Николай Бояджиев: Наивността и склонността на хората да продават паметта си ни доведоха до тук

Как ще коментирате местната управа и нейната политика?

Нещата са деликатни за мене, поради простата причина, че съм бил кмет и то доста дълго време, но така или иначе предният мандат съм бил кмет на общината и се очаква това, което кажа, да бъде подложено най-малко на много съмнения. Но всъщност искам само да напомня, че досега не съм коментирал местната власт, а и направих нещо друго, което според мен всеки би трябвало да го направи- да се оттегля, да не досаждам с присъствието си, да не налагам някакъв тип ограничения - не толкова на действията, колкото на мисленето.

Сегашната власт е имала възможност да прави това, което реално е смятала за необходимо.

В крайна сметка ние говорим за година и половина- когато местната власт трябва да е начертала своите приоритети, трябва да е тръгнала да работи по своите програми - по това, което е обещала на хората, нали?! Мисля, че в крайна сметка вече можем да коментираме какво става в Рудозем.

Да, разбира се! Първо трябва да направя уговорката, че не всичко ми е ясно. В смисъл такъв - действително над общината е паднала гъста лондонска мъгла. Защо? Защото - ако мен ме обвиняваха в обсебване на властта, г-н Пехливанов не знам в какво трябва да бъде обвиняван. Абсолютно всичко минава през него, всяко едно действие. Дори наскоро имах желанието да го посетя и да му кажа, че липсва тоалетна хартия в тоалетните възли. Убеден съм, че ако го бях казал на домакина, той нямаше да може да го реши - трябваше да пита г-н кмета - дали да отиде да купи две ролки тоалетна хартия.

Идеята беше, че те назначиха свои хора, уредиха своите хора, че точно това ще бъде екипът, с който той ще работи. Това ще е екипът, на който той ще има доверие в крайна сметка.

Нито той има доверие в екипа, нито екипът има доверие в него. Като изключим, разбира се двама-трима политически другари, които от край време са около него и които по някакъв начин са свързани, включително и със семейния му бизнес. Така, че там работата е ясна.

От там ли идва налагането още веднъж в Рудозем на този, тоталитарния модел, според който, не трябва да пиеш кафе с този, който е инакомислещ и т.н.

Не знам дали е точната дума тоталитарен модел, това е абсурден модел в 21 век. Примерно този модел е бил общоприета практика в началото на 20 век- еднопартийна система, в общи линии затворена конституция, която предполага еднопартийната система, влиянието и ръководната роля на една политическа сила и т.н - такъв тип поведение е обясним. Но тогава, когато живеем в 21 век, векът на отвореното общество, на многопартийната система, на интернет пространството, на възможността да коментираш абсолютно всичко- твоят пряк ръководител да ти търси сметка с кого пиеш кафе, какво си говорите, а може би и под юргана какво правиш, това е пълен абсурд.

А дали е само това, в крайна сметка до къде се достига с това поведение? Имаме сигнали за много по-сериозни неща.

Феодална история, която е подчинена изцяло на идеята за управление на всяка цена, управление, което се постига с много удари с чука и с малко моркови. Защото идеята за управлението е морковът и чукът- но тука примерно има програми, които са отпуснати от правителството, в по-голямата си част са финансирани от Брюксел, във връзка с преодоляване различията- било като географски понятия, било като жизнен стандарт и т.н. 200-300 човека, които примерно работят по чистотата, озеленяването, облагородяването. И ти би могъл да влезеш в рамките на тези програми, ако си достатъчно лоялен, по-точно достатъчно подчинен- целият ти живот да бъде достатъчно подчинен на тези, които в момента управляват…Всъщност те не управляват- те властват. И в тая връзка можеш да се надяваш, че би могъл да чистиш канавките, ако или си роднина на управляващите, или в достатъчна степен си засвидетелствал покорство и желание да следваш всяка една негова дума. И недай си боже да проявиш свободомислие, или дори случайно да срещнеш някой, който да не се харесва на властта, тогава ти самият се превръщаш във враг.

Добре де, това се случва в цял Рудозем- от най-малките, до най-старите. От училище, до … Не знам дали вие имате информация за това, което се е случило със Симо Влахов…

А, Симо Влахов- този апологет на българската демокрация. Имам, разбира се! Това поведение налага усещането за безнаказаност. Обявява се, че тези, които са подрастващите, тези които са навършили 18 години, могат да станат застъпници на определена политическа сила, в скоби „Познай коя е тя?”, срещу 30 лв. Елате, заповядайте! Това ако не е своего рода подкуп и политическа корупция, не знам как да го нарека. Така се развращава младото поколение, това е забранено по закон. Примерно забранено е по закон и да се назначават роднини на преките управляващи, а това нещо се прави.

И като говорим за назначаването на роднини- в момента тече един сериозен скандал: До нас достигнаха доста сигнали от много хора от Рудозем, относно назначаването по програмите за асистенти на хора с увреждания и инвалидност.

Тук става дума за хора в неравностойно положение и това взриви обстановката. Моята дъщеря е болна от множествена склероза и тя без придружител не може. И същевременно тя е отхвърлена- била в резервите. Тези сладки приказки на някой друг да ги приказват. Там се поставят хора, които нямат нищо общо с действителността, която се казва. Хора, които са напълно в състояние да се обслужват сами, хора, които са напълно в състояние да се придвижват сами, докато ситуацията примерно в моето семейство е такава, че без придружител няма как да стане. Нито аз, нито моята съпруга бихме могли да си позволим лукса да станем постоянното присъствие вкъщи, за да можем да извършваме това нещо. И тези програми са дадени точно за това- за да облекчават състоянието на подобни случаи.

Аз лично съм безкрайно обиден от цялата тази история, защото първо човек живее с усещането, че съдбата не е била особено справедлива най вече към детето му, след това към него, към семейството, към всички тези, които имат някакво отношение. И когато се сблъскваш с бездушието на тези, които са призвани да вършат тази дейност в нашето общество, ти става най-малкото болно. И в същото време и смешно, защото ако някой има неприязън към мен, не знам дали това е най-добрият начин да го изразява. Това вече граничи с простотия. Какво друго да кажа. Аз съм пряко засегнат и не искам да коментирам. Използват се ситуации „Аз не съм го направил”, „Имало е комисия, която го е оценила”. Това вярва ли го някой? Няма как да не повярваш, че е преднамерено, защото вътре в този списък са избирани хора, за които единствената причина да са там е, че са обещали да вадят картофите на председателя на комисията.

