Практически идеи за ползване с цел осигуряване на безопасност от зараза в храмовете

 
Уважаеми Църковни Служители и Богомолци,
 
Прилагам за Ваше свободно ползване практическа информация и идеи. Дано са Ви полезни по време на празниците, а и за в бъдеще. Допълнително, мисля, че е много важно да се говори с Богомолците за важността на противоепидемичните мерки и ваксинацията, както и да се избягват гостувания между домакинства, които не живеят заедно докато трае пандемията. Прилагам по-долу и специфичен пример, споделен от Сотир Червенков (копиран към това писмо), към църковното настоятелство на Българската православна църковна община "Св. Климент Охридски" в Мюнхен, Германия
 
Молба: Това е актуализиран за Великден вариант на тези практически мерки, който би било полезно да бъде разпространен по-масово сред/от Вас, Богомолците и медиите, за което Ви молим. Дано е от полза. Молим Ви за свободно разпространение, както сред общността, от Вас, така и на сайтове, от страна на медиите, а и по Ваше усмотрение. Ако имате лични контакти, включително неелектронни, сред Църковни Служители в и извън България, мисля, че би било полезно да се препрати. Текста е написан модулно и Вие можете да адаптирате примера и за бъдещи празници. Искрени благодарности на всеки за ползването по предназначение, дано се запазим.
 
1) Всички предписания на Министерството на Здравеопазването свързани с празниците трябва да се спазват. Същото важи и за всички местни мерки в съответната юрисдикция. Долните елементи са в унисон с предписанията на Министерството на Здравеопазването и единствено дават идеи относно практически стъпки за тяхното практично изпълнение и засилване на ефекта им. С други думи, целят осигуряване на максимална безопасност за всички, което е изключително важно.
 
2) Най-важно, но не единствено, е да се обърне внимание на въздуха. Според официални източници, заразата се разпространява и чрез капчици, за които дистанцията е от значение, и чрез аерозоли, които са с по-малък диаметър и които могат свободно да се носят из въздуха без да признават дистанция. Поради това, въздуха не трябва да се застоява. Отварянето на прозорци и врати е най-доброто противодействие на това, защото би предотвратило акумулирането на аерозоли. Осигуряването на течение помага.
 
3) Консумация на храна и напитки на закрито, както и други ритуални действия, водещи до сваляне на маски, пипане на устата и носа, както и на общи повърхности, не бива да се допускат - вижте примера по-долу от оригиналния текст: "Хигиенни правила за посещение на богослуженията през Страстната седмица, създадени от Българската православна църковна община "Св. Климент Охридски" в Мюнхен, Германия."
 
4) При възможност, раздаването на индивидуални маски на входа и задължителното им поставяне там преди влизане е важно. Важно е и задължителното дезинфекциране, а ако е възможно, за предпочитане е миенето, при входа и изхода, като там трябва да има осигурен дезинфектант. Същото се отнася за смяна на маските с раздавани нови такива на входа за предотвратяване на насищане на плата. Причината е, че е важно да се избегне внасяне на предварително натрупано замърсяване върху плата. За предпочитане е вратите да са отворени предварително и да се ограничи пипането до минимум.
 
5) Когато хората си пипат маските, задължително да се насочват веднага към дезинфекция преди да пипат каквото и да било друго.
 
6) Добре е да се разработват специфични за отделните ритуали предварителни планове за ограничаване на броя на хората в сградата до възможния минимум - вижте примера по-долу от оригиналния текст: "Хигиенни правила за посещение на богослуженията през Страстната седмица, създадени от Българската православна църковна община "Св. Климент Охридски" в Мюнхен, Германия." 
 
В зависимост от ритуалите, следните възможности може да се обмислят, когато са възможни: Добре е служител да обяснява реда при пристигане и да извиква хората, когато им дойде реда. Много добро решение е да има осигурено руло с номера. Човек откъсва своя номер и може да отиде да се разходи докато чака, като избягва чакането на място и съответно струпването на хора.
 
7) Нужна е графична информация за правилния начин на поставяне и махане на маски на входа и изхода, който е добре да е различна врата. Нужна е графична информация и за останалите мерки за безопасност - дистанция, места за заставане, например чрез стъпки, дезинфекция и т.н. Използването на стрелки за посоката на еднопосочното движение е добро решение. Добре е допълнително да има човек на входа, който спазва всички мерки, и обяснява реда. 
 
