Румен Пехливанов: В края на мандата ще оставим подготвени проекти за над 200 млн. лева

Наближава краят на мандата и няколко основни въпроса вълнуват хората – какви материални придобивки като инфраструктура бяха изградени по време на 4-годишното Ви управление и доколко се подобри живота на населението? Друго важно нещо е какво наследство ще оставите за следващия мандат? И в тази връзка как ще коментирате изказването на организационния секретар на ГЕРБ отпреди няколко дни?

По отношение на коментарите и изказванията на знайни и незнайни, аз ще кажа само едно: Всеки има право на мнение. Аз нямам намерение да влизам в дебат през медиите с никого, защото всеки има право на мнение, а хората имат право на реална преценка. Още повече хора, които насреща си не са сътворили нищо в живота си да дават тежки оценки… мисля, че е безкрайно несериозно, пък било то стоейки на някакви политически позиции, или самопровъзгласили се за някакви ментори в обществото. За мен е важна оценката на хората, а не оценката на политическите лидери, които са ми опозиция. Аз от тях не очаквам да ме хвалят. Нещо няма да е наред в цялата картинка, ако опозицията много ме хвали. Работата на опозицията е да критикува. Единственият коментар, който ще направя, е следният:  аз лично така възприемам  нещата– когато критикувам някой, казвам „добре, това, което си направил, си го направил, но не е правилно. Аз бих постъпил иначе“…  Но да отричаш очевидните неща, които са свършени, да отричаш това, в което всеки ден можеш да си блъснеш главата в него, според мен е безумно и няма да доведе до желания резултат никого, не само тези, които се изявяват в медиите. Друга тема е, че най-малкото когато критикуваш някого, било то и кмет на община, нормално е да критикуваш, но не и да обиждаш. Когато в едно твърдение се съдържат откровени лъжи, манипулации и обиди, просто не заслужава коментар – не го чета и го подминавам. Това ми е коментара по отношение на изявленията. Очаквам до изборите всяка седмица, както се казва, да има някакви глупости, да се приписват съществуващи и несъществуващи неща. Отдавна съм го казал- този манталитет ми е до болка познат. И Рудозем никога няма да тръгне в правилна посока, ако този манталитет не се промени.

А по отношение на другите два въпроса?
 След този мандат ще останат доста неща – на първо време доста инфраструктура. Мога да изброя една част: Като започнем с основния проблем, който беше налице, когато аз поех управлението на общината, а именно разкопките в централната градска част. Както виждате, с екипа успяхме да намерим възможност и финансиране това да се оправи. Центърът на града приличаше честно казано на Бейрут. Но мисля, че се справихме добре- успяхме по същата правителствена програма да асфалтираме улицата в Койнарци, построи се нова детска градина. Тя не е пълна с мухъл, напротив. Всички много добре знаят, че зимно време една сграда, която е новопостроена докато не се темперира до определена температура не е удачно да се вкарват децата вътре, за да ги разболеем. Следващата седмица ще изпратим за обнародване заповедта в Държавен вестник, защото има чисто процедурни срокове след решението на Общински съвет. Така че мисля в края на април ще успеем децата, които в момента учат в Рудозем, да ги върнем обратно във Войкова лъка – първоначално като полудневна градина, а като изтече срокът за обжалване на заповедта, което може би ще се случи в края на май, вече градината ще стане целодневна.
Успяхме да стегнем всички училища. Още в началото на мандата, през 2012 година санирахме и двете гимназии - в Рудозем и Чепинци, ефектът е много сериозен. Разходът за отопление падна с 50%. Така че тази полза мисля, че всички я виждат, особено учениците и техните родители. Успяхме да довършим проекта за саниране на училището в Елховец, както и да добавим средства там да подменим половината покрив, който течеше безумно. В Елховец успяхме да направим едно грамотно и красиво игрище, което в близките дни ще бъде домакин на малко междуселско първенство. Също там ще има и детски футболен турнир. Общината е осигурила наградния фонд. Успяхме да стегнем и детските градини в Елховец и Чепинци. Паралелно с това в Чепинци направихме стадион с габарити, които отговарят да се провеждат срещи от „В“ футболна група. В Елховец завършихме кметството – един проект, започнат преди 15-20 години. Вече кметът е в нова сграда. Там в момента са направени така нещата, че има и голяма зала, в която се правят различни мероприятия.
Трите читалища- в Борие, Рибница и Елховец по „Програмата за развитие на селските райони“ се санират- стават едни много красиви сгради. На приключване сме с читалището в Елховец, но там изчакваме становище по една наложила се промяна по време на изпълнението от ДФ „Земеделие“. В момента, в който дойде становището, ще довършат изпълнението. Просто техническа грешка при съставяне на количествената сметка. Другите две читалища се ползват вече активно. Успяхме да довършим трите, започнати по времето на моя предшественик, улици в Чепинци, асфалтираха се – „Снежанка“, „Бор“ и „Здравец“.
Успяхме да проектираме всички улици в цялата община. Паралелно с това върви и проектиране на междублоковите пространства и вътрешните улици в целия град. Надявам се, че тук в кратко време ще успеем да приключим с това проектиране, защото по същество върви одобряване на програмите. Аз се надявам до края на лятото някои от програмите да бъдат отворени и да има възможност да се кандидатства.
Успяхме да се преборим за финансиране на два големи проекта за пътища. Единият проект включваше три пътя- това са за Рибница, Борие, м.Дуревска в Чепинци. Това са всички общински пътища, които се свързват пряко с бъдещия ІІ-86. Паралелно с това се отказахме, препроектирахме, допълнихме и успяхме да спечелим проект - така, както обещахме на заседанието на ОБС пътя Пловдивци-Корита и Корита- Мочура, последните 450м в село Оглед и  водопровода в Бяла река. Успяхме да осигурим средства и да подменим водопровода и в Коритата – там, където ще мине новия път, така че да нямаме основания да се притесняваме от честите аварии, които биха провокирали пътната настилка. Там по време на снежното бедствие беше спряно временно строителството, сега отново е възобновено и се надяваме във втората половина на месец май да бъде завършено с асфалт навсякъде. С това държа да кажа, че общо взето 90% от общинските пътища, които бяха асфалтирани досега, са рехабилитирани изцяло. Оставащ път, който е в лошо състояние, е за село Поляна, остават три черни пътища – за Бреза, Боево и Добрева череша. Това са от общинските пътища. Ще подготвим проектите и живот и здраве наесен, ако ОбС вземе такова решение, ще кандидатстваме и за тях. Защото ето практиката: За Мочура докато беше черен път, селото пустееше. Все още не е завършен проектът, не е асфалтиран, но хората вече стегнаха всичките къщи горе, даже някои започват да си правят и вили там.
Успяхме да направим немалко по отношение на детските градини – сменихме дограма, в някои от тях сменихме покриви. Тази година ще сменим покрив в кметството на Войкова лъка, ще приключим с външния ремонт на кметството в Бяла река с бюджетни средства, ще изградим голяма и красива детска площадка в кв. „Възраждане“. За там имаме готов проект, така както за канализация, който е внесен и чакаме решение на ПУДООС. Така имаме и готов проект за мултифункционални игрища в двора на бившето училище, където се намират двата Центъра- за обществена подкрепа и за деца с увреждания, така че там комплексът да придобие завършен вид. В същото време по инициатива на членовете на новоучреденото читалище в този квартал, беше им предоставена от ОбС част от сградата на бившето училище и там в момента общината помага малко с материали. Хората събират пари също и си стягат читалището. Вървят активни ремонтни дейности. В същото време ние въвеждаме енергийно ефективни мерки в двата Центъра. Сваляме таваните, поставяме топлоизолация, ще подменим отоплителните уреди в някои от помещенията. Дограмата където не е сменена, ще се смени, така че разходът за отопление да спадне драстично и децата да се чувстват по-комфортно. Отлично работят двата Центъра, така че си заслужава вниманието.

