Николай Бояджиев за настоящата управа в Рудозем: На калпав моряк, водораслите му пречат

Г-н Бояджиев, близо 8 години след като приключи вашето управление на общината, г-н Пехливанов в свое изявление преди няколко седмици отново обвини вас и вашето управление за дълговата криза в община Рудозем. Как ще го коменитрате?
 
На калпав моряк, водораслите му пречат. Г-н Пехливанов си е сложил маската на невероятно умния и кадърния, като същевременно е загробил общината с огромни заеми, като в същото време обвинява миналогодишния сняг - минаха 10 години, а слушам за някакви фантастични 6 милиона, които съм бил оставил.
Истината е, че съм оставил 836 000 лв. от които може би 70-80% бяха пари, свързани с 3 строителни обекта, намиращи се на териорията на гр. Рудозем и с. Елховец и поради тази причина, ако си спомняте навремето, имаше пари, които бяха предвидени за ромската диаспора и тези обекти бяха именно в тази линия, като имахме подписани договори с Министерството на регионалното развитие, тогава в лицето на Димчо Михайлевски и усилието, което трябваше да направи г-н Пехливанов е да си потърси парите, тъй като имаше подписани договори и този въпрос щеше да приключи нула на нула. Само че нали трябваше да излезем и да кажем: "Ето, този какво ми остави". 
В началото се теглиха едни 2 млн. заеми, които трябваше да изчистят "безчинствата" на Бояджиев. Питаха го - това ли е? - "Да, това е!" След, което започна отсрочване, теглене на нови заеми, безлихвените заеми сега, които се случиха и т.н.
 
В общественото пространство се коментира сума от 10 млн. като настоящи задължения?
 
Да. Както пише в дебелите книги - ако ти достигнеш като задължения 60% от приходите, то означава че си фалирал общината. Бюджета, дори с държавната субсидия е около 7 млн., така че той, не 60%, а двойно повече е достигнал, като си мисли, че всичко това ще бъде преодоляно и някой ще му го опрости.
Вярно е, че ГЕРБ са най-големите бандити и разбойници, но все пак има някакво приличие. Не виждам кой ще му опрости тези истории, които са се случили и са се правили. 
В продължение на 7 години не бяха дела, няма проучвания, проверки, които са се правили и какво ли още не, като аз съм доказал, че няма нарушения. Той дори свикваше конференции и още какви ли не, и в крайна сметка минаха всички проверки и Пехливанов млъкна. Защо!?
След като приключиха всички проверки констатацията беше, че няма нито едно нарушение. Всичко това, което се носеше като мълва, което Пехливанов го инжектираше допълнително и навиваше манивелите на абсолютно всички, че аз едва ли не съм престъпника, който видиш ли ейсега утре ще го арестуват... 
 
И в крайна сметка този "престъпник" се оказа без нарушения според проверките?
 
Разбира се. Все пак аз знам какво съм правил и не бих бил толкова краен в оценката си за сегашното управление ако съм си позволявал отклонения от нормата. И нещо друго - ако бях правил тези неща, сега аз щях да бъда кмет, колкото и парадоксално да звучи. Аз не бях удобен на сегашните властници, защото не исках да участвам в гнусните им схеми, това е истината.
 
Наближават избори - какво е положението в Рудозем според вас?
 
Много зле. Има една стара приказка, която се носи в общественото пространство - Кметът и трите плика. Новоизбраният кмет влиза в кабинета си за първи ден и вижда три плика оставени от предишния. На първия пише: "Отвори и чети внимателно и не посягай към другите". Отваря го той и чете: "Обвинявай предишния  за всичко". А долу има послепис: "Ако видиш, че работата не върви, отвори втория плик". Минало се година, година и половина и работата отново започнала да мирише, затова той прибегнал към втория плик, в който пишело: "Обещавай, обещавай, обещавай, говори - бивалици, небивалици - няма значение и ако видиш, че работата не върви, отвори третия плик". Минали отново още една - две години, като работата отново не вървяла надобре, затова той посегнал и към третия плик, а в него пишело: "Напиши три плика и изчезвай!".
Въпросът е, че в Рудозем вече два цели мандата г-н Пехливанов хаотично се връща към първия, но не посяга към третия. 
 