8) Важни са всички останали мерки предвидени от властите, като дезинфекция на повърхности и др.
 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Специфичен пример - Хигиенни правила за посещение на богослуженията през Страстната седмица, създадени от Българската православна църковна община "Св. Климент Охридски" в Мюнхен, Германия

http://www.bgorthodox-muenchen.de/bg/front-page-bg/

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Хигиенни правила за посещение на богослуженията през Страстната седмица

 

Обични в Господа братя и сестри,

Намираме се в духовна и физическа подготовка за най-великия от всички християнски празници – Възкресение Христово. През тази годината ситуацията е по-различна от всички досега познати. Трябва да отбележим с радост, че, за разлика от миналата, през тази година празнуването на светата Литургия не е забранено, но сме длъжни да спазваме всички изисквания и наложените ни от правителството мерки за опазване на нашето здравето и сигурност във време на пандемията от COVID-19.

В тази връзка, църковното настоятелство изготви необходимата организация за посещение и присъствие в храма на празника Възкресение Христово (Великден). Призоваваме богомолците да спазват стриктно установените правила:

1. Задължително носене на FFP2 маски в храма, в храмовото преддверие и пред входа на храма.

2. Спазване на минимално разстояние между хората от 1,5 метра. За целта на пода на храма е поставена маркировка, указваща местата, на които трябва да стоят богомолците. Това предполага ограничен брой хора в храма, като допускането на хора в храма ще се контролира от определени за целта помощници. Спазването на разстояние от 1,5 метра един от друг е задължително не само в храма, но и в храмовото преддверие и в околността на храма.

3. Разпорежданията на специално определените помощници на входа и вътре в храма трябва да се вземат под сериозно внимание и да бъдат изпълнявани.

4. При влизане в храма е желателно богомолците да дезинфекцират ръцете си. За целта на входа на храма ще има дезинфекционни средства на разположение.

5. Всички богомолци са задължени при влизане в храма да вписват своите имена и телефон и / или имейл за контакт в предвидения за целта списък. Вписването ще се извършва от определен за целта помощник. Църковното настоятелство гарантира използването на личните данни само и единствено в рамките на действащите закони във Федерална Република Германия.

6. Консумирането на храни и напитки в храма и в преддверието на храма е забранено.

7. Богомолците трябва да напуснат храма веднага след края на Богослужението.

8. Интериорът на храма е временно променен с цел максимално гарантиране на хигиенните условия, като свещниците, аналоите с иконите и щандът за свещи са изнесени в храмовото преддверие, където всеки ще може да запали свещ и да се поклони на иконите.

9. Благословение от свещеника може да бъде взето и без целуване на десница, а с лек поклон и като се изрече „Отче, благослови!”

10. Почитта към светите икони вярващият може да изрази и без целуване, а само с поклон и прекръстване пред иконите.

11. Болни да не посещават обществените богослужения, но да се отдадат на молитва и коленопреклонение в своя дом.

Най-искрено Ви молим за съзнателно отношение и лично съдействие при отслужването на най-вълнуващите Евангелски събития, както и за Вашата загриженост и внимание към ближните, както подобава на всеки християнин.

На всички желаем светли и благословени празнични дни. Бъдете здрави и пребъдвайте в мир и любов, и в Божията благодат! И нека, както е казано в Светото писание, всеки по своему и според силите си да отдаде „кесаревото Кесарю и божието Богу“. И като се потрудим за всеобщото благо, да се срещнем с най-великия християнски поздрав:

„Христос воскресе! – Воистину воскресе!“

Енорийски свещеник: ставрофорен иконом Недялко Калинов

Църковно настоятелство

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Освен горния текст, материал е копиран с адаптация и от предишна публикация на Милен Райчев и съавтори тук:

http://rudozemdnes.bg/Prakticheskite-merki-za-bezopasnost-v-SIK-po-vreme-na-izborite

С уважение,
Сотир Червенков и Българската православна църковна община "Св. Климент Охридски" в Мюнхен, Германия
Милен Райчев и съавтори съгласно горната публикация
Етикети:

снимка: teacher.bg снимка: teacher.bg снимка: teacher.bg
Практически идеи за ползване с цел осигуряване на безопасност от зараза в храмовете
29.04.2021 | 18:42
711
снимка: teacher.bg

