Румен Пехливанов: Абсолютно си следвам това, което съм обещал на общински съвет!

Автор:  
Наталия Кехайова
Детската градина във Войкова лъка
сградата, намиращата се в двора до площадката

За да затворим кръга с гледните точки по отношение на въпроса с бъдещите планове за детската градина във Войкова лъка, се срещнахме с кмета на общината г-н Пехливанов, който коментира казаното до момента и изложи становището си по темата.

 

Нищо от това, което е казал Халилов не е вярно. Халилов никога не се е срещал с Дянков! Мечти!

Дойде и се срещна с мене и аз му казах: Отиди! Проектът до неделя вечер е готов- отиди да намериш пари! Той отиде до областния лидер на ГЕРБ и до там.

Догодина живот и здраве ще се финансира. В момента е в ход проектирането, възложил съм го. Има две концепции- дали да бъде едноетажна сграда, или двуетажна. И едното има своите предимства, и другото.

А до тогава ще е вземат ли мерки за обезопасяването на съседната сграда- там прозорците са изкъртени и когато децата излизат навън на площадката има потенциална опасност за тях, защото няма никакво заграждение?

Знам положението. Там имаше направен един проект от Бояджиево време, абсолютно безумен- 270 хиляди лева. В момента това, кото се прави, заедно със строителство и оборудване, не би трябвало да е повече от 130-140 хиляди лева. Чакаме в момента сметките да видим точно колко. Тази сграда е твърде стара, тя трябва да се събори и на нейно място да се построи новата. Но ние имаме притеснения да я съборим сега, защото целият двор щеше да е малко като Хирошима. Нямаме физическите и финансовите възможности сега там да правим нещо.

Но някакви мрежи все пак?

Да това щях да кажа, че съм накарал Стоян Хаджидимов, заедно с Манол Жокалов да отидат и да огледат всяка една, не само тази детска градина и всички детски площадки, които са наоколо и където има някакви опасни места, да опитваме според възможностите малко по малко да ги стягаме.  Но всичко е свързано с пари. Ще бъдат обезопасени.

И ако нещата се развият по начина, по който стоят към днешна дата, догодина ще предложа на ОбС цялата капиталова субсидия, както съм обещал, да отиде за детската градина. Колкото средства са необходими, да отидат там. Вече следващата стъпка, ако мога до тогава да го направя, преди приемането на бюджета да обезпеча средства по европейски проект, няма да се поколебая да го направя още тогава. Все пак по-добре е да е със средства, които са безвъзмездна помощ. Но категорично няма никакъв проблем.

Четох това, което директорката е казала и това, което тя е казала, не е вярно. Тя е сигнализирала пред Стоян Хаджидимов в понеделник на оперативката, че има проблем с котела- нещо, което не е наша работа да го знаем. В сряда съм разпоредил да се закупи нов електрожен, ако нашия не може да се отремонтира. Закаран е още в сряда на ремонт. В четвъртък докладваха, че може да се поправи, така че ще го поправят и отложихме закупуването на нов електрожен. И живот и здраве до няколко дни котелът ще е в перфектно състояние. Само че проблемът къде е? Няма как някой който не си е свършил работата, да обвинява общината. Директорът на детската градина е длъжен да напише една докладна в края на учебната година, за да знам какво е текущото състояние. По същия начин всички останали директори. С никой от директорите не съм се държал като работодател към подчинен, явно трябва! И оттук нататък ще има наказания за случаи като този, в който някой е спал цяло лято и накрая всички други са му виновни. Няма категорично никаква опасност децата да не ходят на детска градина.

Но тя просто изрази опасение, че може да се стигне до пробив, с оглед на остарялото парно.

Ами то по тази логика аз мога да изразя опасение, че утре може да не сме живи.

По отношение на Войково, категорично казвам истината- поканих Халилов, тогава, когато финансов министър беше Симеон Дянков и беше обявено, че ще има средства за детски градини. И му казах, че в рамките на няколко дни проектът може да е готов. Да отиде да намери вариант да обезпечи финансирането и даже му казах, че ако е необходимо, ще изляза пред всички и пред медии да кажа, че ти си обезпечил финансирането. След този ни разговор, ние втори сме нямали. Аз не знам как някой поема ангажименти, прави срещи и не връща обратна информация. Той от къде знае, че проектът не е готов?

Значи отново липсата на контакт…

Не, отново е див популизъм. Всичко, което ние не сме свършили (то това си беше практика на ГЕРБ, между другото), всичко, което не сме свършили, да прехвърлим на някой друг. Аз нямам такава практика, просто маркирам нещата такива, каквито са. Мога да кажа, че тогава, когато съм срещал подкрепа с предишното правителство, аз съм си го казвал и не съм го крил. И продължава да е така.

