Д-р Незиха Хутева: Не политиците, а хората са носителят на промяната

Какви са мотивите ви да се кандидатирате за кмет на Община Рудозем?

Започнахме да плащаме прекалено висока морална и човешка цена за нещата, които трябваше да получим безплатно и по право. Защото стана така, че за да ползваме най-базовите обществени придобивки като улица, площад или детска градина, ни карат да платим с достойството си и да бъдем такива, каквито не искаме, да казваме това, което не мислим, да правим това, което не желаем... Защото една институция се превърна в съдник, определящ човешки съдби и взаимоотношения. Защото стана огромна разликата между приказката, която ни описват и реалността, в която живеем.

В такъв случай какво трябва да се промени в Рудозем и как?

Най-важното нещо е да се промени отношението на хората към Общината като институция и обратното. Да заживеем в 21 век и да осъзнаем, че не ние сме длъжни и трябва, а напротив - тя, общината като институция, е длъжна на нас и трябва да се съгласява с нас - било то кмет или обикновен служител, защото тя оперира с нашите пари, парите, които по право принадлежат на нас - данъкоплатците. И ако всичко това Ви звучи абстрактно, то дайте си сметка колко са се изродили нещата.
 
Точно за това за мен първото и най-важно нещо е пълна публичност и прозрачност на дейността на Общината и особено на финансите. Искам да подчертая, че първото нещо, което ще направя, ако бъда избрана за кмет, е да дам абсолютна публичност на всеки лев, който минава през Общината. Защото това са обществени средства, които хората най-малкото имат право да знаят в детайли колко са и за какво се изразходват.

Като заговорихме за финанси и публичност - в общественото пространство се коментира, че Общината ни има огромни дългове, но в крайна сметка никой не знае какво всъщност е цялостното финансово състояние, какви точно са дълговете, кога и как са възникнали?

Точно това винаги е бил най-големият и основен проблем. Както Вие казахте за съжаление в момента никой няма реална представа за финансовото състояние на Общината. Точно за това смятам, че следващият кмет на Рудозем трябва да стартира с пълен финасов одит от независима одиторска фирма, за да може един път завинаги да спрат всякакви спекулации относно финансовото състояние на Общината. Отново подчертавам - независим одит, за да може още в началото да се стъпи на истински цифри и за всеки да е ясно от къде се започва.
 
И тук идва най-важният момент, нещото което ще промени из основи както работата на общината, така и начина, по който всичко ще се случва след това. След като стъпим на истинските цифри от независимия одит, ще направя електронна община и финансов отчет.  Всеки лев, който минава през общината, ще бъде публикуван на сайта - всеки приход, всеки разход, колко пари са похарчени и за какво. По този начин всеки, който пожелае, ще може да се запознае в детайли с това как се харчат обществените средства.
Забележете! В момента дори и да искате да разберете какъв е бюджетът на Общината,  какви са предвидените приходи и разходи, то трудно бихте се ориентирали в терминологията, дори и той да беше пред Вас. Искам това да се промени. Живеем в 21 век и след като всички можем да ползваме интернет, имаме профили във Фейсбук и можем да търсим в Гугъл, защо да не можем да отворим сайта на Община Рудозем и да се запознаем с цялостната дейност на институцията,  да видим какво е предвидено да се прави, колко пари ще струва и  кой ще го прави. И всичко това на ясен и разбираем език, така че всеки един да разбере в детайли за какво се изразходват средствата. И не само това, а и да може всеки да вземе отношение и да изрази мнението си - нали в крайна сметка всичко се прави да е в полза на обикновените хора. Ако е така, защо те да не вземат активно участие?!
Нека да Ви дам един пример - вървите си по улицата и виждате, че се подменят тротоарите. В момента това, което виждате, е, че се работи. Но всъщност не заете по какво точно се работи, колко тротоари ще бъдат подменени, дали само те, или и нещо друго и най-важното - колко струва всичко това. Ако има електронен достъп до всичко това, просто ще извадите телефона си, ще отворите сайта на Общината и ще видите какво включва тази работа, колко пари са предвидени за нея и кой я изпълнява. И замислете се - когато всеки знае колко струва дадена работа и какво трябва да се свърши, дали ще има злоупотреби? И най-важното - ще можете да вземете отношение, а не само да бъдете страничен наблюдател. Това е най-добрият и достъпен начин хората реално и активно да се включат в управлението на общината и да налагат контрол върху това, което става.