В крайна сметка не би ли трябвало хората да посегнат към третия?
 
Така е, по-нормално е човек да се излекува от спин, отколкото да се излекува от власт. Особено за такива като г-н Пехливанов, не знам какво е коствало на майка му и на баща му да завърши икономика, но това, което демонстрира и парите, които е натрупал като задължения на общината, която реално погледнато е фалирал, говори че животните, които са били пращани по посока на учебното заведение са били недостатъчни. През 2012 г. имаше интервю, в което описах какво ще се случи и точно това стана. 
 
Според вашия опит, какво е бъдещето на общината с тези дългове?
 
Това, което се носи в публичното пространство е, че предстои ново административно - териториално деление. Според това, което се случва е единствения начин г-н кмета да излезе от ситуация. По времето на Тодор Живков последният министър на вътрешните работи беше Димитър Стоянов и всички тези, които бяха свързани по някакъв начин със службите ги наричахме "палавите момчета на Димитър Стоянов". Сега не знам как ги наричат, но дори и те подлежат на съдебна санкция. Има един доклад на сметната палата , който излезе и наглостта на г-н Пехливанов стигна дотам, че той заяви, че те нямат необходимата квалификация да дават оценка на неговата работа. Дотам е стигнала психопатията, защото за мен една голяма част от действията му е точно такава, включително и тези истории с минерални води и т.н.
 
В крайна сметка - кметувал сте по време на наистина големи кризи и проблеми в държавата, визирам 90-те години, защо в днешно време общината ни все пак е дори и в по-лоша финансова ситуация?
 
По това време страната ни наистина беше притисната в ъгъла, като липсваха съвсем елементарни ежедневни неща, камо ли за такива финансови инжекции в инфраструктурата и т.н., но все пак да припомня, че всичко това, което се направи в момента, с изключене на минералната, в скоби вода, или геотермална или не знам каква е точно, май от река Елховкса и спортната зала, всичко останало започна по онова време и то не само като проекти, а реално да се осъществява, вкл. големите проекти като яз. Пловдивци, пътя за Гърция, решаване на централна зона Рудозем и Чепинци и абсолютно всички тези проекти стояха и една част се осъществяваха още тогава. Вярно, ставаше много по-трудно, но в края на краищата ние направихме стратегията за развитието на Рудозем. 
И вкрайна сметка най-големия проблем е тези необмислени кредити, все едно да изтеглиш голям кредит в семейството и да го изхарчиш за демонстрации - скъпа кола и разходи, които не са необходими и в един момент да оставиш на децата си огромни задължения, които те трябва по някакъв начин да плащат. 
Едно предприятие не се откри за 8 години, докато си спомняте само в последния ми мандат - това което пуснахме - Омелия, преди това Диел, Зарко Башев със своите работни места, което е плод на една от първите общински приватицазии, които направихме, но да не се връщаме толкова назад. Просто ние не сме правили глупости - моят брат не е обикалял да събира с чанта парите - това е цялата работа! Всички местни фирми, които са работили, са работили единствено за своето развитие, нека да дойде един да каже "Аз носех пари" - нали това чакаха, само че не стана работата! Докато сега нещата са много калпави, много хора глътнаха въздух. 
 
Има ли опозиция в Рудозем? 
 
Не, няма. На опозицията и взеха страха. Аз не мога да бъда опозиция, тъй като съм пряко засегнат и каквото и да кажа няма да се възприеме като чиста монета. В момента тези, които все пак мърморясват, чакат следващото раздаване на картите, та белким ги споходи, за да може и те да намажат. И в национален мащаб нещата са сходни. Ако имаше нормални хора досега тези пичове отдавна да ги бяха изринали. Това, което се случва в момента - такъв бандитизъм, такова разграбване, такова опушляване на абсолютно всичко. Младите, които не могат да търпят тези неща, 2 - 2.5 млн. човека си отидоха, а това е цвета на нацията, трябваше да е локомотивът, който дърпа държавата напред, но къде са те?!
 
А конкретно за Рудозем - според вас има ли алтернатива?
 