Пропуснахте спортната зала. Тя също беше засегната в материала, който коментирахме в началото на интервюто?
Пак казвам, нямам никакво намерение да коментирам нечии твърдения. Всеки може да твърди каквото си поиска. Да, там големия сняг откъсна снегозадържащи елементи от покрива, някои от тях. В момента гаранционно фирмата си ги възстановява. А каратистите си тренират там. Ако залата е пълна с вода не знам как ще тренират каратистите. Залата е може би перлата в короната, да кажа. Защото тя започва да води туристи в Рудозем. Не знам дали някой си дава сметка. Следващата седмица се провежда Зоналното първенство по волейбол за ученици в Рудозем в едната възрастова категория- 8-10 клас. Това са Смолян, Пловдив и Пазарджик по области. Тук ще се проведе турнирът. На 19 май ще се проведе Републиканското първенство, заключителен турнир с 10 отбора - деветте зонални първенци, плюс отбора домакин. И нашите деца от няколко хиляди училища в България ще бъдат в най-лошия случай десети. Това означава един малък празник през май. Около 200 човека външни хора два-три дни ще бъдат на турнир в Рудозем. В момента подготвяме подобни футболни и баскетболни мероприятия. По  време на защитата на степени говорихме с Федерацията по Киокушин да направим във втората половина на годината Републикански турнир тук в нашата зала. Всички, които са дошли, са видели условията и просто остават възхитени. Така че тази зала е моя гордост и не само залата, а целият комплекс.
Друго, което ще остане след този мандат, е една подредена администрация, която работи сама, дори и кметът да го няма. Нещо, което е много трудно да се постигне. Въпреки всички глупости, които се говорят по отношение на администрацията, в момента, вследствие на прилагана система за оценка на натовареността на всеки един служител, сме преразпределили функциите и задачите. Да, има няколко човека, които са по-натоварени от останалите, но общо взето няма хора, които да нямат работа през деня. Всички имат какво да правят. Администрацията работи добре. Има много какво повече да се желае, но всичко е въпрос на финансови средства.