Вие сте първия кандидат за кмет, който твърди че ще направи общината толкова прозрачна и достъпна за хората?

Какво ми пречи!? Това нещо струва няколко хиляди лева и става за по-малко от месец, а ще сложи край на всички видове злоупотреби. Да,  сигурна съм, че много хора не искат това да стане и ще изкарат хиляди доводи, че не може, че е трудно и какво ли още не. Затова искам точно, ясно и категорично да заявя - това не само, че е възможно, но и съм направила проучване и знам точно и ясно как трябва да стане. За по-малко от месец Общината ни може да бъде изцяло прозрачна и публична и по този начин един път завинаги ще сложа край на всички спекулации и злоупотреби. И ако на някой това не му харесва и не иска да го направи, то аз нямам никакви зависимости от фирми или хора. За мен всички са еднакви - всеки, който е конкурентноспособен, да заповяда да работи - при абсолютно прозрачни и публични условия. И това е само началото. На обществените обсъждания и заседанията на общински съвет рядко участват граждани. И е разбираемо - първо, защото малко хора разбират кога ще се случат, и най-вече защото не всеки има възможност да го направи. Защо това да не се случва отново по интернет?Във време в което управляваме банковите си сметки от телефона, е срамно да се налага да ходим за най-малкото нещо до Общината и да не можем да изразим мнението си чрез интернет. Искам  хората да участват активно в управлението - след като не могат да го направят физически, то нека го направят чрез сайта на Общината - обществените обсъждания могат наистина да бъдат обществени. Няма да се налага за най-дребните неща или за една справка да ходите до Рудозем - ще можете да го направите по интернет.
Същото нещо важи и за всички общински предприятия - ако финансовият отчет на "Прогресстрой" бъде публичен, съм сигурна, че е въпрос на месеци тази фирма да стане печеливша.
Замислете се - кой общински съветник или ръководител на общинско дружество би си позволил да направи нещо в ущърб на хората, след като знае, че това ще стане достояние за всеки един!
Била съм общински съветник и мога да ви кажа, че нещата въобще не са сложни и трудни. Въпрос на избор е дали наистина искаш да промениш статуквото и да положиш наново основите на едно прозрачно и справедливо управление, където всеки се оценява по това, което може и прави, или ще продължим да живеем в страх, зависимости и задкулисни договорки.

Добре, след като направите общината публична какви са идеите ви относно същинската работа - в какви насоки трябва да се развива общината, кои са приоритетите?