Да обърнем внимание на момента с инфраструктурата- на това, което се обещаваше на изборите… В крайна сметка няма още нищо направено. Има едни големи обещания, има информация за спечелването на едни големи проекти. За единия поне се говори, че е тотално ненужен за Рудозем. Визирам спортната зала, за която е необходима издръжка, след като бъде построена. Издръжка, която понастоящем, лично според мене, ние не можем да си позволим.

Има една народна поговорка…тогава, когато търсиш формулировки, когато търсиш да обобщиш поведение, търсиш или народни поговорки, или блестящи интелектуалци, които с годините са давали изречения, които символизират такъв тип поведение. Специално за залата си спомням поговорката: На гол задник- чифте пищови! Защото издръжката на това чудо е доста сериозна. Може би, ако можеше да се постави въпрос, който да е свързан с едно обществено обсъждане на тема: Кой ще издържа всичко това? Ако бяха, а съм сигурен, че не са проведени отговорни срещи…Ако бяха поети ангажименти от страна на местния бизнес- тази иначе добра идея да бъде подкрепена, тъй като тя е още от 1991-92 година. Аз самия, заедно с подкрепата на местния бизнес, почнахме да правим площадката на пета, която в момента е дърводелския склад или част от базата на фирма „Рики”. Така че, добре би било да имаме такава- но с каква цена? Защото ще стигнем до момент, когато ще трябва да изваждаме 30-40 хиляди на година и въпросът е кой ще ги дава тия пари.

А за другите неща- Пенчо Славейков в обобщението си за края на 19 век и началото на 20 век казва: „Тук са се наредили едни хвалипръцковци, които биха могли да посадят чесън и лук на гроба на майка си и баща си, само да успеят.” Дали е бил прав, не знам…

Да видим какво става и с опозицията. Вие бяхте част от ГЕРБ, в момента не сте.

В последните две години се наложи една абсолютна полицейщина, което мен винаги ме е възмущавало. Защото 89-та година, когато се събрахме на стадиона, ние не го направихме, защото бяхме гладни. Социализмът беше направил така, че поне гладни нямаше. Но нямаше свободни. Основното, което ни събра, е липсата на свобода. И сега отново да ни вкарват в този сценарий, малко по малко да си ограничаваме сами свободите, защото имало престъпност. Ще прощавате, ако ви влезем в дома в три часа през нощта, но то не е защото ние искаме много да ви притесняваме, а защото обстоятелствата го налагат. Ние не сме хванали примерно г-н Дъбов, защото много искаме да го хванем, а защото той може би с четенето на книги нарушава потенциала на държавата и e пряка заплаха за националната сигурност.

Ами аз преди две години прочетох „Моята борба” на Хитлер. Това дали ме прави нацист? Естествено всеки чете, всеки се интересува. Най-малкото, за да отречеш една доктрина, ти трябва да си запознат с нея. Това ми прилича на една комунистическа история- как гадните империалисти, държейки в дясната ръка кока-кола, вървейки пияни и това беше олицетворение на оня обществен строй, към който иначе всички се стремихме. Това е стъпката- правиш една стъпка, ослушваш се- никаква реакция, втора, трета стъпка и така се върви към ограничаване на свободите.

И поради тази причина аз лично разглеждам сблъсъка на двете големи политически сили на предстоящите избори като сблъсък на БКП и БСП. За мене е олицетворение на политиката на БКП, дори на кадрите на ГЕРБ в момента, тези, които са на визитната картичка на партията- говорим за водачите на листите… Дариткова е от стар партиен род. Толкова ли им е къса паметта на хората? За г-н Мелемов да не приказвам… Но при него ситуацията е същата. Неговият баща е един от водещите офицери в службите- пояснявам, че не става дума за квартален инспектор, а за един от шефовете на Държавна сигурност в региона. Само това ли е- да видим и г-жа Павлова- отличничката на г-н Борисов. И изведнъж тези хора се превръщат в най-големите врагове на БСП. Да не говорим, че в момента най-демократичната политическа организация е БСП. Както искайте го разглеждайте- има няколко показатели, по които би могло да се направи разрез на политическите структури - начинът за вземане на решение,  налагане на определена визия и стратегия- в БСП това е направено в най-голяма степен демократично.

Всичко останало се подчинява на единовластието, на управлението на един човек- лидер. Лидер и демокрация може и да имат нещо общо, но те съвсем бегло се докосват. И това е абсурдната ситуация, че тези по-старичките, които са си запазили идеите за един и светъл комунистически ред, до голяма степен атакуват промените в БСП и те като не им харесват, се противопоставят чрез една откровено недемократична формация, каквато представлява ГЕРБ. Всички водачи на листи и тези, които представляват елита на ГЕРБ, са проверени.

За свободата и хляба- хлябът вече не достига. Хората протестираха срещу всяка една политическа партия и казаха, че не са съгласни с политическото статукво. И в крайна сметка, гледайки социологическите проучвания, на които слагаме една голяма въпросителна колко са верни, но повечето показват преднина на ГЕРБ и БСП. Вие как ще го коментирате, вашите симпатии къде са?

Моите симпатии ги няма. В самото начало симпатиите ми бяха към тези, които в един момент се събудиха. После картината ми стана много позната, защото се нахвърлиха върху протеста като понятие. Всички прогресивни сини обсебиха протеста, манипулираха го. Натикаха се близки хора, които успяха да наклонят везните в определена посока и да тласнат тази аморфна маса към определена идея и към определена цел. И затова казвам, че нямам симпатии към всичко това, защото е абсолютна милиционерска история. Друг е въпросът доколко дори и първоначалната реакция не беше манипулирана. Не ви ли изглежда съмнително? Двама-трима се изкрещяха, имаше два шамара и една пукната вежда и г-н Борисов- този гигант, този мускулест представител на прехода каза: Ау-у, кръв, не бива да се лее кръв… и си подаде оставката…

Извинявам се, обаче повече кръв се лее след срещата между ЦСКА и Левски. Мен това ме вбесява в ГЕРБ- фактът, че пожарникари и физкултурници и други такива налагат своето мислене – бива, нали те са правили тази партия, но да ме задължават да мисля като тях и да се сърдят, че не мисля като тях, това ме възмущава и фактически това е основната причина. Затова смятам, че протестите бяха манипулирани, защото ГЕРБ беше тръгнала по наклона надолу, а сега в момента ГЕРБ си е сложила препаска и казва- ние сме от протестиращите. Другото, което ме възмущава безкрайно много- фактът, че българинът много бързо забравя. Сега изпадаме в криза, защото имаме страшно много ток и в момента отново два лагера обясняват неща, които трябва да си малоумен, че да приемеш. Трябва да бъдеш трезвомислещ човек и да си запазиш трезвото мислене, въпреки симпатиите и антипатиите към различни неща. Ние си разградихме държавата! Какво би станало след 12-ти? Каквото ида стане, ще бъде на гърба на хората и тъй като ще бъде на центъра играта и бременността няма как да бъде прекъсната, бременността предполага изродено дете. ГЕРБ би могла да направи съвместно ООД, не ЕООД, както беше сега, а ООД с АТАКА. Въпросът е дали г-н Сидеров е толкова откачен да се върже на същата въдица- да участва във властта, подкрепяйки решението на ГЕРБ, без да има пряко участие в него. При  заявката, която е направена, ми се струва- не, още повече, че и на него би трябвало да му е ясно, че влизайки във властта, той губи ореола на опозиционер- на човек, който дава акъли. „Сега ще махнем монополите”- влез във властта и ги махни, да те видим как ще стане! Щото ако вземеш да ги изревеш, както си мислиш, че е, точно след три месеца ще излезе народът срещу тебе, щото няма какво да яде. Както стана с Жан Виденов … припомням само.