Да не пропуснем и това, че само преди година в Рудозем стартира дейност Специализираната болница за рехабилитация…

Болницата е моята гордост, но за съжаление трябва да констатираме, че в момента продължава тенденцията  да се мачка Рудозем. И това въпреки че са преминали 3000 пациенти за една година, въпреки че сме национален център по рехабилитация, изпращат ни пациенти от Пирогов, изпращат ни пациенти от Окръжните болници в Пловдив, Пазарджик, Кърджали, имаме пациенти от цялата страна. Не почиващи по НОИ, а тежки случаи, наистина има тежки случаи. Бюджетът, който е отреден за Рудозем, е 18 000 лв на месец, което ще рече около 60 пациенти на месец при положение, че нашият капацитет е 350-400 и толкова сме приемали през втората половина на миналата година. Съпоставка- новооткрита болница за рехабилитация в Девин, получава лимит от 28 000 лв на месец. Нямам думи! Ако това не се промени, аз ще бъда човекът, който ще призове населението да излезе на протести. Защо? Защото съществуването на тази болница има две измерения. Първо - огромна част от хората с проблеми в опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, които минават през тези пътеки, имат изключителен положителен ефект от престоя си. Включително и аз самия имах проблем с дискова херния. Без една инжекция, без едно хапче хората ме вдигнаха на крака за седем дни. Няма какво да коментирам. В същото време много външни пациенти влизат- те излизат из града, харчат пари, а това е добре за местната икономика. Така че аз се надявам здравната каса да прояви здрав разум.  Защото това не е само бизнес.

Като си говорим за наследство, как се справяте с оставеното от предходния мандат? Към днешна дата каква е картината на минусите?
За съжаление все още не мога да се похваля с това, че сме успели да приключим със старите проблеми, които наследихме. Към днешна дата задълженията на общината са спаднали доста, с 1 700 000 - 1 800 000лв са намалели спрямо това, което беше, когато съм поел Общината. 6 800 000 лв са минусите, констатирани на отчета на бюджета през януари. В тази картина на минусите включвам съдебно присъдените разноски, лихви и т.н.
Част от опозицията много активно ме атакува за кредитите. Не можем да вземем повече, ако можем, ще предложа на ОбС да вземем такъв размер, че да платим всички задължения и да обслужваме само кредита. Защото по кредита плащаме 5% годишна лихва, или на 2 млн. лв. плащаме 100 000 лв. А на 2 млн. лв. задължения ако плащаме законовата лихва, е 240 хиляди. А при 5 млн. задължения Вие си направете сметка колко е- 480 000 лв. лихва, а при кредит щяхме да плащаме 200 000-250 000 лв. Т.е. популизмът е нещо присъщо за всички политици, включително и аз се изкушавам от време на време. Но се опитвам да се сдържам, защото за мен е по-важна свършената работа, като има с какво да се похвалиш. Ето вече 20 минути Ви изреждам нещата, които са се случили и със сигурност съм пропуснал нещо. Има какво да се каже още къде какво сме направили. На места сме асфалтирали- от центъра на Елховец в посока Витина, последните два обръщача по главната улица в Чепинци още първата година, пътят към Грамаде. Между другото между Грамаде и Оглед остава участък, който е в лошо състояние. Ще го закърпим и него. Но вижте, това са временни решения. Това е кърпене на съществуващото положение. Пътят за Грамаде от разклона до селото беше в най-лошо състояние в цялата община. Затова решихме да го изкърпим машинно. Това е кърпеж. Това не е нов път. Нов път се прави по друг начин- подпорни стени, канавки, водостоци, цялостна основа, два пласта асфалт и това е. И този път очакваш поне 10 години да е наред. Това, което правим, се нарича машинен кърпеж. Пускаме машината, минава, без да правим нещо по основата. Обикновено не трае толкова много, но е решение, което сме длъжни да го прилагаме, защото хората си плащат данъците и не могат да карат от дупка в дупка. Затова и тези временни решения са някакво решение. Ще изкарат няколко години, а в това време да се надяваме, че ще се намери финансиране, за да се направи пътят такъв, какъвто трябва да бъде- две ленти за движение, мантинели, обезопасяване, отводняване. И дотогава, докато не намерим възможност да ги направим така, ще ги кърпим и поддържаме в що-годе прилично състояние.

Наистина ли се извършва опис на моторните превозни средства, собственост на общината?

Да, извършен е описът на МПС-тата, на туристическия информационен център, прави им се оценка. Информирал съм Министерството на финансите и се надявам да влязат в положение. Имах среща в Министерството, занесъл съм писмено искане какво е най-наложащо и какво следва да направим. Надявам се, че ще получим помощ от там. Защото, пак казвам, нямаше да имам очи да отида да искам, ако бях направил тези задължения аз в моя мандат. Но в крайна сметка общината е част от държавата. Имам своите аргументи да настоявам да се помогне финансово.

За общинските пътища казахте достатъчно, нека сега поговорим за главните, т.е. тези от Републиканската пътна мрежа. Там има доста проблемни места. Има ли някакви индикации АПИ скоро да стартира крепежни действия?

За съжаление трябва да кажа, е огромната част от важните пътища, от Койнарци през центъра на града, както и до 7-ма улица, до Пловдивци, до Бяла река и в посока Дълга усойка – това е Републиканска пътна мрежа. Общината няколко години подред имаше споразумение с АПИ да поддържа тези пътища. Но за тази година нямаме. И аз се надявам АПИ бързо да се организират и да си свършат работата по главната улица. Скоро имах среща с хората от АПИ, тъй като при тях вървят процедури, но има и чисто технологично от температурна гледна точка изискване кога може да се кърпи. Те говорят за края на април, началото на май, което е много скоро. С оглед на стартирането на яз. „Пловдивци“ се очаква по-увеличен трафик.

