Румен Пехливанов: Разходите на община Рудозем по време на снежното бедствие са за малко над 90 000 лв

Изминаха 11 тежки дни за община Рудозем.  Ситуацията вече постепенно се нормализира, каква е картината към настоящия момент? Има ли все още много села без електричество?

Към настоящия момент без електричество са няколко села от Елховското корито- Елховец, Витина, Поляна, Пловдивци, Коритата, Мочура, Равнината, Иваново. Ток няма и в Боево и Добрева череша - от селата, в които има живеещи хора. Още от първите дни на бедствието, когато видяхме каква е ситуацията и колко паднали дървета има, закупихме 6 броя агрегати, които сме ги закарали в най-високите населени места. Предоставили сме гориво за агрегатите. Те са разположени в кметствата или в обществената сграда, която има в съответното село, така че да могат хората в рамките на час-два на ден да се събират, да си зареждат телефоните, за да имаме връзка с тях. Естествено това не може да замести електроподаването в цялото село, но след разговор с ръководителя на EVN стана ясно, че те ще се опитат там, където няма изгледи до утре да се пусне токът по жица, да направят така, че да има агрегат, който да захрани направо трафопоста и оттам да има ток в цялото населено място.

Нормално е в такъв момент нервите да са в повече. Но като че ли под най-сериозен словесен обстрел бяха снегопочистващите фирми. Каква оценка по шестобалната система бихте поставили за тяхната работа за адекватността на предприетите от тях действия?