Д-р Хутева е алтернатива за Рудозем, защото има друг поглед за управлението. Всичките стари влъхви в момента като разни Бозовци и други такива дребни душички, които в момента папат - Бозов например се е прикрепил към снабдяването на училищата с хранителни стоки, направил си е заведение и колелцето се върти. Другия голям строител - Гошо Стоименов, сложили са го начело на строителната фирма на общината, какво точно прави не е ясно и оттам минават едни пари и изобщо като цяло минават едни пари - това се прави в момента. Една прекрасна схема, и накрая както казва г-н кмета - сметната палата не е компетентна да определи колко гениален съм аз. И тъй като го пазят службите всичко е мирно и кротко. Това става в момента в общината ни. 
Оцеляхме 1300 години, но наблюдавайки сегашната ситуация, не знам дали ще оцелеем още 30...
Като почнаха да се отчитат проектите се оказа, че е лъгано и лъгано, и то под егидата на общината. Не може едно табло, което е сменено миналия път да не се смени и да го отчитат за над 6000 лева. Погледнете настилките - абсолютно всичко за по-малко от една година се провокира. Голямата ножица, която трябваше да мине съвсем накрая, за да могат да се облажат властимеющите мина много навътре, и с парите, които имаха строителите, аз не ги обвинявам, защото те се съобразяват с това, което е играно на търг, това което може да се върне и т.н. и не го направиха както трябва и затова започнаха да лъжат елементарно, да слагат подови настилки, които не са такива, каквито са записани, дойде надзорната фирма и ако не беше възразило административното ръководство така щеше да се замаже. Много ми е интересно какво ще се случи в момента. Прокуратурата отново никой не и е казал да бъде прокуратура. За да им излезнат по някакъв начин сметките откраднаха от бюджета на гимназията 215 000 лв. Вярно е, че според една наредба имаш право като кмет да вземеш 15%, но при положение, че всичко останало ти е покрито. Те ни откраднаха 215 000 лв. и казаха оправяйте се - било законно. Добре де, аз си спомням, че 33 - 34 г. на миналия век, когато Хитлер идва на власт, преди да почнат безчинствата с евреите, те също излизат с няколко закона за чистотата на арийската нация и т.н. и благодарение на това милионите, които избиха реално погледнато е в рамките на закона. Но защо тогава имаше Нюрнбергски процес и защо цялото човечество заклейми всичко това.  Това е същата работа както и при нас - тъй като г-жа Кирякова стана директор против волята на въздесъщия г-н Пехливанов, трябваше да се докаже, че като им вземем парите, да видим тогава какво ще правят. 
 
И в крайна сметка в Рудозем няма никакъв обществен контрол  - било то като присъствие на обществени обсъждания, било то като опозиционно говорене...
 
Какво опицизионно говорене! Халилов ли ще бъде опозиционното говорене като два мандата си стоеше и един път не си мръдна пръста да артикулира всички тези безчинства, които се случиха. Когато наближат избори, излиза с една - две статии, замазва положението и въпросът приключва. Давам пример с последните 2 милиона, които ще се обезпечават от бюджета - тъй като те няма откъде да го върнат, се случва второ решение, според което обезпечението ще идва по линия на капиталовите, което е в нарушение на всичко, и чак след като всичко това се случи, г-н Халилов си отвори устата, разбира се, защото ще бъде кандидат. Имайте предвид, че в момента властта в лицето на ГЕРБ има договорка - тук Рудозем и Мадан ще бъде на ДПС. 
 
Твърдите, че между ГЕРБ и ДПС има уговорка?
 
Да, ясно и точно заявявам, че ако говорим за колаборация, за сътрудничество или за партньорство или както искате го наречете, то това се случва между ГЕРБ и ДПС. 
 
Т.е. според вас това е причината ГЕРБ да не бъде толкова остра опозиция в Рудозем?
 
Няма право да бъде.
 
Според вас от всички фигури, които се спрягат в публичното пространство като евентуални кандидатури за местните избори, то единствено д-р Незиха Хутева е истинска опозиция на всичко случващо се в общината?
 