Ако сега БСП има достатъчно зряла мисъл да даде властта, реално погледнато, на ГЕРБ, то помнете ми думата, че след 6-8 месеца всяко паве, което ще бъде хвърлено от излезлите на мирна разходка граждани, ще пише ГЕРБ на него. И тогава вече ще се изтърка илюзията, че те имат нещо в главите. Така го виждам. А от другата страна, ако БСП направи някакъв опит да се променят, да се рестартират…

В края на краищата реализацията на пряката власт ще бъде само единствено ако те си подадат ръка. Сега казват- ние няма да правим такава коалиция, ние ще направим експертно правителство. Даже и Костов го мисли това нещо. И действително ако политическата класа е достатъчно зряла и не се чепкат и ако няма такова експертно правителство, подкрепено от всички, за да излезем от ситуацията, която е в България, ние просто ще сложим точка на илюзията на хан Аспарух за Велика България.

Ние трябва да си защитим националната сигурност като място, в което всеки може да живее нормално и да не пречи, унижава и застрашава другия- това трябва да бъде България. В едно семейство, в което влизат 500-600 лева- какво може да стане, освен пиянства, разврат, робско чувство… и от тези хора ще избуее цветето на Велика България. Може само да мирише на бедност и мизерия. Не само материална, а и духовна е бедността. Има хора, които се гордеят, че не са прочели една книга и дори се надсмиват на тези, които четат. Обърнахме ценностната система. Лумпенизирахме всичко. Простакът, тъпанарят, тъй като са по-креативни- те нямат позиция. Ти му казваш какво да прави и той казва- ок, шефе!

Коя партия в момента има управленчески потенциал?

Никоя!

Единственият възможен вариант според мен е експертното правителство и другото, което е - зрялата политическа воля да го подкрепим. Не знам обаче- историята учи, че българинът е консервативно животно и обществото ще узрее за тази идея след още един сезон на недоволството, който ще бъде значително по-сериозен. Да очакваме нови избори, предшествани от много сериозни социални вълнения. Ако някой си мисли, че социалното недоволство е притъпено, няма такова нещо.

Как бихте коментирали личностите в листите за кандидат-депутати, които са издигнали партиите в нашата област?

Листата на БСП е силна, г-жа Дора Янкова има своите противници повече в Смолян. Политическите й противници в периферията на Смолян я припознават като човек, който си държи на думата и помага на всички. Втори в листата е представителят на партията в Златоград. Бегло го познавам, но буди доверие.

За ГЕРБ- Ще приложа едно уравнение. Г-жа Дариткова беше втора в листата на ГЕРБ- тя успя да закрие две болници. Сега като първа в листата колко болници ще закрие? Пращам много поздрави на маданските граждани- подкрепете я и ще разберете какво съм искал да кажа.

За ДПС- Силна листа. За първия хората го свързват с една героична постъпка, спасявайки г-н Доган, скачайки като един Павел Морозов, срещу черната ръка на атентатора. Много романтичен момент, който го издигна на водещо място. Вторият в листата- човек с много съмнителни качества в интелектуално отношение. Чист човек, неоцапан от властта- класическият образ на нашето момче, който е просто задължително да го подкрепим.

Той е трети мандат общински съветник в Рудозем.

Да, де, но е осма дупка на кавала. Когато зададеш такъв въпрос: Да, бе- ти спа ли през тези 12 години?, той може да ти каже: Не, аз бях вътрешната опозиция, борих се и малкото, което е постигнато, е постигнато благодарение на мене. И в този смисъл дайте ми възможност да видите колко съм добър.

Това ще стане, защото ще има силна подкрепа не само от хората в Рудозем, защото той е класическият образ на човека, който трябва да се подкрепи … и по тази причина ще бъде подкрепен. Нашите хора са милозливи- „дайте възможност на този млад човек, той е от нашето котило- както се казва, той там ще бъде гаранция. Ние го виждаме, той присъства и по този начин и ние сме там„- това е логиката.

Той е втори в листата, по-големият шанс е на първия.

Може и той да влезе, зависи дали ще заработи системата DON’T, къде ще заработи- това са политически сметки на системата на централата - вече там нищо не мога да кажа за нея.

Не знам дали си давате сметка, че въпросът е къде листата на ГЕРБ ще бъде подкрепена. Явно в Златоград няма да бъде толкова подкрепена, колкото очакват.

А в Рудозем?

В Рудозем?! Боже, господи!!!

Къде да очакват подкрепа?

Въпросът е следния: Да се радват, ако г-жа Дариткова влезе. Влизането на един депутат е 16 хиляди гласа. В момента ръководител на интелектуалният център, посветен на изборите, се нарича ЕФРИ, един Ефрем, даже и фамилията не му знам, даже и шивач не става от него. Та той е дал пионерско обещание, че ще съберат 23-24 хиляди гласа. Нещо не ги виждам. Може да съм наивник. Но възможността за купуване и манипулации рязко намалява, ама много рязко. Другото, което е, една част от силоваците на ГЕРБ, без да говоря с имена, преминаха в други лагери. Тези, които докараха творението Николай Мелемов на власт. Аз не го обиждам- казвам божие творение- всички сме такива. Иначе той щеше да стане кмет, когато си види задника без огледало. Нямаше начин. Сега въпросът е колко гласа ще се съберат. Така че, дясното пространство, за съжаление отново се размина.

Дайте да видим какво става в дясно! Вие визирате ли ГЕРБ като дясно пространство?

Каква дясна партия е ГЕРБ, глупости, тези закостеняло комунистически партии ги пращаме директно във възможно най-лявото пространство - до стената. В никакъв случай не означава, че като са там, трябва някой да гърми по тях.

А за СДС и ДСБ, които отново не се разбраха поради някаква причина…

Причината е ясна- малките остатъци, след изборите да се появи една Жана Д’арк и да ги обедини.