Списъкът на приоритетите и проблемите е много голям и смятам, че няма да успеем да го обхванем в настоящия разговор, затова всеки, който се интересува, нека се запознае с нашата предизборна платформа, където подробно сме описали нашата визия детайлно по сектори. Сега ще се опитам да начертая основните насоки, в които смятам, че трябва да поемем и да работим.
Години наред единствено и само работата на Общината ни се чертае около строителство и инфраструктура - да, разбира се, това е важно, но смятам, че може да погледнем малко по-различно на нещата. Имаме милиони левове в инфраструктура, но в крайна сметка общината ни е напълно зависима финансово, като собствените ни приходи са изключително малко, при това в по-голямата си част от местни данъци и такси. Смятам, че е време това да се промени. И ще Ви дам един пример - имаме спортна зала за 5 милиона лева, която понастоящем е във фактически фалит и не може дори да се самоиздържа и се налага да се дофинансира от нашите пари. 5 милиона, които ако бяха инвестирани във възобновяеми източници на енергия, например един соларен парк, биха ни носили приходи от порядъка на капиталовата субсидия и то всяка година. Ето как само с един единствен проект ще увеличим реалните пари за инфраструктура двойно. И това ще са собствени приходи за много дълго време.
Ще Ви дам още един пример с общинското предприятие "Прогресстрой". Не знам дали знаете, но това е една от малкото фирми, които могат да се похвалят с това, че имат концесия за добив на инертни материали. Сами виждате какви количества бетонни павета се полагат навсякъде в строителството. Какво ни пречи ние да ги произвеждаме?! Също така защо тази фирма не участва в търгове? Какво пречи ние да си изпълняваме някои от инфраструктурните обекти, още повече, че за такива под 50 000 лева въобще не са необходими търгове и могат директно да се възлагат не нея.
Забележете - само с тези две неща приходите на Общината биха били в пъти по-големи.
Също така смятам, че трябва да мислим прагматично - какво наистина е важно за нас, кое е приоритетно и кое не. Нямаме нужда от грандомански проекти, които да се ползват от 5 човека с нулев социален ефект, а от малки, но общественозначими придобивки, които ще подобрят живота на много хора.
Защо никой не говори и не насърчава публично - частните партньорства и инициативи? Всички говорят за туризъм, как туризмът може да бъде голямо перо в икономиката ни, но никакви постъки от страна на Общината в тази насока. Като започнем от учредяването на туристическото дружество под егидата на кмета и Общината, след това развитието и рекламата на туристическите обекти, отново в тясно сътрудничество с представителите на този бранш. Имаме много туристически обекти и екопътеки - "Кичика", "Съдилището", които ако бъдат облагородени и рекламирани, ще привлекат много туристи.  Има и пещера край Боево, която до момента не е проучена. Защо да не се направи и това?
Вижте, крайно време е да осъзнаем, че имаме нужда от устойчив частен сектор, който да работи с Общината в прозрачни и равни условия, а не фирми, зависими от обществени поръчки, които не могат да бъдат конкурентноспособни в пазарни условия. Общината не трябва да бъде работодател, а партньор и способ за развитие на устойчив бизнес в пазарни условия.
Друго, което ще ми бъде приоритет, е здравеопазването. Имам уверението на доста добри специалисти да направим изнесени приемни в община Рудозем и те да могат да прегледат и консултират пациентите тук на място.  
В сферата на образованието ангажимент на общината е за всеки един ученик да бъдат подсигурени напълно равни условия. Също така да насърчим училищните настоятелства да участват пряко в политиката на училищата и думата им да бъде водеща. В областта на детските градини има какво да се прави откъм материална база. Нещото, което е проблем всяка година, е ваканцията от един месец в детските градини. Най-отговорно мога да обещая, че ако аз бъда кмет на Община Рудозем, ще направя тази услуга целогодишна. Има начини и за това.
Имам желание да развием и биоземеделието и животновъдството в нашия край. Като ветеринарен лекар ми е много болно като наблюдавам намаляването на продуктивните животни. Защо и тук да не се направи една мандра и да се стимулира отглеждането на овце и крави, като Общината може да бъде партньор, който да помогне в това начинание? Същото е и със земеделието.
Друга много болна тема са хората в неравностойно положение, които не намират реализация в общината. Наложащо е да бъде отворено едно устойчиво социално предприятие, което да даде препитание и самочувствие на тези хора.
Нещо важно относно кметовете на населените места е общинският съвет да гласува бюджети на селските кметове. Нека да отвържем ръцете на тези хора, тъй като те най-добре познават проблемите по места и да им дадем възможност сами да решават по-малките проблеми. Защо са ни, след като в момента за най-малкото нещо трябва да търсят Общината и общинския кмет?! Това трябва да се промени!
Като цяло списъкът ни с идеи е много дълъг, но ще спра дотук. Предстои да се срещнем с хората в общината и да говорим за всички тях.
 
Кой е вашият екип - какви са хората, с които искате да реализирате идеите, за които говорите?
 