Кога ще стартира реалната работа по язовира, говореше се за края на март?

Това е другата голяма тема. В Пловдивци на предизборната кампания през 2011 година им казах следното: Ако някой ви каже, че язовира ще стартира преди април 2015 година, значи ви лъже. И онзи ден бях в Пловдивци. Бяха се събрали доста хора и един възрастен човек се изправи и каза: „Кмете, много точна приказка каза“ и ми припомни случката отпреди 4 години. Няма смисъл да си говорим за нещо, че щте стане от днес за утре, при положение, че знаем, че ще стане след две години… Язовирът стартира, ние вече сме издали всички необходими разрешителни за поставяне на фургони, временни селища и т.н. ЕВН в момента прокарват електрозахранване за строителната площадка и вече след няколко дни започват организационни дейности- придвижване на фургони на площадката. Така че от следващата седмица ще се появят, надявам се и първите машини, ще започне строителството на временното селище. Това си е работа може би около месец. Лека полека ще започнат да се назначават хората и ще започне строителството. Това е нещо, с което се гордея наистина. Каза го и министърката по време на подписване на договора -смениха се 5 правителства, ние сме работили добре с всички. Община Рудозем беше последна с документите, а стартираме първи. Повече от това няма какво да кажа. Нито ще кажа, че кметът е свършил всичката работа. Но мога да кажа, че мои служители са пътували поне 30 пъти с куп документация до МРРБ и обратно – тук са идвали поне 30 пъти хора от Министерството. Така че няма какво да кажа, това е достатъчно. Самият факт, че стартира точно тогава, когато го предвиждахме, говори, че знаем какво правим. По същия начин знаем какво правим и с останалите неща, с които се захващаме. И на края на мандата ще оставим подготвени проекти за над 200 млн лв. за всякакъв вид инфраструктура – ВиК, пътища, улично осветление, детски площадки, спортни площадки по селата.

От пресцентъра на Областната администрация имаме информация, че предстои работна среща между областни управители от България и Гърция и кметове във връзка с пътя за Гърция през Рудозем.

Утре имаме техническа среща по програмата ТГС Гърция-България при Областния управител в Смолян. Там ще бъде и Областния управител на петте области от Северна Гърция г-н Павлидис. Работим за това максимално бързо да тръгне финансиране за пътищата ІІ-86 или прословутото КПП. От наша страна това е първи приоритет. От гръцка страна се надявам да няма някакви други приоритети. Поне засега така сме си говорили на всички срещи. Радващо е, че за г-н Павлидис е приоритет този път. Той много добре вижда, че този регион- Северна Гърция живна благодарение на българските туристи, които купуват имоти, ходят на почивки и т.н. Пътят през Златоград беше важен и е важен, Маказа донесе допълнително трафик и пари. Със сигурност и пътят Рудозем- Елидже-Ксанти ще донесе същото. То е двустранно - ще донесе и за нас възможности.  Трудности предстоят пред община Рудозем с оглед липсата на финансови средства и тези стари задължения, които ги има. А пропо правихме справка за Министерството на финансите, в справката встрани пише кога са възникнали тези задължения и кога са изпълнени тези проекти. Всичко е 2008, 2009 година. Така че няма какво да коментираме – кой какво правил и ненаправил. Единствено в моя мандат има 50-60 000 лв. текущите разходи, които не можем да си плащаме, защото са ни запорирали сметките по старите. И вместо да плащаме текущи разходи, плащаме стари, а текущите изостават. Но не се отчайваме.

На финала на интервюто и в края на мандата бих искал да отправя пожелание към жителите на общината- да бъдат живи и здрави. А на политическите лидери ще им пожелая да бъдат много внимателни в това, което говорят, защото хората, избирателите имат много добър усет за това кой какво им говори, кой как се опитва да ги подвежда. И някой, мислейки си, че прави антикампания на Румен Пехливанов, нямам нищо против да ми прави реклама. Не можеш да отречеш направеното. Да, винаги можеш да казваш как ще го направиш по-добре. Аз съм сигурен, че хората, които са около мен, че екипът в общината няма да допринесем по никакъв начин за повишаване на градуса на напрежението. Всички останали имат право на избор. Каквото си постелят, на такова ще легнат! Изборите ще си минат октомври и ще приключат, важно е да можем да се срещаме като хора, да се поздравяваме, без значение кой на каква позиция е.

Вие утре сте рожденик, какво ще си пожелаете?

Да съм здрав и семейството да е около мен! И все така да имам биволско търпение – нервите ми са от корабни въжета. Имало е през целия мандат опити да ме провокират да направя някоя глупост – няма да успеят. Но най-вече си пожелавам да съм жив и здрав, нищо друго не искам!

© Рудозем днесснимка: teacher.bg снимка: teacher.bg снимка: teacher.bg
Румен Пехливанов: В края на мандата ще оставим подготвени проекти за над 200 млн. лева
16.04.2015 | 22:59
2848
снимка: teacher.bg

Наближава краят на мандата и няколко основни въпроса вълнуват хората – какви материални придобивки като инфраструктура бяха изградени по време на 4-годишното Ви управление и доколко се подобри живота на населението? Друго важно нещо е какво наследство ще оставите за следващия мандат? И в тази връзка как ще коментирате изказването на организационния секретар на ГЕРБ отпреди няколко дни?