Точно така. Поради тази причина аз ще направя всичко възможно да убедя тези хора, които имат съзнанието, чуваемостта, желанието за някаква промяна, че опоцизията е само и единствено в лицето на д-р Хутева. Нямам представа от коя партия, как точно, но истината е точно тази, а г-н Халилов играе ролята на храста върху който пикае кучето, г-н Пехливанов потрива ръце и всичко точно и ясно, като разбира се, това става със знанието на политическото ръководсто на ГЕРБ в Смолян. Помислете малко над ситуацията, проследете логиката на събитията и ще разберете какъв е пътя на коприната - още като почнем от национално ниво, това е ГЕРБ - ДПС - ГЕРБ. 
Това е причината в Рудозем да няма абсолютно никаква опозиция - пълно мълчание 4 години и последните 4 месеца с два - три материла, това не е никаква опозиция. Опозиция е това, което правиха ДПС, когато аз бях кмет. Всичко друго е ала - бала. В това отношение им свалям шапка - докопаха властта и няма пускане. А ГЕРБ си избраха един послушко, който има толкова голям мерак да стане кмет, че не вижда реалната картина, поне аз така си мисля. 
 
Искате да кажете, че кандидатурата на Халилов благоприятства ДПС?
 
Ситуацията е следната - 3-ма човека кандидати, може и още да излезнат, при положение че има 3-ма човека ще има втори тур. Халилов отива на втори тур, където нито един глас от тези, които са отишли за д-р Хутева няма да отиде за него, т.е. добре дошло за г-н Пехливанов. При друга ситуация по-голямата част от тези, които гласуват за Халилов ще подкрепят г-жа Хутева на втори тур. 
 
И в крайна сметка ако сравним общината ни със съседната на нас - Мадан. И в двете управлява ДПС. Защо там се случват нещата, а тук дори след 8 години кметуване една главна улица не можахме да асфалтираме?
 
В Мадан няма 1 лев задължения към банките. 2200 или 2300, не си спомням точно, имаха ДПС за Европейските избори в Рудозем, 4400 -4500 в Мадан и моята жена казва, че ако имаше право да гласува в Мадан, щеше да гласува за сегашния кмет, без значение че е от ДПС. Кметът на Мадан също го обвиняват в какви ли не брадати и опашати неща, но всеки може да направи сравнение и да види реалността - всичко в Мадан си личи, че е пипнато с мерак и има контрол върху качество и всичко останало, докато в Рудозем едни павета ги преправят не знам колко пъти и въобще няма смисъл да продължавам - хората сами виждат и могат да направят сравнението.  Тук е въпрос на това кой колко може и кой какво иска - да работи за хората и общината или да работи за себе си. 
И в този смисъл ще кажа че на калпав моряк водораслите му пречат - ту пък млякото горещо, ту пък друго нещо, ту Кольо Бояджиев преди 7 години е кихнал неправилно и такива други оправдания и фантасмагории. 
В края на краищата, сине майчин, като ти си знаел че положението е такова, защо се кандидатира като не можеш да го оправиш. Аз едно време когато станах кмет, една приказка не съм казал срещу тези, които са били преди мен. Никога не съм казал, защото изборът е бил мой, никой не ми е насочил пистолет в главата и ми е казал да стана кмет. Та бил сънувал през 2002 година минерални води, та това било голямата му мечта- изглежда в ДПС има доста хидроинженери - като ги почнем от София, през Цанков камък, та до Рудозем. 
Но истината никой не може да я скрие - хората я виждат всеки ден, виждат какво е в Рудозем, какво е в Мадан и си правят изводите, затова е време и г-н Пехливанов да спре да се връща на първия плик и да се оправдава с миналогодишния сняг, а да отвори и третия плик и да види какво пише в него.
 
© Рудозем днес

снимка: teacher.bg снимка: teacher.bg снимка: teacher.bg
Николай Бояджиев за настоящата управа в Рудозем: На калпав моряк, водораслите му пречат
31.07.2019 | 18:21
19819
снимка: teacher.bg

Г-н Бояджиев, близо 8 години след като приключи вашето управление на общината, г-н Пехливанов в свое изявление преди няколко седмици отново обвини вас и вашето управление за дълговата криза в община Рудозем. Как ще го коменитрате?
 