В най-скоро време ще представим официално нашия екип. Всеки човек в него е специалист в своята област, носител на нови идеи и визия.
Но разберете, време е да променим из основи модела, по който се случват нещата в Рудозем и да осъзнаем, че поначало е грешно  да говорим за управленски екип и управленски решения, защото не кметът, или общинските съветници са хората, които трябва да определят как да се случват нещата в общината. От тях трябва да очакваме основно идеи и визия за развитие, предложения, които обаче да бъдат легитимирани от обикновените хора - те са суверенът, който да определи дали дадена политика трябва да се случи, или не. Не трябва едва когато нещата са се случили, да кажем дали това е било правилно или грешно, а първо всички заедно да преценим това и едва тогава то да се случи. Ние искаме да направим точно това - да дадем възможност не кметът и неговия екип, а хората да определят бъдещето на общината, в която живеят.
 
Какъв апел бихте отправили към нашите читатели в заключение?
 
В Рудозем живеят едни изключително достойни, честни и работливи хора, които през годините, въпреки трудностите, са доказали, че винаги те са били двигателят на новото и на промяната. Искам да им напомня, че когато са били единни, са постигали всички цели. Да им напомня, че те са важните, че те трябва да чертаят своето бъдеще, а ние просто да сме средството за това.
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Купуването и продаването на гласове е престъпление
© Рудозем днес

снимка: teacher.bg снимка: teacher.bg снимка: teacher.bg
Д-р Незиха Хутева: Не политиците, а хората са носителят на промяната
23.09.2019 | 14:58
17808
снимка: teacher.bg

Какви са мотивите ви да се кандидатирате за кмет на Община Рудозем?

Започнахме да плащаме прекалено висока морална и човешка цена за нещата, които трябваше да получим безплатно и по право. Защото стана така, че за да ползваме най-базовите обществени придобивки като улица, площад или детска градина, ни карат да платим с достойството си и да бъдем такива, каквито не искаме, да казваме това, което не мислим, да правим това, което не желаем... Защото една институция се превърна в съдник, определящ човешки съдби и взаимоотношения. Защото стана огромна разликата между приказката, която ни описват и реалността, в която живеем.

В такъв случай какво трябва да се промени в Рудозем и как?

Най-важното нещо е да се промени отношението на хората към Общината като институция и обратното. Да заживеем в 21 век и да осъзнаем, че не ние сме длъжни и трябва, а напротив - тя, общината като институция, е длъжна на нас и трябва да се съгласява с нас - било то кмет или обикновен служител, защото тя оперира с нашите пари, парите, които по право принадлежат на нас - данъкоплатците. И ако всичко това Ви звучи абстрактно, то дайте си сметка колко са се изродили нещата.
 
Точно за това за мен първото и най-важно нещо е пълна публичност и прозрачност на дейността на Общината и особено на финансите. Искам да подчертая, че първото нещо, което ще направя, ако бъда избрана за кмет, е да дам абсолютна публичност на всеки лев, който минава през Общината. Защото това са обществени средства, които хората най-малкото имат право да знаят в детайли колко са и за какво се изразходват.

Като заговорихме за финанси и публичност - в общественото пространство се коментира, че Общината ни има огромни дългове, но в крайна сметка никой не знае какво всъщност е цялостното финансово състояние, какви точно са дълговете, кога и как са възникнали?

Точно това винаги е бил най-големият и основен проблем. Както Вие казахте за съжаление в момента никой няма реална представа за финансовото състояние на Общината. Точно за това смятам, че следващият кмет на Рудозем трябва да стартира с пълен финасов одит от независима одиторска фирма, за да може един път завинаги да спрат всякакви спекулации относно финансовото състояние на Общината. Отново подчертавам - независим одит, за да може още в началото да се стъпи на истински цифри и за всеки да е ясно от къде се започва.
 