 В момента няма никакъв казус с нито една от детските градини. Във всички детски градини, откакто аз съм кмет, се смениха покривите. Във всички детски градини се смениха дограмите. Защото всичкото останало е наливане на пари в продънено буре. Ако покривът не е направен, каквито и ремонти да правиш вътре, първият дъжд компрометира. В момента всички детски градини са с ремонтирани покриви, сменена е дограмата навсякъде.

Почваме да мислим, в рамките на възможностите, тъй като от ремонта на двете гимназии останаха малко радиатори, които са в добро състояние. Сега ще преценим възможностите да направим по едно малко парно там, където са на твърдо гориво. Това са детските градини в Пловдивци и Рибница. Тия две детски градини са много опасни за децата, защото печките са открити, а те играят. Там ще се опитаме да направим някакви обезопасителни мероприятия. По едно малко парно,за да е по-малък разходът. В момента имат три-четири печки и правят огромен разход на дърва и на въглища. Ще се опитаме и това да спестим. А в ОДЗ-то в Рудозем в понеделник ще им бъдат представени работните проекти и ще се опитаме след месец и половина да сме готови за новия отоплителен сезон на газ.

А проектът за новата детска градина във Войкова лъка кога е стартирал?

Стартирало е проектирането. Договорът е възложен юни. Но тъй като аз на няколко пъти връщах работните варианти за дообработка.

Ако има финансиращ орган, аз до няколко дни мога да имам готов технически проект за детската градина във Войково. Той всъщност е почти готов. В понеделник остава да избера коя от двете концепции ще бъде и да я разпечатаме. Ще стане ясно кой колко струва- предимствата на едната концепция и на другата, недостатъците и т.н.

И кога ще има средства евентуално?

Ами ние сме го предвидили това нещо, когато гледахме бюджета на общината, аз казах на общинските съветници, че ако не успея да осигуря средства по някакви проекти, в рамките на тази година, в началото на следващата, ще предложа капиталовата субсидия, която е около 130 хиляди лева, да отиде за там. Абсолютно си следвам това, което съм обещал на общински съвет. А кой какви упражнения си прави по темата, моите уважения. Има протоколи и записи от заседанията на ОбС и там много ясно може да се проследи кой какво е казал и кога.

Дректорът на заведението  посъветва да се направи справка в регистъра и да се види как ще варира броят на децата в близките години, за да стане ясно оправдано ли е изграждане на нова сграда.

Най-хубавото е, че не зависи от директорката на детската градина, защото ако зависи от директорите, сигурно повечето от детските градини няма да работят.  Решението е чисто политическо, решението трябва да се вземе от кмета на общината и от ОбС. И ние сме го взели това решение, на база фактите, че в двете населени места тази година – Войково и Бърчево- има 42 деца във възраст за детска градина. Част от децата посещават градината в Рудозем, друга част са там, а трета- не ходят изобщо на детска градина. И в същото време тука има пълняемост на групите и затруднение да се приемат нови деца.

Може би проблемът идва от там, че детската градина във Войково е полудневна?

Точно така! И след създаването на целодневна детска градина там, децата от двете населени места да си ходят там и местата, които те заемат в ОДЗ-Рудозем, да бъдат овакантени и съответно да могат да влязат други деца на тяхно място. Деца има!

Доколкото знам аз, приоритет е първо децата от Рудозем да бъдат приемани в ОДЗ- Рудозем, а след това от селата…

На мен приоритет са ми всички деца, аз не ги деля на такива от Рудозем и от селата. Гледаме да направим така, че да имаме балансираност, защото не може в града да има 200 места, силно казано 200, но да речем 100 места за деца от градините в града, а по селата да има по 10, а в същото време в селото да има над 30 деца. Съвсем нормално е част от тях да дойдат тук. Младите майки в днешно време искат колкото се може по-бързо да се върнат на работа, което аз го адмирирам. Това е много добре, тогава, когато имат възможност да работят. И затова правим детски градини.

И искам да попитам и това, как ще коментирате изказването на Шукри Халилов, че има субективно отношение към детската градина във Войкова лъка?

Аз не бих желал да коментирам самото изказване на Халилов. Ще коментирам съдържанието. Срещата с родители, за която говори той,  беше в моя кабинет и г-н Халилов не присъстваше на тази среща. Няма как от първо лице да знае какво сме си говорили с родителите. На родителите съм обяснил точно същото, което казвам и сега, че ако до края на годината не съумеем по проект да финансираме строителството на детската градина, цялата капиталова субсидия за догодина ще отиде там. Същото ми поставиха като въпрос и когато бяхме на предизборната кампания за парламентарните избори и във Войково, и в Бърчево. Същото съм потвърдил и там.