Снегопочистващите фирми естествено си имат своята вина за създалата се ситуация. Но трябва да отчетем фактите такива, каквито са: До 5 часа сутринта в събота (7 март) въпреки навалелия около 40-50 см сняг в града и около метър във високите села, всички пътища и улици бяха на черен асфалт. Имаме снимки и клипове за това нещо. Само че след 5 часа започнаха да падат дърветата, блокираха възможността техниката да минава да чисти за няколко часа, защото падналите дървета бяха толкова много, че 5-6 часа бяха необходими, за да се отстранят, за да могат да продължат снегопочистващите фирми да си вършат работата. В този момент вече натрупаната снежна покривка върху самия път беше повече от 40 и на места до 50 см във високите населени места, особено говорейки за Оглед, Равнината, Иваново, Поляна, Мочуре и Бреза. И там вече не беше възможно с тази техника да се извършва снегопочистване.
Техниката беше достатъчна за почистване на общинската пътна мрежа, така както е по договор и нямаше да имаме никакви проблеми, ако не бяха падналите дървета. Второ: в момента, в който се случи този дърволом, вече започнаха да се изпитват сериозни затруднения по Републиканската пътна мрежа. За хората да поясня, че това означава, че Републиканска пътна мрежа означава входният път откъм Средногорци, т.е. от Койнарци до селата Пловдивци, Бяла река и Чепинци, та чак до Елидже. Това са участъци, за които се грижи държавата, а не общината. Фирмите там имаха същия проблем. Особено силно това се усети в Елховското корито и в посока Бяла река, където на няколко участъка бяха нападали изключително много дървета. Същото се случи малко преди входа и след изхода на Войкова лъка, след Бърчево, на разклона за Черешово. Там даже стълб бяхме принудени да премахнем, да прережем жиците и да махнем стълба. Същото се случи на излизане от Елховец в посока Пловдивци. И за всички тези участъци, за които трябва да се грижи Областно пътно управление, натрупания сняг беше толкова, че се наложи да им помагаме ние, с техниката, която се грижеше за вътрешните улици и за пътищата, които се отделят от тази Републиканска пътна мрежа до населените места. Защото, съгласете се, ефектът да са ни чисти вътрешните улици, или малките пътища щеше да е никакъв, ако бяха затворени Републиканските пътища. Това се отчете и на срещата с министър-председателя в Смолян и по-скоро на срещата след това с министър Павлова, където аз им споделих точно това, че не е нужно да гледаме това кой къде е помагал, кой къде е чистил- важно е, че сме успели да задържим ситуацията под контрол до известна степен.
За наше щастие никъде в община Рудозем нямаме пострадали хора, което е най-важното. Вярно, много механизация се повреди, снегът беше много тежък. Изпочупиха се гребла. На места падналите дървета бяха затрупани от сняг и не се виждаха, имаше свлечени земни маси. Снегопочистващите машини се движат със сериозна скорост и като се ударят в такъв камък, или по-голямо дърво, се повреждаха. От 18 машини, ангажирани на територията на общината само за общинската пътна мрежа, извън строя излязоха 6 още в събота  до обяд, именно заради счупени гребла. Отнемаше известно време да се възстановят и така се стигна до ситуацията да ни затрупа снегът. Въпреки всичко, не допуснахме да се затворят главните пътища до тези населени места, в които живеят повече хора. А там, където в събота следобед видяхме, че нещата стават много сериозни, изкарахме тежка верижна техника, за да започне да пробива и така успяхме със сериозни усилия да стигнем до някъде. Държа да подчертая, че хората от града и в населените места, които са на по-малка надморска височина и които са пряко на тези главни пътища като градът, Сопотот, Чепинци, Елховец  до Пловдивци реално нямаха възможността да видят цялата картинка. В тези населени места снегът стигна до 1-1.20 м. Но малко по-високо - Грамаде, Оглед, Равнината, Иваново, Равнината, Коритата, Мочура, Поляна, Бреза беше по-различно. Екип на bTV премери 2.30 м преди село Поляна. Наистина контрастира малко картинката, която се виждаше тук в града и хората недоволстваха, че едва ли не снегопочистващата фирма не си е свършила работата. А в същото време във високите населени места се наложи да ангажираме допълнително още 12 машини, от които 4 тежки верижни, за да можем да пробием до хората там. Защото ако в града или в центъра на Чепинци образно казано имаше път и не можеше да се стигне по уличките до къщите с превозни средства, то имаше населени места, до които нямахме абсолютно никакъв достъп, заради огромно количество паднали дървета. Само един пример ще дам, с който да илюстрирам казаното: 25 души доброволци от село Витина излязоха да помагат за пробиване на пътя до Поляна. Те се редуваха на 12-часови смени. 44 часа вървяха пред булдозера, за да премахват падналите дървета. Булдозерът можеше да се качи и за 10 часа до Поляна. Падналите дървета обаче направиха това време 44 часа.

Какъв беше броят на доброволците в нашата община?

В два от дните имаше 170 човека доброволци- кой с резачка, кой – с брадва, всички помагаха да се отстраняват дървета както от пътищата, така и от електропроводите.

И все пак ще дадете ли оценка?

Тази картина не беше нормална картина, на снегопочистващите фирми не бих желал да слагам оценка, защото тя ще бъде субективна. Но искам да кажа, че машинистите на тези фирми не легнаха по 60 часа, не са слизали от машините. Това е повече от достатъчно да илюстрира усилията, които положиха. Ние с кризисния щаб спяхме по 1-2 часа на денонощие. Кризисният щаб съм го свикал още на 7-ми сутринта в 8 часа. Плътно сме били с началника на Пожарната, с хората от Пътно управление, със снегопочистващите фирми- координирали сме се. Хубавото е, че поне един от мобилните оператори оцеля и още по-хубавото е, че той е и мобилния оператор, с който работи Общинската администрация. Имахме връзка с кметовете по населени места и знаехме какво се случва. Така че добра оценка пиша на всички и най-вече за усилията. Ефективността не може да бъде измерена в контекста на тази извънредна ситуация.