По отношение на коментарите и изказванията на знайни и незнайни, аз ще кажа само едно: Всеки има право на мнение. Аз нямам намерение да влизам в дебат през медиите с никого, защото всеки има право на мнение, а хората имат право на реална преценка. Още повече хора, които насреща си не са сътворили нищо в живота си да дават тежки оценки… мисля, че е безкрайно несериозно, пък било то стоейки на някакви политически позиции, или самопровъзгласили се за някакви ментори в обществото. За мен е важна оценката на хората, а не оценката на политическите лидери, които са ми опозиция. Аз от тях не очаквам да ме хвалят. Нещо няма да е наред в цялата картинка, ако опозицията много ме хвали. Работата на опозицията е да критикува. Единственият коментар, който ще направя, е следният:  аз лично така възприемам  нещата– когато критикувам някой, казвам „добре, това, което си направил, си го направил, но не е правилно. Аз бих постъпил иначе“…  Но да отричаш очевидните неща, които са свършени, да отричаш това, в което всеки ден можеш да си блъснеш главата в него, според мен е безумно и няма да доведе до желания резултат никого, не само тези, които се изявяват в медиите. Друга тема е, че най-малкото когато критикуваш някого, било то и кмет на община, нормално е да критикуваш, но не и да обиждаш. Когато в едно твърдение се съдържат откровени лъжи, манипулации и обиди, просто не заслужава коментар – не го чета и го подминавам. Това ми е коментара по отношение на изявленията. Очаквам до изборите всяка седмица, както се казва, да има някакви глупости, да се приписват съществуващи и несъществуващи неща. Отдавна съм го казал- този манталитет ми е до болка познат. И Рудозем никога няма да тръгне в правилна посока, ако този манталитет не се промени.

А по отношение на другите два въпроса?
 След този мандат ще останат доста неща – на първо време доста инфраструктура. Мога да изброя една част: Като започнем с основния проблем, който беше налице, когато аз поех управлението на общината, а именно разкопките в централната градска част. Както виждате, с екипа успяхме да намерим възможност и финансиране това да се оправи. Центърът на града приличаше честно казано на Бейрут. Но мисля, че се справихме добре- успяхме по същата правителствена програма да асфалтираме улицата в Койнарци, построи се нова детска градина. Тя не е пълна с мухъл, напротив. Всички много добре знаят, че зимно време една сграда, която е новопостроена докато не се темперира до определена температура не е удачно да се вкарват децата вътре, за да ги разболеем. Следващата седмица ще изпратим за обнародване заповедта в Държавен вестник, защото има чисто процедурни срокове след решението на Общински съвет. Така че мисля в края на април ще успеем децата, които в момента учат в Рудозем, да ги върнем обратно във Войкова лъка – първоначално като полудневна градина, а като изтече срокът за обжалване на заповедта, което може би ще се случи в края на май, вече градината ще стане целодневна.
Успяхме да стегнем всички училища. Още в началото на мандата, през 2012 година санирахме и двете гимназии - в Рудозем и Чепинци, ефектът е много сериозен. Разходът за отопление падна с 50%. Така че тази полза мисля, че всички я виждат, особено учениците и техните родители. Успяхме да довършим проекта за саниране на училището в Елховец, както и да добавим средства там да подменим половината покрив, който течеше безумно. В Елховец успяхме да направим едно грамотно и красиво игрище, което в близките дни ще бъде домакин на малко междуселско първенство. Също там ще има и детски футболен турнир. Общината е осигурила наградния фонд. Успяхме да стегнем и детските градини в Елховец и Чепинци. Паралелно с това в Чепинци направихме стадион с габарити, които отговарят да се провеждат срещи от „В“ футболна група. В Елховец завършихме кметството – един проект, започнат преди 15-20 години. Вече кметът е в нова сграда. Там в момента са направени така нещата, че има и голяма зала, в която се правят различни мероприятия.
Трите читалища- в Борие, Рибница и Елховец по „Програмата за развитие на селските райони“ се санират- стават едни много красиви сгради. На приключване сме с читалището в Елховец, но там изчакваме становище по една наложила се промяна по време на изпълнението от ДФ „Земеделие“. В момента, в който дойде становището, ще довършат изпълнението. Просто техническа грешка при съставяне на количествената сметка. Другите две читалища се ползват вече активно. Успяхме да довършим трите, започнати по времето на моя предшественик, улици в Чепинци, асфалтираха се – „Снежанка“, „Бор“ и „Здравец“.
Успяхме да проектираме всички улици в цялата община. Паралелно с това върви и проектиране на междублоковите пространства и вътрешните улици в целия град. Надявам се, че тук в кратко време ще успеем да приключим с това проектиране, защото по същество върви одобряване на програмите. Аз се надявам до края на лятото някои от програмите да бъдат отворени и да има възможност да се кандидатства.
Успяхме да се преборим за финансиране на два големи проекта за пътища. Единият проект включваше три пътя- това са за Рибница, Борие, м.Дуревска в Чепинци. Това са всички общински пътища, които се свързват пряко с бъдещия ІІ-86. Паралелно с това се отказахме, препроектирахме, допълнихме и успяхме да спечелим проект - така, както обещахме на заседанието на ОБС пътя Пловдивци-Корита и Корита- Мочура, последните 450м в село Оглед и  водопровода в Бяла река. Успяхме да осигурим средства и да подменим водопровода и в Коритата – там, където ще мине новия път, така че да нямаме основания да се притесняваме от честите аварии, които биха провокирали пътната настилка. Там по време на снежното бедствие беше спряно временно строителството, сега отново е възобновено и се надяваме във втората половина на месец май да бъде завършено с асфалт навсякъде. С това държа да кажа, че общо взето 90% от общинските пътища, които бяха асфалтирани досега, са рехабилитирани изцяло. Оставащ път, който е в лошо състояние, е за село Поляна, остават три черни пътища – за Бреза, Боево и Добрева череша. Това са от общинските пътища. Ще подготвим проектите и живот и здраве наесен, ако ОбС вземе такова решение, ще кандидатстваме и за тях. Защото ето практиката: За Мочура докато беше черен път, селото пустееше. Все още не е завършен проектът, не е асфалтиран, но хората вече стегнаха всичките къщи горе, даже някои започват да си правят и вили там.
Успяхме да направим немалко по отношение на детските градини – сменихме дограма, в някои от тях сменихме покриви. Тази година ще сменим покрив в кметството на Войкова лъка, ще приключим с външния ремонт на кметството в Бяла река с бюджетни средства, ще изградим голяма и красива детска площадка в кв. „Възраждане“. За там имаме готов проект, така както за канализация, който е внесен и чакаме решение на ПУДООС. Така имаме и готов проект за мултифункционални игрища в двора на бившето училище, където се намират двата Центъра- за обществена подкрепа и за деца с увреждания, така че там комплексът да придобие завършен вид. В същото време по инициатива на членовете на новоучреденото читалище в този квартал, беше им предоставена от ОбС част от сградата на бившето училище и там в момента общината помага малко с материали. Хората събират пари също и си стягат читалището. Вървят активни ремонтни дейности. В същото време ние въвеждаме енергийно ефективни мерки в двата Центъра. Сваляме таваните, поставяме топлоизолация, ще подменим отоплителните уреди в някои от помещенията. Дограмата където не е сменена, ще се смени, така че разходът за отопление да спадне драстично и децата да се чувстват по-комфортно. Отлично работят двата Центъра, така че си заслужава вниманието.