Същото бях казал и на родителите, защото първата среща беше след приемането на бюджета. Аз съм им казал точно това, че въпреки бюджетът да е приет така, аз имам готовност в рамките на една седмица да направим проекта, дори с риска проектантът да си чака по-дълго парите. И съм дал картбланш на г-н Халилов да ходи да преговаря. Пак казвам. Аз адмирирам, когато някой каже: Опитах, но не можах!. Но да кажеш: Аз опитах, ама някой друг не ми даде проекта, ама второ, ама трето”- това са абсолютни измислици. Факт е, че ГЕРБ в национален мащаб раздадоха 30 милиона за строителство на детски градини. И факт е, че общинското ръководство не успя да защити 200 хиляди за Войково. Това са фактите. Аз съм бил готов да дам проект.

Просто аз съм човек, който обича да говори нещата такива, каквито са. Не спестявам на никой нищо, затова обикновено си навличам неприязън от другата страна. Но никога не бих си позволил  нещо, което аз не съм го свършил, да кажа, че някой друг не го е свършил. Това, което аз не съм го свършил, аз не съм го свършил. Това, което не го е свършил някой друг, не го е свършил някой друг. Не се сърдя, просто толкова са били възможностите. Явно не се е погледнало, ако е имало някакви срещи и разговори някъде, въпреки че дълбоко се съмнявам, че е имало среща с Дянков. Даже съм абсолютно сигурен, че е нямало… Но тогава се оказват слаби възможностите. Това е!

© Рудозем днес

снимка: teacher.bg снимка: teacher.bg снимка: teacher.bg
Румен Пехливанов: Абсолютно си следвам това, което съм обещал на общински съвет!
08.09.2013 | 15:48
3046
снимка: teacher.bg
Детската градина във Войкова лъка
сградата, намиращата се в двора до площадката

За да затворим кръга с гледните точки по отношение на въпроса с бъдещите планове за детската градина във Войкова лъка, се срещнахме с кмета на общината г-н Пехливанов, който коментира казаното до момента и изложи становището си по темата.

 

Нищо от това, което е казал Халилов не е вярно. Халилов никога не се е срещал с Дянков! Мечти!

Дойде и се срещна с мене и аз му казах: Отиди! Проектът до неделя вечер е готов- отиди да намериш пари! Той отиде до областния лидер на ГЕРБ и до там.

Догодина живот и здраве ще се финансира. В момента е в ход проектирането, възложил съм го. Има две концепции- дали да бъде едноетажна сграда, или двуетажна. И едното има своите предимства, и другото.

А до тогава ще е вземат ли мерки за обезопасяването на съседната сграда- там прозорците са изкъртени и когато децата излизат навън на площадката има потенциална опасност за тях, защото няма никакво заграждение?

Знам положението. Там имаше направен един проект от Бояджиево време, абсолютно безумен- 270 хиляди лева. В момента това, кото се прави, заедно със строителство и оборудване, не би трябвало да е повече от 130-140 хиляди лева. Чакаме в момента сметките да видим точно колко. Тази сграда е твърде стара, тя трябва да се събори и на нейно място да се построи новата. Но ние имаме притеснения да я съборим сега, защото целият двор щеше да е малко като Хирошима. Нямаме физическите и финансовите възможности сега там да правим нещо.

Но някакви мрежи все пак?

Да това щях да кажа, че съм накарал Стоян Хаджидимов, заедно с Манол Жокалов да отидат и да огледат всяка една, не само тази детска градина и всички детски площадки, които са наоколо и където има някакви опасни места, да опитваме според възможностите малко по малко да ги стягаме.  Но всичко е свързано с пари. Ще бъдат обезопасени.

И ако нещата се развият по начина, по който стоят към днешна дата, догодина ще предложа на ОбС цялата капиталова субсидия, както съм обещал, да отиде за детската градина. Колкото средства са необходими, да отидат там. Вече следващата стъпка, ако мога до тогава да го направя, преди приемането на бюджета да обезпеча средства по европейски проект, няма да се поколебая да го направя още тогава. Все пак по-добре е да е със средства, които са безвъзмездна помощ. Но категорично няма никакъв проблем.