 
Уважаеми Църковни Служители и Богомолци,
 
Прилагам за Ваше свободно ползване практическа информация и идеи. Дано са Ви полезни по време на празниците, а и за в бъдеще. Допълнително, мисля, че е много важно да се говори с Богомолците за важността на противоепидемичните мерки и ваксинацията, както и да се избягват гостувания между домакинства, които не живеят заедно докато трае пандемията. Прилагам по-долу и специфичен пример, споделен от Сотир Червенков (копиран към това писмо), към църковното настоятелство на Българската православна църковна община "Св. Климент Охридски" в Мюнхен, Германия
 
Молба: Това е актуализиран за Великден вариант на тези практически мерки, който би било полезно да бъде разпространен по-масово сред/от Вас, Богомолците и медиите, за което Ви молим. Дано е от полза. Молим Ви за свободно разпространение, както сред общността, от Вас, така и на сайтове, от страна на медиите, а и по Ваше усмотрение. Ако имате лични контакти, включително неелектронни, сред Църковни Служители в и извън България, мисля, че би било полезно да се препрати. Текста е написан модулно и Вие можете да адаптирате примера и за бъдещи празници. Искрени благодарности на всеки за ползването по предназначение, дано се запазим.
 
1) Всички предписания на Министерството на Здравеопазването свързани с празниците трябва да се спазват. Същото важи и за всички местни мерки в съответната юрисдикция. Долните елементи са в унисон с предписанията на Министерството на Здравеопазването и единствено дават идеи относно практически стъпки за тяхното практично изпълнение и засилване на ефекта им. С други думи, целят осигуряване на максимална безопасност за всички, което е изключително важно.
 
2) Най-важно, но не единствено, е да се обърне внимание на въздуха. Според официални източници, заразата се разпространява и чрез капчици, за които дистанцията е от значение, и чрез аерозоли, които са с по-малък диаметър и които могат свободно да се носят из въздуха без да признават дистанция. Поради това, въздуха не трябва да се застоява. Отварянето на прозорци и врати е най-доброто противодействие на това, защото би предотвратило акумулирането на аерозоли. Осигуряването на течение помага.
 
3) Консумация на храна и напитки на закрито, както и други ритуални действия, водещи до сваляне на маски, пипане на устата и носа, както и на общи повърхности, не бива да се допускат - вижте примера по-долу от оригиналния текст: "Хигиенни правила за посещение на богослуженията през Страстната седмица, създадени от Българската православна църковна община "Св. Климент Охридски" в Мюнхен, Германия."
 
4) При възможност, раздаването на индивидуални маски на входа и задължителното им поставяне там преди влизане е важно. Важно е и задължителното дезинфекциране, а ако е възможно, за предпочитане е миенето, при входа и изхода, като там трябва да има осигурен дезинфектант. Същото се отнася за смяна на маските с раздавани нови такива на входа за предотвратяване на насищане на плата. Причината е, че е важно да се избегне внасяне на предварително натрупано замърсяване върху плата. За предпочитане е вратите да са отворени предварително и да се ограничи пипането до минимум.
 
5) Когато хората си пипат маските, задължително да се насочват веднага към дезинфекция преди да пипат каквото и да било друго.
 
6) Добре е да се разработват специфични за отделните ритуали предварителни планове за ограничаване на броя на хората в сградата до възможния минимум - вижте примера по-долу от оригиналния текст: "Хигиенни правила за посещение на богослуженията през Страстната седмица, създадени от Българската православна църковна община "Св. Климент Охридски" в Мюнхен, Германия." 
 
В зависимост от ритуалите, следните възможности може да се обмислят, когато са възможни: Добре е служител да обяснява реда при пристигане и да извиква хората, когато им дойде реда. Много добро решение е да има осигурено руло с номера. Човек откъсва своя номер и може да отиде да се разходи докато чака, като избягва чакането на място и съответно струпването на хора.
 
7) Нужна е графична информация за правилния начин на поставяне и махане на маски на входа и изхода, който е добре да е различна врата. Нужна е графична информация и за останалите мерки за безопасност - дистанция, места за заставане, например чрез стъпки, дезинфекция и т.н. Използването на стрелки за посоката на еднопосочното движение е добро решение. Добре е допълнително да има човек на входа, който спазва всички мерки, и обяснява реда. 
 