И коя ще е тази Жана Д’арк?

Твърде възможно е действително да бъде от женски пол и да е една от символите на СДС- хубавото Наде й викаха. Защото половият акт между Мавъра Иван Костов и хубавото Наде не се осъществи. А този път Костов няма никаква вина. Той действително имаше огромно желание и огромни сили да направи това обединение. Мога да се подпиша с двете ръце, че ако се бяха обединили старите седесари- този път щяха да получат подкрепата не защото ще стигнат сияйни върхове, а задължителното условие да влязат вътре в парламента, е да се укрепи десницата и в следващите години България да има една силна десница. Необходимо е това нещо- дори политическата сила, която в момента печели- лявата, трябва да се замисли за дясното пространство. Не говоря за ГЕРБ, защото тя е аморфна, тя не е политическа сила, тя е еднолично ООД.

За Кунева и Касим Дал…

Г-жа Кунева е съмнително дали е в дясно пространство. Тя в един момент избуя на политическата нива, защото нямаше друг. В един момент имаше формирано недоволство от ГЕРБ и хората почнаха да търсят алтернатива и в този момент тя отвори вратата, усмихна се с ослепителна усмивка и каза: Гъди-гъди, това съм аз! Но нищо друго. Събра старите муцуни- стари-млади, такива-онакива, каквито са.

Аз лично в България не мога да кажа кое е ляво и кое е дясно. Ляво-дясно се отнася до фундаменталното отношение към средства за производство, към обществени отношения, към изграждане на икономика- това е геостратегията към изграждането на една политическа сила. На какво ще наблегнеш – на социалната политика или на икономическите мерки и затова в целия свят се редят- ляво и дясно.

Най-богатите хора бяха в лявото пространство. После дясна партия дойде с лява реторика- ГЕРБ. Говориха за възмездие, справедливост и показаха как се прави точно обратното. Просто е безкрайно объркано и всичките тези, които ги объркаха, трябва да им е ясно, че ножът е опрял до кокала. Дали го разбират или не- това е друг въпрос, но те трябва да бъдат достатъчно грамотни политически, да държат пулса на обществото и да разберат- че е забързан, неравномерен, това е прединфарктно състояние на обществото. И тези с многото пари- изпрани, преизпрани, ще отидат да живеят другаде. Какво значение има кой ще управлява, ако тази върхушка- наричат ги как ли не- монополи, олигарси- няма значение името, важна е личността.

Така ги виждам аз нещата, а това е свързано и до голяма степен с местната власт- в момента финансово ситуацията е изключително лоша, непредвидима, дори да се смени правителство, не виждам потенциал да се случат кой знае какви промени. Те ще бъдат свързани с дълго чакане- всичко е илюзия. Всичко, което г-н Борисов и компания толкова дълго обещаваха, което Дянков като един будистки свещеник повтаряше мантрата : Всичко е добре, ние сме стабилни, се оказа, че изобщо не е така. Има сериозен проблем с финансирането на държавата. Следващите два месеца след изборите въпросът ще е кой ще плаща пенсиите, по-точно от къде? Натикахме се със заеми- това важи и за общината и идва момент, в който вече не можеш да го обслужваш тоя заем. Ние изтеглихме 2 милиарда. А тук –няколко милиона.

Тук се нарича политически инат- защото преди тегленето на заемите също се платиха някои задължения, но се плати на тези, които са около кмета. Защо на тях, а на другите не- това е въпросът?

Защо хората забравят фирма „Универсал”? Да не съм бил аз- бяха нежните половинки на всички, които управляват в момента. Фирмата беше разградена- вие даже продадохте и земята около нея и нищо нямаше- въпросът беше само още едно движение и хоп- всичко да бъде по индивидуалните сметки. И братът на кмета, който има много странна функция в общината- той всъщност е никъде, но кара служебни коли, той стои в кабинета. Много странна структура- полуфеодална, полусемейна - една такава, аз не мога да я оприлича. Мъкнем там едни пари всеки ден и ги внасяме като финансов резултат от работата на дома на красотата. Там се стичат тълпи- по 200-300 човека се стичат за прически, някои може и за интимни… Пълна бутафория, смехория. Само искам да кажа нещо на г-н Кмета:

Г-н, кмете, службите в България са устроени така- те нападат след това. Сега трупат информация- само това ще кажа.

Можем ли да заключим с това, че основният проблем е късата ни памет? Какво ще посветвате хорта, към какво ще апелирате?

Точно така е, и наивността и склонността да продават паметта си за една шепа ориз. Това е най-страшно. Към кого да апелирам- към тези, които едвам свързват двата края, те не могат да бъдат революционери. Защото все пак имат къщи, имат деца, те са бити, унизявани, те не са революционери. Революционер може да бъде някой, който е достатъчно млад, да бъде на една ока вино и да си запали къщата- тогава вече няма какво да губиш. Но ситуацията не е такава. Революцията може да се осъществи, когато има революционна ситуация. Затова справедливо казваме данъците не са такива и има петдесет сеирджии, които гледат отстрани не защото другите не те разбират какво говориш, а защото се страхуват- страхуват се за жалкото си съществуване- за усещането, че ако няма някой, който там да им даде трохичка хляб- край! Свършва се с него. Той не е готов сам да се изправи срещу бурите в живота. И поради тази причина- тъп народ, мачкай го да те слуша. Това е новата политика, което беше и по времето на г-н Чакъров, тогава беше обществена тайна и ме кара да си мисля, че проводник е бил не г-н Чакъров, но в центъра на идеята за тази мракобесническа философия е този, който е в момента. Дълго време още ще се борим и дано се стигне до едно отрезвяване. Рано или късно това ще стане, то е като изгрева на слънцето- винаги се случва- може да има дълго време облаци и да вали, но рано или късно- слънцето изгрява. И другото, което трябва да кажа на кмета, е че страхът се трансформира в безкрайно отрицание и омраза. Страхът, не нещо друго. Мен може да ме псуват и отричат, но не ме мразят. Аз на никой лошо не съм правил. Докато той осакати много хора. Няма да бъде вечно кмет- три-четири години, още един мандат- минават като един миг…

© Рудозем днес

снимка: teacher.bg снимка: teacher.bg снимка: teacher.bg
Николай Бояджиев: Наивността и склонността на хората да продават паметта си ни доведоха до тук
07.04.2013 | 04:03
2929
снимка: teacher.bg

Как ще коментирате местната управа и нейната политика?