И тук идва най-важният момент, нещото което ще промени из основи както работата на общината, така и начина, по който всичко ще се случва след това. След като стъпим на истинските цифри от независимия одит, ще направя електронна община и финансов отчет.  Всеки лев, който минава през общината, ще бъде публикуван на сайта - всеки приход, всеки разход, колко пари са похарчени и за какво. По този начин всеки, който пожелае, ще може да се запознае в детайли с това как се харчат обществените средства.
Забележете! В момента дори и да искате да разберете какъв е бюджетът на Общината,  какви са предвидените приходи и разходи, то трудно бихте се ориентирали в терминологията, дори и той да беше пред Вас. Искам това да се промени. Живеем в 21 век и след като всички можем да ползваме интернет, имаме профили във Фейсбук и можем да търсим в Гугъл, защо да не можем да отворим сайта на Община Рудозем и да се запознаем с цялостната дейност на институцията,  да видим какво е предвидено да се прави, колко пари ще струва и  кой ще го прави. И всичко това на ясен и разбираем език, така че всеки един да разбере в детайли за какво се изразходват средствата. И не само това, а и да може всеки да вземе отношение и да изрази мнението си - нали в крайна сметка всичко се прави да е в полза на обикновените хора. Ако е така, защо те да не вземат активно участие?!
Нека да Ви дам един пример - вървите си по улицата и виждате, че се подменят тротоарите. В момента това, което виждате, е, че се работи. Но всъщност не заете по какво точно се работи, колко тротоари ще бъдат подменени, дали само те, или и нещо друго и най-важното - колко струва всичко това. Ако има електронен достъп до всичко това, просто ще извадите телефона си, ще отворите сайта на Общината и ще видите какво включва тази работа, колко пари са предвидени за нея и кой я изпълнява. И замислете се - когато всеки знае колко струва дадена работа и какво трябва да се свърши, дали ще има злоупотреби? И най-важното - ще можете да вземете отношение, а не само да бъдете страничен наблюдател. Това е най-добрият и достъпен начин хората реално и активно да се включат в управлението на общината и да налагат контрол върху това, което става.

Вие сте първия кандидат за кмет, който твърди че ще направи общината толкова прозрачна и достъпна за хората?

Какво ми пречи!? Това нещо струва няколко хиляди лева и става за по-малко от месец, а ще сложи край на всички видове злоупотреби. Да,  сигурна съм, че много хора не искат това да стане и ще изкарат хиляди доводи, че не може, че е трудно и какво ли още не. Затова искам точно, ясно и категорично да заявя - това не само, че е възможно, но и съм направила проучване и знам точно и ясно как трябва да стане. За по-малко от месец Общината ни може да бъде изцяло прозрачна и публична и по този начин един път завинаги ще сложа край на всички спекулации и злоупотреби. И ако на някой това не му харесва и не иска да го направи, то аз нямам никакви зависимости от фирми или хора. За мен всички са еднакви - всеки, който е конкурентноспособен, да заповяда да работи - при абсолютно прозрачни и публични условия. И това е само началото. На обществените обсъждания и заседанията на общински съвет рядко участват граждани. И е разбираемо - първо, защото малко хора разбират кога ще се случат, и най-вече защото не всеки има възможност да го направи. Защо това да не се случва отново по интернет?Във време в което управляваме банковите си сметки от телефона, е срамно да се налага да ходим за най-малкото нещо до Общината и да не можем да изразим мнението си чрез интернет. Искам  хората да участват активно в управлението - след като не могат да го направят физически, то нека го направят чрез сайта на Общината - обществените обсъждания могат наистина да бъдат обществени. Няма да се налага за най-дребните неща или за една справка да ходите до Рудозем - ще можете да го направите по интернет.
Същото нещо важи и за всички общински предприятия - ако финансовият отчет на "Прогресстрой" бъде публичен, съм сигурна, че е въпрос на месеци тази фирма да стане печеливша.
Замислете се - кой общински съветник или ръководител на общинско дружество би си позволил да направи нещо в ущърб на хората, след като знае, че това ще стане достояние за всеки един!
Била съм общински съветник и мога да ви кажа, че нещата въобще не са сложни и трудни. Въпрос на избор е дали наистина искаш да промениш статуквото и да положиш наново основите на едно прозрачно и справедливо управление, където всеки се оценява по това, което може и прави, или ще продължим да живеем в страх, зависимости и задкулисни договорки.