На калпав моряк, водораслите му пречат. Г-н Пехливанов си е сложил маската на невероятно умния и кадърния, като същевременно е загробил общината с огромни заеми, като в същото време обвинява миналогодишния сняг - минаха 10 години, а слушам за някакви фантастични 6 милиона, които съм бил оставил.
Истината е, че съм оставил 836 000 лв. от които може би 70-80% бяха пари, свързани с 3 строителни обекта, намиращи се на териорията на гр. Рудозем и с. Елховец и поради тази причина, ако си спомняте навремето, имаше пари, които бяха предвидени за ромската диаспора и тези обекти бяха именно в тази линия, като имахме подписани договори с Министерството на регионалното развитие, тогава в лицето на Димчо Михайлевски и усилието, което трябваше да направи г-н Пехливанов е да си потърси парите, тъй като имаше подписани договори и този въпрос щеше да приключи нула на нула. Само че нали трябваше да излезем и да кажем: "Ето, този какво ми остави". 
В началото се теглиха едни 2 млн. заеми, които трябваше да изчистят "безчинствата" на Бояджиев. Питаха го - това ли е? - "Да, това е!" След, което започна отсрочване, теглене на нови заеми, безлихвените заеми сега, които се случиха и т.н.
 
В общественото пространство се коментира сума от 10 млн. като настоящи задължения?
 
Да. Както пише в дебелите книги - ако ти достигнеш като задължения 60% от приходите, то означава че си фалирал общината. Бюджета, дори с държавната субсидия е около 7 млн., така че той, не 60%, а двойно повече е достигнал, като си мисли, че всичко това ще бъде преодоляно и някой ще му го опрости.
Вярно е, че ГЕРБ са най-големите бандити и разбойници, но все пак има някакво приличие. Не виждам кой ще му опрости тези истории, които са се случили и са се правили. 
В продължение на 7 години не бяха дела, няма проучвания, проверки, които са се правили и какво ли още не, като аз съм доказал, че няма нарушения. Той дори свикваше конференции и още какви ли не, и в крайна сметка минаха всички проверки и Пехливанов млъкна. Защо!?
След като приключиха всички проверки констатацията беше, че няма нито едно нарушение. Всичко това, което се носеше като мълва, което Пехливанов го инжектираше допълнително и навиваше манивелите на абсолютно всички, че аз едва ли не съм престъпника, който видиш ли ейсега утре ще го арестуват... 
 
И в крайна сметка този "престъпник" се оказа без нарушения според проверките?
 
Разбира се. Все пак аз знам какво съм правил и не бих бил толкова краен в оценката си за сегашното управление ако съм си позволявал отклонения от нормата. И нещо друго - ако бях правил тези неща, сега аз щях да бъда кмет, колкото и парадоксално да звучи. Аз не бях удобен на сегашните властници, защото не исках да участвам в гнусните им схеми, това е истината.
 
Наближават избори - какво е положението в Рудозем според вас?
 
Много зле. Има една стара приказка, която се носи в общественото пространство - Кметът и трите плика. Новоизбраният кмет влиза в кабинета си за първи ден и вижда три плика оставени от предишния. На първия пише: "Отвори и чети внимателно и не посягай към другите". Отваря го той и чете: "Обвинявай предишния  за всичко". А долу има послепис: "Ако видиш, че работата не върви, отвори втория плик". Минало се година, година и половина и работата отново започнала да мирише, затова той прибегнал към втория плик, в който пишело: "Обещавай, обещавай, обещавай, говори - бивалици, небивалици - няма значение и ако видиш, че работата не върви, отвори третия плик". Минали отново още една - две години, като работата отново не вървяла надобре, затова той посегнал и към третия плик, а в него пишело: "Напиши три плика и изчезвай!".
Въпросът е, че в Рудозем вече два цели мандата г-н Пехливанов хаотично се връща към първия, но не посяга към третия. 
 
В крайна сметка не би ли трябвало хората да посегнат към третия?
 