Нещата са деликатни за мене, поради простата причина, че съм бил кмет и то доста дълго време, но така или иначе предният мандат съм бил кмет на общината и се очаква това, което кажа, да бъде подложено най-малко на много съмнения. Но всъщност искам само да напомня, че досега не съм коментирал местната власт, а и направих нещо друго, което според мен всеки би трябвало да го направи- да се оттегля, да не досаждам с присъствието си, да не налагам някакъв тип ограничения - не толкова на действията, колкото на мисленето.

Сегашната власт е имала възможност да прави това, което реално е смятала за необходимо.

В крайна сметка ние говорим за година и половина- когато местната власт трябва да е начертала своите приоритети, трябва да е тръгнала да работи по своите програми - по това, което е обещала на хората, нали?! Мисля, че в крайна сметка вече можем да коментираме какво става в Рудозем.

Да, разбира се! Първо трябва да направя уговорката, че не всичко ми е ясно. В смисъл такъв - действително над общината е паднала гъста лондонска мъгла. Защо? Защото - ако мен ме обвиняваха в обсебване на властта, г-н Пехливанов не знам в какво трябва да бъде обвиняван. Абсолютно всичко минава през него, всяко едно действие. Дори наскоро имах желанието да го посетя и да му кажа, че липсва тоалетна хартия в тоалетните възли. Убеден съм, че ако го бях казал на домакина, той нямаше да може да го реши - трябваше да пита г-н кмета - дали да отиде да купи две ролки тоалетна хартия.

Идеята беше, че те назначиха свои хора, уредиха своите хора, че точно това ще бъде екипът, с който той ще работи. Това ще е екипът, на който той ще има доверие в крайна сметка.

Нито той има доверие в екипа, нито екипът има доверие в него. Като изключим, разбира се двама-трима политически другари, които от край време са около него и които по някакъв начин са свързани, включително и със семейния му бизнес. Така, че там работата е ясна.

От там ли идва налагането още веднъж в Рудозем на този, тоталитарния модел, според който, не трябва да пиеш кафе с този, който е инакомислещ и т.н.

Не знам дали е точната дума тоталитарен модел, това е абсурден модел в 21 век. Примерно този модел е бил общоприета практика в началото на 20 век- еднопартийна система, в общи линии затворена конституция, която предполага еднопартийната система, влиянието и ръководната роля на една политическа сила и т.н - такъв тип поведение е обясним. Но тогава, когато живеем в 21 век, векът на отвореното общество, на многопартийната система, на интернет пространството, на възможността да коментираш абсолютно всичко- твоят пряк ръководител да ти търси сметка с кого пиеш кафе, какво си говорите, а може би и под юргана какво правиш, това е пълен абсурд.

А дали е само това, в крайна сметка до къде се достига с това поведение? Имаме сигнали за много по-сериозни неща.

Феодална история, която е подчинена изцяло на идеята за управление на всяка цена, управление, което се постига с много удари с чука и с малко моркови. Защото идеята за управлението е морковът и чукът- но тука примерно има програми, които са отпуснати от правителството, в по-голямата си част са финансирани от Брюксел, във връзка с преодоляване различията- било като географски понятия, било като жизнен стандарт и т.н. 200-300 човека, които примерно работят по чистотата, озеленяването, облагородяването. И ти би могъл да влезеш в рамките на тези програми, ако си достатъчно лоялен, по-точно достатъчно подчинен- целият ти живот да бъде достатъчно подчинен на тези, които в момента управляват…Всъщност те не управляват- те властват. И в тая връзка можеш да се надяваш, че би могъл да чистиш канавките, ако или си роднина на управляващите, или в достатъчна степен си засвидетелствал покорство и желание да следваш всяка една негова дума. И недай си боже да проявиш свободомислие, или дори случайно да срещнеш някой, който да не се харесва на властта, тогава ти самият се превръщаш във враг.

Добре де, това се случва в цял Рудозем- от най-малките, до най-старите. От училище, до … Не знам дали вие имате информация за това, което се е случило със Симо Влахов…

А, Симо Влахов- този апологет на българската демокрация. Имам, разбира се! Това поведение налага усещането за безнаказаност. Обявява се, че тези, които са подрастващите, тези които са навършили 18 години, могат да станат застъпници на определена политическа сила, в скоби „Познай коя е тя?”, срещу 30 лв. Елате, заповядайте! Това ако не е своего рода подкуп и политическа корупция, не знам как да го нарека. Така се развращава младото поколение, това е забранено по закон. Примерно забранено е по закон и да се назначават роднини на преките управляващи, а това нещо се прави.

И като говорим за назначаването на роднини- в момента тече един сериозен скандал: До нас достигнаха доста сигнали от много хора от Рудозем, относно назначаването по програмите за асистенти на хора с увреждания и инвалидност.

Тук става дума за хора в неравностойно положение и това взриви обстановката. Моята дъщеря е болна от множествена склероза и тя без придружител не може. И същевременно тя е отхвърлена- била в резервите. Тези сладки приказки на някой друг да ги приказват. Там се поставят хора, които нямат нищо общо с действителността, която се казва. Хора, които са напълно в състояние да се обслужват сами, хора, които са напълно в състояние да се придвижват сами, докато ситуацията примерно в моето семейство е такава, че без придружител няма как да стане. Нито аз, нито моята съпруга бихме могли да си позволим лукса да станем постоянното присъствие вкъщи, за да можем да извършваме това нещо. И тези програми са дадени точно за това- за да облекчават състоянието на подобни случаи.

Аз лично съм безкрайно обиден от цялата тази история, защото първо човек живее с усещането, че съдбата не е била особено справедлива най вече към детето му, след това към него, към семейството, към всички тези, които имат някакво отношение. И когато се сблъскваш с бездушието на тези, които са призвани да вършат тази дейност в нашето общество, ти става най-малкото болно. И в същото време и смешно, защото ако някой има неприязън към мен, не знам дали това е най-добрият начин да го изразява. Това вече граничи с простотия. Какво друго да кажа. Аз съм пряко засегнат и не искам да коментирам. Използват се ситуации „Аз не съм го направил”, „Имало е комисия, която го е оценила”. Това вярва ли го някой? Няма как да не повярваш, че е преднамерено, защото вътре в този списък са избирани хора, за които единствената причина да са там е, че са обещали да вадят картофите на председателя на комисията.

Да обърнем внимание на момента с инфраструктурата- на това, което се обещаваше на изборите… В крайна сметка няма още нищо направено. Има едни големи обещания, има информация за спечелването на едни големи проекти. За единия поне се говори, че е тотално ненужен за Рудозем. Визирам спортната зала, за която е необходима издръжка, след като бъде построена. Издръжка, която понастоящем, лично според мене, ние не можем да си позволим.