Добре, след като направите общината публична какви са идеите ви относно същинската работа - в какви насоки трябва да се развива общината, кои са приоритетите?

Списъкът на приоритетите и проблемите е много голям и смятам, че няма да успеем да го обхванем в настоящия разговор, затова всеки, който се интересува, нека се запознае с нашата предизборна платформа, където подробно сме описали нашата визия детайлно по сектори. Сега ще се опитам да начертая основните насоки, в които смятам, че трябва да поемем и да работим.
Години наред единствено и само работата на Общината ни се чертае около строителство и инфраструктура - да, разбира се, това е важно, но смятам, че може да погледнем малко по-различно на нещата. Имаме милиони левове в инфраструктура, но в крайна сметка общината ни е напълно зависима финансово, като собствените ни приходи са изключително малко, при това в по-голямата си част от местни данъци и такси. Смятам, че е време това да се промени. И ще Ви дам един пример - имаме спортна зала за 5 милиона лева, която понастоящем е във фактически фалит и не може дори да се самоиздържа и се налага да се дофинансира от нашите пари. 5 милиона, които ако бяха инвестирани във възобновяеми източници на енергия, например един соларен парк, биха ни носили приходи от порядъка на капиталовата субсидия и то всяка година. Ето как само с един единствен проект ще увеличим реалните пари за инфраструктура двойно. И това ще са собствени приходи за много дълго време.
Ще Ви дам още един пример с общинското предприятие "Прогресстрой". Не знам дали знаете, но това е една от малкото фирми, които могат да се похвалят с това, че имат концесия за добив на инертни материали. Сами виждате какви количества бетонни павета се полагат навсякъде в строителството. Какво ни пречи ние да ги произвеждаме?! Също така защо тази фирма не участва в търгове? Какво пречи ние да си изпълняваме някои от инфраструктурните обекти, още повече, че за такива под 50 000 лева въобще не са необходими търгове и могат директно да се възлагат не нея.
Забележете - само с тези две неща приходите на Общината биха били в пъти по-големи.
Също така смятам, че трябва да мислим прагматично - какво наистина е важно за нас, кое е приоритетно и кое не. Нямаме нужда от грандомански проекти, които да се ползват от 5 човека с нулев социален ефект, а от малки, но общественозначими придобивки, които ще подобрят живота на много хора.
Защо никой не говори и не насърчава публично - частните партньорства и инициативи? Всички говорят за туризъм, как туризмът може да бъде голямо перо в икономиката ни, но никакви постъки от страна на Общината в тази насока. Като започнем от учредяването на туристическото дружество под егидата на кмета и Общината, след това развитието и рекламата на туристическите обекти, отново в тясно сътрудничество с представителите на този бранш. Имаме много туристически обекти и екопътеки - "Кичика", "Съдилището", които ако бъдат облагородени и рекламирани, ще привлекат много туристи.  Има и пещера край Боево, която до момента не е проучена. Защо да не се направи и това?
Вижте, крайно време е да осъзнаем, че имаме нужда от устойчив частен сектор, който да работи с Общината в прозрачни и равни условия, а не фирми, зависими от обществени поръчки, които не могат да бъдат конкурентноспособни в пазарни условия. Общината не трябва да бъде работодател, а партньор и способ за развитие на устойчив бизнес в пазарни условия.
Друго, което ще ми бъде приоритет, е здравеопазването. Имам уверението на доста добри специалисти да направим изнесени приемни в община Рудозем и те да могат да прегледат и консултират пациентите тук на място.  
В сферата на образованието ангажимент на общината е за всеки един ученик да бъдат подсигурени напълно равни условия. Също така да насърчим училищните настоятелства да участват пряко в политиката на училищата и думата им да бъде водеща. В областта на детските градини има какво да се прави откъм материална база. Нещото, което е проблем всяка година, е ваканцията от един месец в детските градини. Най-отговорно мога да обещая, че ако аз бъда кмет на Община Рудозем, ще направя тази услуга целогодишна. Има начини и за това.
Имам желание да развием и биоземеделието и животновъдството в нашия край. Като ветеринарен лекар ми е много болно като наблюдавам намаляването на продуктивните животни. Защо и тук да не се направи една мандра и да се стимулира отглеждането на овце и крави, като Общината може да бъде партньор, който да помогне в това начинание? Същото е и със земеделието.
Друга много болна тема са хората в неравностойно положение, които не намират реализация в общината. Наложащо е да бъде отворено едно устойчиво социално предприятие, което да даде препитание и самочувствие на тези хора.
Нещо важно относно кметовете на населените места е общинският съвет да гласува бюджети на селските кметове. Нека да отвържем ръцете на тези хора, тъй като те най-добре познават проблемите по места и да им дадем възможност сами да решават по-малките проблеми. Защо са ни, след като в момента за най-малкото нещо трябва да търсят Общината и общинския кмет?! Това трябва да се промени!
Като цяло списъкът ни с идеи е много дълъг, но ще спра дотук. Предстои да се срещнем с хората в общината и да говорим за всички тях.
 