Така е, по-нормално е човек да се излекува от спин, отколкото да се излекува от власт. Особено за такива като г-н Пехливанов, не знам какво е коствало на майка му и на баща му да завърши икономика, но това, което демонстрира и парите, които е натрупал като задължения на общината, която реално погледнато е фалирал, говори че животните, които са били пращани по посока на учебното заведение са били недостатъчни. През 2012 г. имаше интервю, в което описах какво ще се случи и точно това стана. 
 
Според вашия опит, какво е бъдещето на общината с тези дългове?
 
Това, което се носи в публичното пространство е, че предстои ново административно - териториално деление. Според това, което се случва е единствения начин г-н кмета да излезе от ситуация. По времето на Тодор Живков последният министър на вътрешните работи беше Димитър Стоянов и всички тези, които бяха свързани по някакъв начин със службите ги наричахме "палавите момчета на Димитър Стоянов". Сега не знам как ги наричат, но дори и те подлежат на съдебна санкция. Има един доклад на сметната палата , който излезе и наглостта на г-н Пехливанов стигна дотам, че той заяви, че те нямат необходимата квалификация да дават оценка на неговата работа. Дотам е стигнала психопатията, защото за мен една голяма част от действията му е точно такава, включително и тези истории с минерални води и т.н.
 
В крайна сметка - кметувал сте по време на наистина големи кризи и проблеми в държавата, визирам 90-те години, защо в днешно време общината ни все пак е дори и в по-лоша финансова ситуация?
 
По това време страната ни наистина беше притисната в ъгъла, като липсваха съвсем елементарни ежедневни неща, камо ли за такива финансови инжекции в инфраструктурата и т.н., но все пак да припомня, че всичко това, което се направи в момента, с изключене на минералната, в скоби вода, или геотермална или не знам каква е точно, май от река Елховкса и спортната зала, всичко останало започна по онова време и то не само като проекти, а реално да се осъществява, вкл. големите проекти като яз. Пловдивци, пътя за Гърция, решаване на централна зона Рудозем и Чепинци и абсолютно всички тези проекти стояха и една част се осъществяваха още тогава. Вярно, ставаше много по-трудно, но в края на краищата ние направихме стратегията за развитието на Рудозем. 
И вкрайна сметка най-големия проблем е тези необмислени кредити, все едно да изтеглиш голям кредит в семейството и да го изхарчиш за демонстрации - скъпа кола и разходи, които не са необходими и в един момент да оставиш на децата си огромни задължения, които те трябва по някакъв начин да плащат. 
Едно предприятие не се откри за 8 години, докато си спомняте само в последния ми мандат - това което пуснахме - Омелия, преди това Диел, Зарко Башев със своите работни места, което е плод на една от първите общински приватицазии, които направихме, но да не се връщаме толкова назад. Просто ние не сме правили глупости - моят брат не е обикалял да събира с чанта парите - това е цялата работа! Всички местни фирми, които са работили, са работили единствено за своето развитие, нека да дойде един да каже "Аз носех пари" - нали това чакаха, само че не стана работата! Докато сега нещата са много калпави, много хора глътнаха въздух. 
 
Има ли опозиция в Рудозем? 
 
Не, няма. На опозицията и взеха страха. Аз не мога да бъда опозиция, тъй като съм пряко засегнат и каквото и да кажа няма да се възприеме като чиста монета. В момента тези, които все пак мърморясват, чакат следващото раздаване на картите, та белким ги споходи, за да може и те да намажат. И в национален мащаб нещата са сходни. Ако имаше нормални хора досега тези пичове отдавна да ги бяха изринали. Това, което се случва в момента - такъв бандитизъм, такова разграбване, такова опушляване на абсолютно всичко. Младите, които не могат да търпят тези неща, 2 - 2.5 млн. човека си отидоха, а това е цвета на нацията, трябваше да е локомотивът, който дърпа държавата напред, но къде са те?!
 
А конкретно за Рудозем - според вас има ли алтернатива?
 