Има една народна поговорка…тогава, когато търсиш формулировки, когато търсиш да обобщиш поведение, търсиш или народни поговорки, или блестящи интелектуалци, които с годините са давали изречения, които символизират такъв тип поведение. Специално за залата си спомням поговорката: На гол задник- чифте пищови! Защото издръжката на това чудо е доста сериозна. Може би, ако можеше да се постави въпрос, който да е свързан с едно обществено обсъждане на тема: Кой ще издържа всичко това? Ако бяха, а съм сигурен, че не са проведени отговорни срещи…Ако бяха поети ангажименти от страна на местния бизнес- тази иначе добра идея да бъде подкрепена, тъй като тя е още от 1991-92 година. Аз самия, заедно с подкрепата на местния бизнес, почнахме да правим площадката на пета, която в момента е дърводелския склад или част от базата на фирма „Рики”. Така че, добре би било да имаме такава- но с каква цена? Защото ще стигнем до момент, когато ще трябва да изваждаме 30-40 хиляди на година и въпросът е кой ще ги дава тия пари.

А за другите неща- Пенчо Славейков в обобщението си за края на 19 век и началото на 20 век казва: „Тук са се наредили едни хвалипръцковци, които биха могли да посадят чесън и лук на гроба на майка си и баща си, само да успеят.” Дали е бил прав, не знам…

Да видим какво става и с опозицията. Вие бяхте част от ГЕРБ, в момента не сте.

В последните две години се наложи една абсолютна полицейщина, което мен винаги ме е възмущавало. Защото 89-та година, когато се събрахме на стадиона, ние не го направихме, защото бяхме гладни. Социализмът беше направил така, че поне гладни нямаше. Но нямаше свободни. Основното, което ни събра, е липсата на свобода. И сега отново да ни вкарват в този сценарий, малко по малко да си ограничаваме сами свободите, защото имало престъпност. Ще прощавате, ако ви влезем в дома в три часа през нощта, но то не е защото ние искаме много да ви притесняваме, а защото обстоятелствата го налагат. Ние не сме хванали примерно г-н Дъбов, защото много искаме да го хванем, а защото той може би с четенето на книги нарушава потенциала на държавата и e пряка заплаха за националната сигурност.

Ами аз преди две години прочетох „Моята борба” на Хитлер. Това дали ме прави нацист? Естествено всеки чете, всеки се интересува. Най-малкото, за да отречеш една доктрина, ти трябва да си запознат с нея. Това ми прилича на една комунистическа история- как гадните империалисти, държейки в дясната ръка кока-кола, вървейки пияни и това беше олицетворение на оня обществен строй, към който иначе всички се стремихме. Това е стъпката- правиш една стъпка, ослушваш се- никаква реакция, втора, трета стъпка и така се върви към ограничаване на свободите.

И поради тази причина аз лично разглеждам сблъсъка на двете големи политически сили на предстоящите избори като сблъсък на БКП и БСП. За мене е олицетворение на политиката на БКП, дори на кадрите на ГЕРБ в момента, тези, които са на визитната картичка на партията- говорим за водачите на листите… Дариткова е от стар партиен род. Толкова ли им е къса паметта на хората? За г-н Мелемов да не приказвам… Но при него ситуацията е същата. Неговият баща е един от водещите офицери в службите- пояснявам, че не става дума за квартален инспектор, а за един от шефовете на Държавна сигурност в региона. Само това ли е- да видим и г-жа Павлова- отличничката на г-н Борисов. И изведнъж тези хора се превръщат в най-големите врагове на БСП. Да не говорим, че в момента най-демократичната политическа организация е БСП. Както искайте го разглеждайте- има няколко показатели, по които би могло да се направи разрез на политическите структури - начинът за вземане на решение,  налагане на определена визия и стратегия- в БСП това е направено в най-голяма степен демократично.

Всичко останало се подчинява на единовластието, на управлението на един човек- лидер. Лидер и демокрация може и да имат нещо общо, но те съвсем бегло се докосват. И това е абсурдната ситуация, че тези по-старичките, които са си запазили идеите за един и светъл комунистически ред, до голяма степен атакуват промените в БСП и те като не им харесват, се противопоставят чрез една откровено недемократична формация, каквато представлява ГЕРБ. Всички водачи на листи и тези, които представляват елита на ГЕРБ, са проверени.

За свободата и хляба- хлябът вече не достига. Хората протестираха срещу всяка една политическа партия и казаха, че не са съгласни с политическото статукво. И в крайна сметка, гледайки социологическите проучвания, на които слагаме една голяма въпросителна колко са верни, но повечето показват преднина на ГЕРБ и БСП. Вие как ще го коментирате, вашите симпатии къде са?

Моите симпатии ги няма. В самото начало симпатиите ми бяха към тези, които в един момент се събудиха. После картината ми стана много позната, защото се нахвърлиха върху протеста като понятие. Всички прогресивни сини обсебиха протеста, манипулираха го. Натикаха се близки хора, които успяха да наклонят везните в определена посока и да тласнат тази аморфна маса към определена идея и към определена цел. И затова казвам, че нямам симпатии към всичко това, защото е абсолютна милиционерска история. Друг е въпросът доколко дори и първоначалната реакция не беше манипулирана. Не ви ли изглежда съмнително? Двама-трима се изкрещяха, имаше два шамара и една пукната вежда и г-н Борисов- този гигант, този мускулест представител на прехода каза: Ау-у, кръв, не бива да се лее кръв… и си подаде оставката…

Извинявам се, обаче повече кръв се лее след срещата между ЦСКА и Левски. Мен това ме вбесява в ГЕРБ- фактът, че пожарникари и физкултурници и други такива налагат своето мислене – бива, нали те са правили тази партия, но да ме задължават да мисля като тях и да се сърдят, че не мисля като тях, това ме възмущава и фактически това е основната причина. Затова смятам, че протестите бяха манипулирани, защото ГЕРБ беше тръгнала по наклона надолу, а сега в момента ГЕРБ си е сложила препаска и казва- ние сме от протестиращите. Другото, което ме възмущава безкрайно много- фактът, че българинът много бързо забравя. Сега изпадаме в криза, защото имаме страшно много ток и в момента отново два лагера обясняват неща, които трябва да си малоумен, че да приемеш. Трябва да бъдеш трезвомислещ човек и да си запазиш трезвото мислене, въпреки симпатиите и антипатиите към различни неща. Ние си разградихме държавата! Какво би станало след 12-ти? Каквото ида стане, ще бъде на гърба на хората и тъй като ще бъде на центъра играта и бременността няма как да бъде прекъсната, бременността предполага изродено дете. ГЕРБ би могла да направи съвместно ООД, не ЕООД, както беше сега, а ООД с АТАКА. Въпросът е дали г-н Сидеров е толкова откачен да се върже на същата въдица- да участва във властта, подкрепяйки решението на ГЕРБ, без да има пряко участие в него. При  заявката, която е направена, ми се струва- не, още повече, че и на него би трябвало да му е ясно, че влизайки във властта, той губи ореола на опозиционер- на човек, който дава акъли. „Сега ще махнем монополите”- влез във властта и ги махни, да те видим как ще стане! Щото ако вземеш да ги изревеш, както си мислиш, че е, точно след три месеца ще излезе народът срещу тебе, щото няма какво да яде. Както стана с Жан Виденов … припомням само.