Четох това, което директорката е казала и това, което тя е казала, не е вярно. Тя е сигнализирала пред Стоян Хаджидимов в понеделник на оперативката, че има проблем с котела- нещо, което не е наша работа да го знаем. В сряда съм разпоредил да се закупи нов електрожен, ако нашия не може да се отремонтира. Закаран е още в сряда на ремонт. В четвъртък докладваха, че може да се поправи, така че ще го поправят и отложихме закупуването на нов електрожен. И живот и здраве до няколко дни котелът ще е в перфектно състояние. Само че проблемът къде е? Няма как някой който не си е свършил работата, да обвинява общината. Директорът на детската градина е длъжен да напише една докладна в края на учебната година, за да знам какво е текущото състояние. По същия начин всички останали директори. С никой от директорите не съм се държал като работодател към подчинен, явно трябва! И оттук нататък ще има наказания за случаи като този, в който някой е спал цяло лято и накрая всички други са му виновни. Няма категорично никаква опасност децата да не ходят на детска градина.

Но тя просто изрази опасение, че може да се стигне до пробив, с оглед на остарялото парно.

Ами то по тази логика аз мога да изразя опасение, че утре може да не сме живи.

По отношение на Войково, категорично казвам истината- поканих Халилов, тогава, когато финансов министър беше Симеон Дянков и беше обявено, че ще има средства за детски градини. И му казах, че в рамките на няколко дни проектът може да е готов. Да отиде да намери вариант да обезпечи финансирането и даже му казах, че ако е необходимо, ще изляза пред всички и пред медии да кажа, че ти си обезпечил финансирането. След този ни разговор, ние втори сме нямали. Аз не знам как някой поема ангажименти, прави срещи и не връща обратна информация. Той от къде знае, че проектът не е готов?

Значи отново липсата на контакт…

Не, отново е див популизъм. Всичко, което ние не сме свършили (то това си беше практика на ГЕРБ, между другото), всичко, което не сме свършили, да прехвърлим на някой друг. Аз нямам такава практика, просто маркирам нещата такива, каквито са. Мога да кажа, че тогава, когато съм срещал подкрепа с предишното правителство, аз съм си го казвал и не съм го крил. И продължава да е така.

 В момента няма никакъв казус с нито една от детските градини. Във всички детски градини, откакто аз съм кмет, се смениха покривите. Във всички детски градини се смениха дограмите. Защото всичкото останало е наливане на пари в продънено буре. Ако покривът не е направен, каквито и ремонти да правиш вътре, първият дъжд компрометира. В момента всички детски градини са с ремонтирани покриви, сменена е дограмата навсякъде.

Почваме да мислим, в рамките на възможностите, тъй като от ремонта на двете гимназии останаха малко радиатори, които са в добро състояние. Сега ще преценим възможностите да направим по едно малко парно там, където са на твърдо гориво. Това са детските градини в Пловдивци и Рибница. Тия две детски градини са много опасни за децата, защото печките са открити, а те играят. Там ще се опитаме да направим някакви обезопасителни мероприятия. По едно малко парно,за да е по-малък разходът. В момента имат три-четири печки и правят огромен разход на дърва и на въглища. Ще се опитаме и това да спестим. А в ОДЗ-то в Рудозем в понеделник ще им бъдат представени работните проекти и ще се опитаме след месец и половина да сме готови за новия отоплителен сезон на газ.

А проектът за новата детска градина във Войкова лъка кога е стартирал?

Стартирало е проектирането. Договорът е възложен юни. Но тъй като аз на няколко пъти връщах работните варианти за дообработка.

Ако има финансиращ орган, аз до няколко дни мога да имам готов технически проект за детската градина във Войково. Той всъщност е почти готов. В понеделник остава да избера коя от двете концепции ще бъде и да я разпечатаме. Ще стане ясно кой колко струва- предимствата на едната концепция и на другата, недостатъците и т.н.

И кога ще има средства евентуално?

Ами ние сме го предвидили това нещо, когато гледахме бюджета на общината, аз казах на общинските съветници, че ако не успея да осигуря средства по някакви проекти, в рамките на тази година, в началото на следващата, ще предложа капиталовата субсидия, която е около 130 хиляди лева, да отиде за там. Абсолютно си следвам това, което съм обещал на общински съвет. А кой какви упражнения си прави по темата, моите уважения. Има протоколи и записи от заседанията на ОбС и там много ясно може да се проследи кой какво е казал и кога.

Дректорът на заведението  посъветва да се направи справка в регистъра и да се види как ще варира броят на децата в близките години, за да стане ясно оправдано ли е изграждане на нова сграда.