Кой е вашият екип - какви са хората, с които искате да реализирате идеите, за които говорите?
 
В най-скоро време ще представим официално нашия екип. Всеки човек в него е специалист в своята област, носител на нови идеи и визия.
Но разберете, време е да променим из основи модела, по който се случват нещата в Рудозем и да осъзнаем, че поначало е грешно  да говорим за управленски екип и управленски решения, защото не кметът, или общинските съветници са хората, които трябва да определят как да се случват нещата в общината. От тях трябва да очакваме основно идеи и визия за развитие, предложения, които обаче да бъдат легитимирани от обикновените хора - те са суверенът, който да определи дали дадена политика трябва да се случи, или не. Не трябва едва когато нещата са се случили, да кажем дали това е било правилно или грешно, а първо всички заедно да преценим това и едва тогава то да се случи. Ние искаме да направим точно това - да дадем възможност не кметът и неговия екип, а хората да определят бъдещето на общината, в която живеят.
 
Какъв апел бихте отправили към нашите читатели в заключение?
 
В Рудозем живеят едни изключително достойни, честни и работливи хора, които през годините, въпреки трудностите, са доказали, че винаги те са били двигателят на новото и на промяната. Искам да им напомня, че когато са били единни, са постигали всички цели. Да им напомня, че те са важните, че те трябва да чертаят своето бъдеще, а ние просто да сме средството за това.
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Купуването и продаването на гласове е престъпление
©Рудозем днес

Последни новини
Инж. Недко Кулевски е новият кмет на Рудозем
„Запей от сърце да тропнем ний хорце”-един замислен ,организиран и реализиран проект от НЧ”Нов живот1948-с.Чепинци”
Добро представяне на чепинските хокеисти на турнир в Неделино
В читалището в Чепинци продължават да работят
Иновативна визия и подход демонстрира кандидатът за кмет на Чепинци Риза Брахимбашев на откриването на своята предизборна кампания
ГРАНДИОЗНО ТЪРЖЕСТВО ПО СЛУЧАЙ ПЪРВИЯ ПРОЧИТ НА КОРАНА СЕ ПРОВЕДЕ В РУДОЗЕМ
Кандидатът за кмет на с. Чепинци Риза Брахимбашев открива своята кампания на 30-ти септември
На 23 септември ще се проведе тържество Хатим в Рудозем
СЕДМИЦА НА ПОЖАРНАТА БЕЗОПАСНОСТ 11 – 17 СЕПТЕМВРИ 2023Г
"СКХТ" Чепинци'' беше домакин на турнир от календара на Българска федерация по хокей на трева