Ако сега БСП има достатъчно зряла мисъл да даде властта, реално погледнато, на ГЕРБ, то помнете ми думата, че след 6-8 месеца всяко паве, което ще бъде хвърлено от излезлите на мирна разходка граждани, ще пише ГЕРБ на него. И тогава вече ще се изтърка илюзията, че те имат нещо в главите. Така го виждам. А от другата страна, ако БСП направи някакъв опит да се променят, да се рестартират…

В края на краищата реализацията на пряката власт ще бъде само единствено ако те си подадат ръка. Сега казват- ние няма да правим такава коалиция, ние ще направим експертно правителство. Даже и Костов го мисли това нещо. И действително ако политическата класа е достатъчно зряла и не се чепкат и ако няма такова експертно правителство, подкрепено от всички, за да излезем от ситуацията, която е в България, ние просто ще сложим точка на илюзията на хан Аспарух за Велика България.

Ние трябва да си защитим националната сигурност като място, в което всеки може да живее нормално и да не пречи, унижава и застрашава другия- това трябва да бъде България. В едно семейство, в което влизат 500-600 лева- какво може да стане, освен пиянства, разврат, робско чувство… и от тези хора ще избуее цветето на Велика България. Може само да мирише на бедност и мизерия. Не само материална, а и духовна е бедността. Има хора, които се гордеят, че не са прочели една книга и дори се надсмиват на тези, които четат. Обърнахме ценностната система. Лумпенизирахме всичко. Простакът, тъпанарят, тъй като са по-креативни- те нямат позиция. Ти му казваш какво да прави и той казва- ок, шефе!

Коя партия в момента има управленчески потенциал?

Никоя!

Единственият възможен вариант според мен е експертното правителство и другото, което е - зрялата политическа воля да го подкрепим. Не знам обаче- историята учи, че българинът е консервативно животно и обществото ще узрее за тази идея след още един сезон на недоволството, който ще бъде значително по-сериозен. Да очакваме нови избори, предшествани от много сериозни социални вълнения. Ако някой си мисли, че социалното недоволство е притъпено, няма такова нещо.

Как бихте коментирали личностите в листите за кандидат-депутати, които са издигнали партиите в нашата област?

Листата на БСП е силна, г-жа Дора Янкова има своите противници повече в Смолян. Политическите й противници в периферията на Смолян я припознават като човек, който си държи на думата и помага на всички. Втори в листата е представителят на партията в Златоград. Бегло го познавам, но буди доверие.

За ГЕРБ- Ще приложа едно уравнение. Г-жа Дариткова беше втора в листата на ГЕРБ- тя успя да закрие две болници. Сега като първа в листата колко болници ще закрие? Пращам много поздрави на маданските граждани- подкрепете я и ще разберете какво съм искал да кажа.

За ДПС- Силна листа. За първия хората го свързват с една героична постъпка, спасявайки г-н Доган, скачайки като един Павел Морозов, срещу черната ръка на атентатора. Много романтичен момент, който го издигна на водещо място. Вторият в листата- човек с много съмнителни качества в интелектуално отношение. Чист човек, неоцапан от властта- класическият образ на нашето момче, който е просто задължително да го подкрепим.

Той е трети мандат общински съветник в Рудозем.

Да, де, но е осма дупка на кавала. Когато зададеш такъв въпрос: Да, бе- ти спа ли през тези 12 години?, той може да ти каже: Не, аз бях вътрешната опозиция, борих се и малкото, което е постигнато, е постигнато благодарение на мене. И в този смисъл дайте ми възможност да видите колко съм добър.

Това ще стане, защото ще има силна подкрепа не само от хората в Рудозем, защото той е класическият образ на човека, който трябва да се подкрепи … и по тази причина ще бъде подкрепен. Нашите хора са милозливи- „дайте възможност на този млад човек, той е от нашето котило- както се казва, той там ще бъде гаранция. Ние го виждаме, той присъства и по този начин и ние сме там„- това е логиката.

Той е втори в листата, по-големият шанс е на първия.

Може и той да влезе, зависи дали ще заработи системата DON’T, къде ще заработи- това са политически сметки на системата на централата - вече там нищо не мога да кажа за нея.

Не знам дали си давате сметка, че въпросът е къде листата на ГЕРБ ще бъде подкрепена. Явно в Златоград няма да бъде толкова подкрепена, колкото очакват.

А в Рудозем?

В Рудозем?! Боже, господи!!!

Къде да очакват подкрепа?

Въпросът е следния: Да се радват, ако г-жа Дариткова влезе. Влизането на един депутат е 16 хиляди гласа. В момента ръководител на интелектуалният център, посветен на изборите, се нарича ЕФРИ, един Ефрем, даже и фамилията не му знам, даже и шивач не става от него. Та той е дал пионерско обещание, че ще съберат 23-24 хиляди гласа. Нещо не ги виждам. Може да съм наивник. Но възможността за купуване и манипулации рязко намалява, ама много рязко. Другото, което е, една част от силоваците на ГЕРБ, без да говоря с имена, преминаха в други лагери. Тези, които докараха творението Николай Мелемов на власт. Аз не го обиждам- казвам божие творение- всички сме такива. Иначе той щеше да стане кмет, когато си види задника без огледало. Нямаше начин. Сега въпросът е колко гласа ще се съберат. Така че, дясното пространство, за съжаление отново се размина.

Дайте да видим какво става в дясно! Вие визирате ли ГЕРБ като дясно пространство?

Каква дясна партия е ГЕРБ, глупости, тези закостеняло комунистически партии ги пращаме директно във възможно най-лявото пространство - до стената. В никакъв случай не означава, че като са там, трябва някой да гърми по тях.

А за СДС и ДСБ, които отново не се разбраха поради някаква причина…

Причината е ясна- малките остатъци, след изборите да се появи една Жана Д’арк и да ги обедини.

И коя ще е тази Жана Д’арк?