8) Важни са всички останали мерки предвидени от властите, като дезинфекция на повърхности и др.
 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Специфичен пример - Хигиенни правила за посещение на богослуженията през Страстната седмица, създадени от Българската православна църковна община "Св. Климент Охридски" в Мюнхен, Германия

http://www.bgorthodox-muenchen.de/bg/front-page-bg/

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Хигиенни правила за посещение на богослуженията през Страстната седмица

 

Обични в Господа братя и сестри,

Намираме се в духовна и физическа подготовка за най-великия от всички християнски празници – Възкресение Христово. През тази годината ситуацията е по-различна от всички досега познати. Трябва да отбележим с радост, че, за разлика от миналата, през тази година празнуването на светата Литургия не е забранено, но сме длъжни да спазваме всички изисквания и наложените ни от правителството мерки за опазване на нашето здравето и сигурност във време на пандемията от COVID-19.

В тази връзка, църковното настоятелство изготви необходимата организация за посещение и присъствие в храма на празника Възкресение Христово (Великден). Призоваваме богомолците да спазват стриктно установените правила:

1. Задължително носене на FFP2 маски в храма, в храмовото преддверие и пред входа на храма.

2. Спазване на минимално разстояние между хората от 1,5 метра. За целта на пода на храма е поставена маркировка, указваща местата, на които трябва да стоят богомолците. Това предполага ограничен брой хора в храма, като допускането на хора в храма ще се контролира от определени за целта помощници. Спазването на разстояние от 1,5 метра един от друг е задължително не само в храма, но и в храмовото преддверие и в околността на храма.

3. Разпорежданията на специално определените помощници на входа и вътре в храма трябва да се вземат под сериозно внимание и да бъдат изпълнявани.

4. При влизане в храма е желателно богомолците да дезинфекцират ръцете си. За целта на входа на храма ще има дезинфекционни средства на разположение.

5. Всички богомолци са задължени при влизане в храма да вписват своите имена и телефон и / или имейл за контакт в предвидения за целта списък. Вписването ще се извършва от определен за целта помощник. Църковното настоятелство гарантира използването на личните данни само и единствено в рамките на действащите закони във Федерална Република Германия.

6. Консумирането на храни и напитки в храма и в преддверието на храма е забранено.

7. Богомолците трябва да напуснат храма веднага след края на Богослужението.

8. Интериорът на храма е временно променен с цел максимално гарантиране на хигиенните условия, като свещниците, аналоите с иконите и щандът за свещи са изнесени в храмовото преддверие, където всеки ще може да запали свещ и да се поклони на иконите.

9. Благословение от свещеника може да бъде взето и без целуване на десница, а с лек поклон и като се изрече „Отче, благослови!”

10. Почитта към светите икони вярващият може да изрази и без целуване, а само с поклон и прекръстване пред иконите.

11. Болни да не посещават обществените богослужения, но да се отдадат на молитва и коленопреклонение в своя дом.

Най-искрено Ви молим за съзнателно отношение и лично съдействие при отслужването на най-вълнуващите Евангелски събития, както и за Вашата загриженост и внимание към ближните, както подобава на всеки християнин.

На всички желаем светли и благословени празнични дни. Бъдете здрави и пребъдвайте в мир и любов, и в Божията благодат! И нека, както е казано в Светото писание, всеки по своему и според силите си да отдаде „кесаревото Кесарю и божието Богу“. И като се потрудим за всеобщото благо, да се срещнем с най-великия християнски поздрав:

„Христос воскресе! – Воистину воскресе!“

Енорийски свещеник: ставрофорен иконом Недялко Калинов

Църковно настоятелство

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Освен горния текст, материал е копиран с адаптация и от предишна публикация на Милен Райчев и съавтори тук:

http://rudozemdnes.bg/Prakticheskite-merki-za-bezopasnost-v-SIK-po-vreme-na-izborite

С уважение,
Сотир Червенков и Българската православна църковна община "Св. Климент Охридски" в Мюнхен, Германия
Милен Райчев и съавтори съгласно горната публикация

Последни новини
Какви могат да бъдат ползите от използването на Deliveo Delivery Software?
Чепинци празнува
Кино с кауза в Чепинци
Президентът Радев ще посети Рудозем
Рудоземската гимназия се похвали с добри резултати от външното оценяване по БЕЛ и математика
ПОЗДЛАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ МЮСЮЛМАНСКО НАСТОЯТЕЛСТВО И ИМАМИТЕ ГРАД РУДОЗЕМ
Поздравителен адрес от Мустафа Брахимбашев - кмет на с. Чепинци по случай настъпването на празника Курбан Байрям
СУ ,,Хр. Ботев” с. Чепинци в ранглистата на шампионите
"Водният гръбнак" на България - как да решим проблема с прекъсваемостта на ВЕИ
Практическите мерки за безопасност в СИК по време на изборите на 11-ти юли 2021 г.