Най-хубавото е, че не зависи от директорката на детската градина, защото ако зависи от директорите, сигурно повечето от детските градини няма да работят.  Решението е чисто политическо, решението трябва да се вземе от кмета на общината и от ОбС. И ние сме го взели това решение, на база фактите, че в двете населени места тази година – Войково и Бърчево- има 42 деца във възраст за детска градина. Част от децата посещават градината в Рудозем, друга част са там, а трета- не ходят изобщо на детска градина. И в същото време тука има пълняемост на групите и затруднение да се приемат нови деца.

Може би проблемът идва от там, че детската градина във Войково е полудневна?

Точно така! И след създаването на целодневна детска градина там, децата от двете населени места да си ходят там и местата, които те заемат в ОДЗ-Рудозем, да бъдат овакантени и съответно да могат да влязат други деца на тяхно място. Деца има!

Доколкото знам аз, приоритет е първо децата от Рудозем да бъдат приемани в ОДЗ- Рудозем, а след това от селата…

На мен приоритет са ми всички деца, аз не ги деля на такива от Рудозем и от селата. Гледаме да направим така, че да имаме балансираност, защото не може в града да има 200 места, силно казано 200, но да речем 100 места за деца от градините в града, а по селата да има по 10, а в същото време в селото да има над 30 деца. Съвсем нормално е част от тях да дойдат тук. Младите майки в днешно време искат колкото се може по-бързо да се върнат на работа, което аз го адмирирам. Това е много добре, тогава, когато имат възможност да работят. И затова правим детски градини.

И искам да попитам и това, как ще коментирате изказването на Шукри Халилов, че има субективно отношение към детската градина във Войкова лъка?

Аз не бих желал да коментирам самото изказване на Халилов. Ще коментирам съдържанието. Срещата с родители, за която говори той,  беше в моя кабинет и г-н Халилов не присъстваше на тази среща. Няма как от първо лице да знае какво сме си говорили с родителите. На родителите съм обяснил точно същото, което казвам и сега, че ако до края на годината не съумеем по проект да финансираме строителството на детската градина, цялата капиталова субсидия за догодина ще отиде там. Същото ми поставиха като въпрос и когато бяхме на предизборната кампания за парламентарните избори и във Войково, и в Бърчево. Същото съм потвърдил и там.

Същото бях казал и на родителите, защото първата среща беше след приемането на бюджета. Аз съм им казал точно това, че въпреки бюджетът да е приет така, аз имам готовност в рамките на една седмица да направим проекта, дори с риска проектантът да си чака по-дълго парите. И съм дал картбланш на г-н Халилов да ходи да преговаря. Пак казвам. Аз адмирирам, когато някой каже: Опитах, но не можах!. Но да кажеш: Аз опитах, ама някой друг не ми даде проекта, ама второ, ама трето”- това са абсолютни измислици. Факт е, че ГЕРБ в национален мащаб раздадоха 30 милиона за строителство на детски градини. И факт е, че общинското ръководство не успя да защити 200 хиляди за Войково. Това са фактите. Аз съм бил готов да дам проект.

Просто аз съм човек, който обича да говори нещата такива, каквито са. Не спестявам на никой нищо, затова обикновено си навличам неприязън от другата страна. Но никога не бих си позволил  нещо, което аз не съм го свършил, да кажа, че някой друг не го е свършил. Това, което аз не съм го свършил, аз не съм го свършил. Това, което не го е свършил някой друг, не го е свършил някой друг. Не се сърдя, просто толкова са били възможностите. Явно не се е погледнало, ако е имало някакви срещи и разговори някъде, въпреки че дълбоко се съмнявам, че е имало среща с Дянков. Даже съм абсолютно сигурен, че е нямало… Но тогава се оказват слаби възможностите. Това е!

Наталия Кехайова
©Рудозем днес

Последни новини
НХЛ: "Рейнджърс стана първият отбор в НХЛ с 40 победи
"Моят магазин" отвори врати и в гр. Рудозем
Компютри втора ръка за икономично и екологично бъдеще
Община Рудозем има одобрени 7 проекта на стойност близо 10 млн. лева
Инж. Недко Кулевски е новият кмет на Рудозем
„Запей от сърце да тропнем ний хорце”-един замислен ,организиран и реализиран проект от НЧ”Нов живот1948-с.Чепинци”
Добро представяне на чепинските хокеисти на турнир в Неделино
В читалището в Чепинци продължават да работят
Иновативна визия и подход демонстрира кандидатът за кмет на Чепинци Риза Брахимбашев на откриването на своята предизборна кампания
ГРАНДИОЗНО ТЪРЖЕСТВО ПО СЛУЧАЙ ПЪРВИЯ ПРОЧИТ НА КОРАНА СЕ ПРОВЕДЕ В РУДОЗЕМ