Твърде възможно е действително да бъде от женски пол и да е една от символите на СДС- хубавото Наде й викаха. Защото половият акт между Мавъра Иван Костов и хубавото Наде не се осъществи. А този път Костов няма никаква вина. Той действително имаше огромно желание и огромни сили да направи това обединение. Мога да се подпиша с двете ръце, че ако се бяха обединили старите седесари- този път щяха да получат подкрепата не защото ще стигнат сияйни върхове, а задължителното условие да влязат вътре в парламента, е да се укрепи десницата и в следващите години България да има една силна десница. Необходимо е това нещо- дори политическата сила, която в момента печели- лявата, трябва да се замисли за дясното пространство. Не говоря за ГЕРБ, защото тя е аморфна, тя не е политическа сила, тя е еднолично ООД.

За Кунева и Касим Дал…

Г-жа Кунева е съмнително дали е в дясно пространство. Тя в един момент избуя на политическата нива, защото нямаше друг. В един момент имаше формирано недоволство от ГЕРБ и хората почнаха да търсят алтернатива и в този момент тя отвори вратата, усмихна се с ослепителна усмивка и каза: Гъди-гъди, това съм аз! Но нищо друго. Събра старите муцуни- стари-млади, такива-онакива, каквито са.

Аз лично в България не мога да кажа кое е ляво и кое е дясно. Ляво-дясно се отнася до фундаменталното отношение към средства за производство, към обществени отношения, към изграждане на икономика- това е геостратегията към изграждането на една политическа сила. На какво ще наблегнеш – на социалната политика или на икономическите мерки и затова в целия свят се редят- ляво и дясно.

Най-богатите хора бяха в лявото пространство. После дясна партия дойде с лява реторика- ГЕРБ. Говориха за възмездие, справедливост и показаха как се прави точно обратното. Просто е безкрайно объркано и всичките тези, които ги объркаха, трябва да им е ясно, че ножът е опрял до кокала. Дали го разбират или не- това е друг въпрос, но те трябва да бъдат достатъчно грамотни политически, да държат пулса на обществото и да разберат- че е забързан, неравномерен, това е прединфарктно състояние на обществото. И тези с многото пари- изпрани, преизпрани, ще отидат да живеят другаде. Какво значение има кой ще управлява, ако тази върхушка- наричат ги как ли не- монополи, олигарси- няма значение името, важна е личността.

Така ги виждам аз нещата, а това е свързано и до голяма степен с местната власт- в момента финансово ситуацията е изключително лоша, непредвидима, дори да се смени правителство, не виждам потенциал да се случат кой знае какви промени. Те ще бъдат свързани с дълго чакане- всичко е илюзия. Всичко, което г-н Борисов и компания толкова дълго обещаваха, което Дянков като един будистки свещеник повтаряше мантрата : Всичко е добре, ние сме стабилни, се оказа, че изобщо не е така. Има сериозен проблем с финансирането на държавата. Следващите два месеца след изборите въпросът ще е кой ще плаща пенсиите, по-точно от къде? Натикахме се със заеми- това важи и за общината и идва момент, в който вече не можеш да го обслужваш тоя заем. Ние изтеглихме 2 милиарда. А тук –няколко милиона.

Тук се нарича политически инат- защото преди тегленето на заемите също се платиха някои задължения, но се плати на тези, които са около кмета. Защо на тях, а на другите не- това е въпросът?

Защо хората забравят фирма „Универсал”? Да не съм бил аз- бяха нежните половинки на всички, които управляват в момента. Фирмата беше разградена- вие даже продадохте и земята около нея и нищо нямаше- въпросът беше само още едно движение и хоп- всичко да бъде по индивидуалните сметки. И братът на кмета, който има много странна функция в общината- той всъщност е никъде, но кара служебни коли, той стои в кабинета. Много странна структура- полуфеодална, полусемейна - една такава, аз не мога да я оприлича. Мъкнем там едни пари всеки ден и ги внасяме като финансов резултат от работата на дома на красотата. Там се стичат тълпи- по 200-300 човека се стичат за прически, някои може и за интимни… Пълна бутафория, смехория. Само искам да кажа нещо на г-н Кмета:

Г-н, кмете, службите в България са устроени така- те нападат след това. Сега трупат информация- само това ще кажа.

Можем ли да заключим с това, че основният проблем е късата ни памет? Какво ще посветвате хорта, към какво ще апелирате?

Точно така е, и наивността и склонността да продават паметта си за една шепа ориз. Това е най-страшно. Към кого да апелирам- към тези, които едвам свързват двата края, те не могат да бъдат революционери. Защото все пак имат къщи, имат деца, те са бити, унизявани, те не са революционери. Революционер може да бъде някой, който е достатъчно млад, да бъде на една ока вино и да си запали къщата- тогава вече няма какво да губиш. Но ситуацията не е такава. Революцията може да се осъществи, когато има революционна ситуация. Затова справедливо казваме данъците не са такива и има петдесет сеирджии, които гледат отстрани не защото другите не те разбират какво говориш, а защото се страхуват- страхуват се за жалкото си съществуване- за усещането, че ако няма някой, който там да им даде трохичка хляб- край! Свършва се с него. Той не е готов сам да се изправи срещу бурите в живота. И поради тази причина- тъп народ, мачкай го да те слуша. Това е новата политика, което беше и по времето на г-н Чакъров, тогава беше обществена тайна и ме кара да си мисля, че проводник е бил не г-н Чакъров, но в центъра на идеята за тази мракобесническа философия е този, който е в момента. Дълго време още ще се борим и дано се стигне до едно отрезвяване. Рано или късно това ще стане, то е като изгрева на слънцето- винаги се случва- може да има дълго време облаци и да вали, но рано или късно- слънцето изгрява. И другото, което трябва да кажа на кмета, е че страхът се трансформира в безкрайно отрицание и омраза. Страхът, не нещо друго. Мен може да ме псуват и отричат, но не ме мразят. Аз на никой лошо не съм правил. Докато той осакати много хора. Няма да бъде вечно кмет- три-четири години, още един мандат- минават като един миг…

©Рудозем днес

Последни новини
Ще асфалтират главната улица в Рудозем
Голям интерес към благотворителното лятно кино в Чепинци
Има ли криза със сметосъбирането в Рудозем?!
Чепинските хокеисти отпразнуваха своя десети юбилей с пътво място на турнир
ПОДАЙ РЪКА НА ЗОВ ЗА ПОМОЩ
Започна полагане на асфалтовата настилка на пътя за м. Бреза
Гласът на опозицията: Браво за измититата главна улица!
Поздравителен адрес по случай Курбан Байрям от кмета на с. Чепинци
Николай Шукеров от гимназията в Рудозем с добро представяне на литературен конкурс
Иван Кондилов от рудоземската гимназия бе сред 23-мата избрани да участват в онлайн предизвикателство “Влез във виртуалната редакция!"