Пропуснахте спортната зала. Тя също беше засегната в материала, който коментирахме в началото на интервюто?
Пак казвам, нямам никакво намерение да коментирам нечии твърдения. Всеки може да твърди каквото си поиска. Да, там големия сняг откъсна снегозадържащи елементи от покрива, някои от тях. В момента гаранционно фирмата си ги възстановява. А каратистите си тренират там. Ако залата е пълна с вода не знам как ще тренират каратистите. Залата е може би перлата в короната, да кажа. Защото тя започва да води туристи в Рудозем. Не знам дали някой си дава сметка. Следващата седмица се провежда Зоналното първенство по волейбол за ученици в Рудозем в едната възрастова категория- 8-10 клас. Това са Смолян, Пловдив и Пазарджик по области. Тук ще се проведе турнирът. На 19 май ще се проведе Републиканското първенство, заключителен турнир с 10 отбора - деветте зонални първенци, плюс отбора домакин. И нашите деца от няколко хиляди училища в България ще бъдат в най-лошия случай десети. Това означава един малък празник през май. Около 200 човека външни хора два-три дни ще бъдат на турнир в Рудозем. В момента подготвяме подобни футболни и баскетболни мероприятия. По  време на защитата на степени говорихме с Федерацията по Киокушин да направим във втората половина на годината Републикански турнир тук в нашата зала. Всички, които са дошли, са видели условията и просто остават възхитени. Така че тази зала е моя гордост и не само залата, а целият комплекс.
Друго, което ще остане след този мандат, е една подредена администрация, която работи сама, дори и кметът да го няма. Нещо, което е много трудно да се постигне. Въпреки всички глупости, които се говорят по отношение на администрацията, в момента, вследствие на прилагана система за оценка на натовареността на всеки един служител, сме преразпределили функциите и задачите. Да, има няколко човека, които са по-натоварени от останалите, но общо взето няма хора, които да нямат работа през деня. Всички имат какво да правят. Администрацията работи добре. Има много какво повече да се желае, но всичко е въпрос на финансови средства.