Д-р Хутева е алтернатива за Рудозем, защото има друг поглед за управлението. Всичките стари влъхви в момента като разни Бозовци и други такива дребни душички, които в момента папат - Бозов например се е прикрепил към снабдяването на училищата с хранителни стоки, направил си е заведение и колелцето се върти. Другия голям строител - Гошо Стоименов, сложили са го начело на строителната фирма на общината, какво точно прави не е ясно и оттам минават едни пари и изобщо като цяло минават едни пари - това се прави в момента. Една прекрасна схема, и накрая както казва г-н кмета - сметната палата не е компетентна да определи колко гениален съм аз. И тъй като го пазят службите всичко е мирно и кротко. Това става в момента в общината ни. 
Оцеляхме 1300 години, но наблюдавайки сегашната ситуация, не знам дали ще оцелеем още 30...
Като почнаха да се отчитат проектите се оказа, че е лъгано и лъгано, и то под егидата на общината. Не може едно табло, което е сменено миналия път да не се смени и да го отчитат за над 6000 лева. Погледнете настилките - абсолютно всичко за по-малко от една година се провокира. Голямата ножица, която трябваше да мине съвсем накрая, за да могат да се облажат властимеющите мина много навътре, и с парите, които имаха строителите, аз не ги обвинявам, защото те се съобразяват с това, което е играно на търг, това което може да се върне и т.н. и не го направиха както трябва и затова започнаха да лъжат елементарно, да слагат подови настилки, които не са такива, каквито са записани, дойде надзорната фирма и ако не беше възразило административното ръководство така щеше да се замаже. Много ми е интересно какво ще се случи в момента. Прокуратурата отново никой не и е казал да бъде прокуратура. За да им излезнат по някакъв начин сметките откраднаха от бюджета на гимназията 215 000 лв. Вярно е, че според една наредба имаш право като кмет да вземеш 15%, но при положение, че всичко останало ти е покрито. Те ни откраднаха 215 000 лв. и казаха оправяйте се - било законно. Добре де, аз си спомням, че 33 - 34 г. на миналия век, когато Хитлер идва на власт, преди да почнат безчинствата с евреите, те също излизат с няколко закона за чистотата на арийската нация и т.н. и благодарение на това милионите, които избиха реално погледнато е в рамките на закона. Но защо тогава имаше Нюрнбергски процес и защо цялото човечество заклейми всичко това.  Това е същата работа както и при нас - тъй като г-жа Кирякова стана директор против волята на въздесъщия г-н Пехливанов, трябваше да се докаже, че като им вземем парите, да видим тогава какво ще правят. 
 
И в крайна сметка в Рудозем няма никакъв обществен контрол  - било то като присъствие на обществени обсъждания, било то като опозиционно говорене...
 
Какво опицизионно говорене! Халилов ли ще бъде опозиционното говорене като два мандата си стоеше и един път не си мръдна пръста да артикулира всички тези безчинства, които се случиха. Когато наближат избори, излиза с една - две статии, замазва положението и въпросът приключва. Давам пример с последните 2 милиона, които ще се обезпечават от бюджета - тъй като те няма откъде да го върнат, се случва второ решение, според което обезпечението ще идва по линия на капиталовите, което е в нарушение на всичко, и чак след като всичко това се случи, г-н Халилов си отвори устата, разбира се, защото ще бъде кандидат. Имайте предвид, че в момента властта в лицето на ГЕРБ има договорка - тук Рудозем и Мадан ще бъде на ДПС. 
 
Твърдите, че между ГЕРБ и ДПС има уговорка?
 
Да, ясно и точно заявявам, че ако говорим за колаборация, за сътрудничество или за партньорство или както искате го наречете, то това се случва между ГЕРБ и ДПС. 
 
Т.е. според вас това е причината ГЕРБ да не бъде толкова остра опозиция в Рудозем?
 
Няма право да бъде.
 
Според вас от всички фигури, които се спрягат в публичното пространство като евентуални кандидатури за местните избори, то единствено д-р Незиха Хутева е истинска опозиция на всичко случващо се в общината?
 