Да не пропуснем и това, че само преди година в Рудозем стартира дейност Специализираната болница за рехабилитация…

Болницата е моята гордост, но за съжаление трябва да констатираме, че в момента продължава тенденцията  да се мачка Рудозем. И това въпреки че са преминали 3000 пациенти за една година, въпреки че сме национален център по рехабилитация, изпращат ни пациенти от Пирогов, изпращат ни пациенти от Окръжните болници в Пловдив, Пазарджик, Кърджали, имаме пациенти от цялата страна. Не почиващи по НОИ, а тежки случаи, наистина има тежки случаи. Бюджетът, който е отреден за Рудозем, е 18 000 лв на месец, което ще рече около 60 пациенти на месец при положение, че нашият капацитет е 350-400 и толкова сме приемали през втората половина на миналата година. Съпоставка- новооткрита болница за рехабилитация в Девин, получава лимит от 28 000 лв на месец. Нямам думи! Ако това не се промени, аз ще бъда човекът, който ще призове населението да излезе на протести. Защо? Защото съществуването на тази болница има две измерения. Първо - огромна част от хората с проблеми в опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, които минават през тези пътеки, имат изключителен положителен ефект от престоя си. Включително и аз самия имах проблем с дискова херния. Без една инжекция, без едно хапче хората ме вдигнаха на крака за седем дни. Няма какво да коментирам. В същото време много външни пациенти влизат- те излизат из града, харчат пари, а това е добре за местната икономика. Така че аз се надявам здравната каса да прояви здрав разум.  Защото това не е само бизнес.

Като си говорим за наследство, как се справяте с оставеното от предходния мандат? Към днешна дата каква е картината на минусите?
За съжаление все още не мога да се похваля с това, че сме успели да приключим със старите проблеми, които наследихме. Към днешна дата задълженията на общината са спаднали доста, с 1 700 000 - 1 800 000лв са намалели спрямо това, което беше, когато съм поел Общината. 6 800 000 лв са минусите, констатирани на отчета на бюджета през януари. В тази картина на минусите включвам съдебно присъдените разноски, лихви и т.н.
Част от опозицията много активно ме атакува за кредитите. Не можем да вземем повече, ако можем, ще предложа на ОбС да вземем такъв размер, че да платим всички задължения и да обслужваме само кредита. Защото по кредита плащаме 5% годишна лихва, или на 2 млн. лв. плащаме 100 000 лв. А на 2 млн. лв. задължения ако плащаме законовата лихва, е 240 хиляди. А при 5 млн. задължения Вие си направете сметка колко е- 480 000 лв. лихва, а при кредит щяхме да плащаме 200 000-250 000 лв. Т.е. популизмът е нещо присъщо за всички политици, включително и аз се изкушавам от време на време. Но се опитвам да се сдържам, защото за мен е по-важна свършената работа, като има с какво да се похвалиш. Ето вече 20 минути Ви изреждам нещата, които са се случили и със сигурност съм пропуснал нещо. Има какво да се каже още къде какво сме направили. На места сме асфалтирали- от центъра на Елховец в посока Витина, последните два обръщача по главната улица в Чепинци още първата година, пътят към Грамаде. Между другото между Грамаде и Оглед остава участък, който е в лошо състояние. Ще го закърпим и него. Но вижте, това са временни решения. Това е кърпене на съществуващото положение. Пътят за Грамаде от разклона до селото беше в най-лошо състояние в цялата община. Затова решихме да го изкърпим машинно. Това е кърпеж. Това не е нов път. Нов път се прави по друг начин- подпорни стени, канавки, водостоци, цялостна основа, два пласта асфалт и това е. И този път очакваш поне 10 години да е наред. Това, което правим, се нарича машинен кърпеж. Пускаме машината, минава, без да правим нещо по основата. Обикновено не трае толкова много, но е решение, което сме длъжни да го прилагаме, защото хората си плащат данъците и не могат да карат от дупка в дупка. Затова и тези временни решения са някакво решение. Ще изкарат няколко години, а в това време да се надяваме, че ще се намери финансиране, за да се направи пътят такъв, какъвто трябва да бъде- две ленти за движение, мантинели, обезопасяване, отводняване. И дотогава, докато не намерим възможност да ги направим така, ще ги кърпим и поддържаме в що-годе прилично състояние.

Наистина ли се извършва опис на моторните превозни средства, собственост на общината?

Да, извършен е описът на МПС-тата, на туристическия информационен център, прави им се оценка. Информирал съм Министерството на финансите и се надявам да влязат в положение. Имах среща в Министерството, занесъл съм писмено искане какво е най-наложащо и какво следва да направим. Надявам се, че ще получим помощ от там. Защото, пак казвам, нямаше да имам очи да отида да искам, ако бях направил тези задължения аз в моя мандат. Но в крайна сметка общината е част от държавата. Имам своите аргументи да настоявам да се помогне финансово.

За общинските пътища казахте достатъчно, нека сега поговорим за главните, т.е. тези от Републиканската пътна мрежа. Там има доста проблемни места. Има ли някакви индикации АПИ скоро да стартира крепежни действия?

За съжаление трябва да кажа, е огромната част от важните пътища, от Койнарци през центъра на града, както и до 7-ма улица, до Пловдивци, до Бяла река и в посока Дълга усойка – това е Републиканска пътна мрежа. Общината няколко години подред имаше споразумение с АПИ да поддържа тези пътища. Но за тази година нямаме. И аз се надявам АПИ бързо да се организират и да си свършат работата по главната улица. Скоро имах среща с хората от АПИ, тъй като при тях вървят процедури, но има и чисто технологично от температурна гледна точка изискване кога може да се кърпи. Те говорят за края на април, началото на май, което е много скоро. С оглед на стартирането на яз. „Пловдивци“ се очаква по-увеличен трафик.

Кога ще стартира реалната работа по язовира, говореше се за края на март?

Това е другата голяма тема. В Пловдивци на предизборната кампания през 2011 година им казах следното: Ако някой ви каже, че язовира ще стартира преди април 2015 година, значи ви лъже. И онзи ден бях в Пловдивци. Бяха се събрали доста хора и един възрастен човек се изправи и каза: „Кмете, много точна приказка каза“ и ми припомни случката отпреди 4 години. Няма смисъл да си говорим за нещо, че щте стане от днес за утре, при положение, че знаем, че ще стане след две години… Язовирът стартира, ние вече сме издали всички необходими разрешителни за поставяне на фургони, временни селища и т.н. ЕВН в момента прокарват електрозахранване за строителната площадка и вече след няколко дни започват организационни дейности- придвижване на фургони на площадката. Така че от следващата седмица ще се появят, надявам се и първите машини, ще започне строителството на временното селище. Това си е работа може би около месец. Лека полека ще започнат да се назначават хората и ще започне строителството. Това е нещо, с което се гордея наистина. Каза го и министърката по време на подписване на договора -смениха се 5 правителства, ние сме работили добре с всички. Община Рудозем беше последна с документите, а стартираме първи. Повече от това няма какво да кажа. Нито ще кажа, че кметът е свършил всичката работа. Но мога да кажа, че мои служители са пътували поне 30 пъти с куп документация до МРРБ и обратно – тук са идвали поне 30 пъти хора от Министерството. Така че няма какво да кажа, това е достатъчно. Самият факт, че стартира точно тогава, когато го предвиждахме, говори, че знаем какво правим. По същия начин знаем какво правим и с останалите неща, с които се захващаме. И на края на мандата ще оставим подготвени проекти за над 200 млн лв. за всякакъв вид инфраструктура – ВиК, пътища, улично осветление, детски площадки, спортни площадки по селата.

От пресцентъра на Областната администрация имаме информация, че предстои работна среща между областни управители от България и Гърция и кметове във връзка с пътя за Гърция през Рудозем.

Утре имаме техническа среща по програмата ТГС Гърция-България при Областния управител в Смолян. Там ще бъде и Областния управител на петте области от Северна Гърция г-н Павлидис. Работим за това максимално бързо да тръгне финансиране за пътищата ІІ-86 или прословутото КПП. От наша страна това е първи приоритет. От гръцка страна се надявам да няма някакви други приоритети. Поне засега така сме си говорили на всички срещи. Радващо е, че за г-н Павлидис е приоритет този път. Той много добре вижда, че този регион- Северна Гърция живна благодарение на българските туристи, които купуват имоти, ходят на почивки и т.н. Пътят през Златоград беше важен и е важен, Маказа донесе допълнително трафик и пари. Със сигурност и пътят Рудозем- Елидже-Ксанти ще донесе същото. То е двустранно - ще донесе и за нас възможности.  Трудности предстоят пред община Рудозем с оглед липсата на финансови средства и тези стари задължения, които ги има. А пропо правихме справка за Министерството на финансите, в справката встрани пише кога са възникнали тези задължения и кога са изпълнени тези проекти. Всичко е 2008, 2009 година. Така че няма какво да коментираме – кой какво правил и ненаправил. Единствено в моя мандат има 50-60 000 лв. текущите разходи, които не можем да си плащаме, защото са ни запорирали сметките по старите. И вместо да плащаме текущи разходи, плащаме стари, а текущите изостават. Но не се отчайваме.

На финала на интервюто и в края на мандата бих искал да отправя пожелание към жителите на общината- да бъдат живи и здрави. А на политическите лидери ще им пожелая да бъдат много внимателни в това, което говорят, защото хората, избирателите имат много добър усет за това кой какво им говори, кой как се опитва да ги подвежда. И някой, мислейки си, че прави антикампания на Румен Пехливанов, нямам нищо против да ми прави реклама. Не можеш да отречеш направеното. Да, винаги можеш да казваш как ще го направиш по-добре. Аз съм сигурен, че хората, които са около мен, че екипът в общината няма да допринесем по никакъв начин за повишаване на градуса на напрежението. Всички останали имат право на избор. Каквото си постелят, на такова ще легнат! Изборите ще си минат октомври и ще приключат, важно е да можем да се срещаме като хора, да се поздравяваме, без значение кой на каква позиция е.

Вие утре сте рожденик, какво ще си пожелаете?

Да съм здрав и семейството да е около мен! И все така да имам биволско търпение – нервите ми са от корабни въжета. Имало е през целия мандат опити да ме провокират да направя някоя глупост – няма да успеят. Но най-вече си пожелавам да съм жив и здрав, нищо друго не искам!

©Рудозем днес


Последни новини
Първият вестник на Рудозем – кое как беше.. (1 част)
Хванаха кмета на Бърчево зад волана с 2.27 промила
Първият вестник на Рудозем – кое как беше..
Петима от чепинските хокеисти с повиквателна за националния отбор
Какво се случи с безплатния интернет, г-н Пехливанов?
Грипната ваканция за учениците е удължена до вторник
Какво се случва с ул. Трамповска, г-н Пехливанов?
Осъдиха "прозрачната" Община Рудозем за отказ до обществена информация
Пехливанов ликвидира Прогрес-строй
Административнонаказателно производство срещу „Рудметал“ АД стартира РИОСВ – Смолян