Точно така. Поради тази причина аз ще направя всичко възможно да убедя тези хора, които имат съзнанието, чуваемостта, желанието за някаква промяна, че опоцизията е само и единствено в лицето на д-р Хутева. Нямам представа от коя партия, как точно, но истината е точно тази, а г-н Халилов играе ролята на храста върху който пикае кучето, г-н Пехливанов потрива ръце и всичко точно и ясно, като разбира се, това става със знанието на политическото ръководсто на ГЕРБ в Смолян. Помислете малко над ситуацията, проследете логиката на събитията и ще разберете какъв е пътя на коприната - още като почнем от национално ниво, това е ГЕРБ - ДПС - ГЕРБ. 
Това е причината в Рудозем да няма абсолютно никаква опозиция - пълно мълчание 4 години и последните 4 месеца с два - три материла, това не е никаква опозиция. Опозиция е това, което правиха ДПС, когато аз бях кмет. Всичко друго е ала - бала. В това отношение им свалям шапка - докопаха властта и няма пускане. А ГЕРБ си избраха един послушко, който има толкова голям мерак да стане кмет, че не вижда реалната картина, поне аз така си мисля. 
 
Искате да кажете, че кандидатурата на Халилов благоприятства ДПС?
 
Ситуацията е следната - 3-ма човека кандидати, може и още да излезнат, при положение че има 3-ма човека ще има втори тур. Халилов отива на втори тур, където нито един глас от тези, които са отишли за д-р Хутева няма да отиде за него, т.е. добре дошло за г-н Пехливанов. При друга ситуация по-голямата част от тези, които гласуват за Халилов ще подкрепят г-жа Хутева на втори тур. 
 
И в крайна сметка ако сравним общината ни със съседната на нас - Мадан. И в двете управлява ДПС. Защо там се случват нещата, а тук дори след 8 години кметуване една главна улица не можахме да асфалтираме?
 
В Мадан няма 1 лев задължения към банките. 2200 или 2300, не си спомням точно, имаха ДПС за Европейските избори в Рудозем, 4400 -4500 в Мадан и моята жена казва, че ако имаше право да гласува в Мадан, щеше да гласува за сегашния кмет, без значение че е от ДПС. Кметът на Мадан също го обвиняват в какви ли не брадати и опашати неща, но всеки може да направи сравнение и да види реалността - всичко в Мадан си личи, че е пипнато с мерак и има контрол върху качество и всичко останало, докато в Рудозем едни павета ги преправят не знам колко пъти и въобще няма смисъл да продължавам - хората сами виждат и могат да направят сравнението.  Тук е въпрос на това кой колко може и кой какво иска - да работи за хората и общината или да работи за себе си. 
И в този смисъл ще кажа че на калпав моряк водораслите му пречат - ту пък млякото горещо, ту пък друго нещо, ту Кольо Бояджиев преди 7 години е кихнал неправилно и такива други оправдания и фантасмагории. 
В края на краищата, сине майчин, като ти си знаел че положението е такова, защо се кандидатира като не можеш да го оправиш. Аз едно време когато станах кмет, една приказка не съм казал срещу тези, които са били преди мен. Никога не съм казал, защото изборът е бил мой, никой не ми е насочил пистолет в главата и ми е казал да стана кмет. Та бил сънувал през 2002 година минерални води, та това било голямата му мечта- изглежда в ДПС има доста хидроинженери - като ги почнем от София, през Цанков камък, та до Рудозем. 
Но истината никой не може да я скрие - хората я виждат всеки ден, виждат какво е в Рудозем, какво е в Мадан и си правят изводите, затова е време и г-н Пехливанов да спре да се връща на първия плик и да се оправдава с миналогодишния сняг, а да отвори и третия плик и да види какво пише в него.
 
©Рудозем днес

Последни новини
Как да изберете детски маратонки за момче за ежедневно носене?
БЕЗценна книга за историята на Чепинци излезе след 20-годишни проучвания
Със злато в три спорта завършва областният етап от Ученическите игри за СУ-Чепинци
Предимствата на купуването на суха храна за котки в големи опаковки
НХЛ: "Рейнджърс стана първият отбор в НХЛ с 40 победи
"Моят магазин" отвори врати и в гр. Рудозем
Компютри втора ръка за икономично и екологично бъдеще
Община Рудозем има одобрени 7 проекта на стойност близо 10 млн. лева
Инж. Недко Кулевски е новият кмет на Рудозем
„Запей от сърце да тропнем ний хорце”-един замислен ,организиран и реализиран проект от НЧ”Нов живот1948-с.Чепинци”