Искам да изкажа сериозна благодарност на всички, които участваха в ликвидирането на последствията от бедствието.Тези хора не си гледаха часовника, не гледаха и колко е дълбок снегът. Малко хора знаят, че се наложи да пробиваме пътя до Добрева череша. Ние изпратихме две бригади с резачки, които изрязаха всички дървета и направиха възможно 6 дена след затварянето на пътя, той да бъде отворен от машините на Областно пътно управление. Малко хора знаят, че се наложи ние да изпратим през Търън екип от дървосекачи и хора с резачки, които да вървят до тежката верижна машина, която идваше откъм Смолян, за да пробием Дълга усойка. 4 дни човек, който е починал от естествена смърт в Добрева череша, не можеше да бъде погребан и се наложи да ходят пеша хората. Само че за да могат да отидат пеша, три дена преди това в сняг до гърдите доброволци ходиха да режат дърветата, екипът на Пожарната със специализираната верижна машина да мине няколко пъти, за да отъпка донякъде пътечка и след това да се включат и част и от жителите на Добрева череша и на техни близки с лопати да се доизчисти, за да може да се стигне до там.
За да стигне машината до Равнината и да влезе да чисти в Чепинци или Елховец вътрешни улици примерно, трябва пътят до там, който е отговорност на държавата, да е пробит. И когато ние видяхме, че Областно пътно и фирмите, които са ангажирани там, закъсват, се постарахме да помогнем първо на тях, за да може да караме хляб, провизии, лекарства, да мине линейка по спешност, ако се наложи.


Доста критици се изказаха в последните дни?

Мащабът на бедствието е огромен. Сега призовавам критиците да се качат на колата и да се разходят до Поляна- да видят колко дървета има отстрани отрязани и тогава наистина ще придобият представа за мащаба на бедствието.

Изключително горещо искам да благодаря на всички, които се включиха да помагат и на свои съседи. Така, както бяха групата от Витина – отидоха между къщите да разчистят на ръка на по-възрастните в Поляна, или групата от Пловдивци и Коритата, които излязоха да помагат по същия начин в Мочура. Има и клип в социалната мрежа, може да се види. Тези момчета отидоха и за няколко часа направиха пътеки в цялото село, за да може да се стига до всеки един от жителите. И най-вече искам да благодаря за това, че по-голямата част от хората проявиха разбиране, заради това, че ситуацията е извънредна, тежка. Ние можеше да насочим ресурси пътищата да са отворени незабавно. Но разделихме хората и ресурсите много правилно, според мен -  така, че да помагаме на ЕVN, защото ако не бяхме минали преди това през просеките, към днешна дата нямаше все още да има ток нито в Чепинци, нито в Сопотот, нито в Рибница, нито в Бяла река, или в кварталите на града. Вярно, че това си  е задължение само и единствено на електроразпределителното дружество. Но солидарността, която проявиха хората, е завидна. Между другото изглежда ние сме общината с най-много участвали доброволци в справянето с бедствията. Когато говорих с колеги от други общини, казваха цифри около 30-40 човека, ние тук в два от дните имахме по 170 човека навън, във всички села. Радвам се, че миналия ден на срещата с кметовете, областните управители, премиерът и министрите на регионалното развитиe и отбраната моето предложение да бъдат дадени по 10 кубика безвъзмездно от падналата маса на всички участвали доброволци, се възприе горещо от премиера. Надявам се Южноцентралното предприятие да си изпълни ангажимента и тези, обещани от премиера, пак подчертавам по мое предложение, 10 куб. дърва да бъдат дадени на доброволците. Аз вярвам, че ще го направят, защото по този начин ще ги стимулираме и следващ път, когато общината, или държавата има нужда от доброволен труд, той да бъде осигурен.

А разходите на общината за бедствените дни?

Премиерът обеща, че разходите, които са за извънредната ситуация, ще бъдат възстановени. Нашите разходи възлизат на малко над 90 хиляди лева- като 64 хиляди лева са само за привличането на още техника. Но да подчертая, ние не сме привличали техника само за почистването на улици. Ние сме привличали техника за отместване на големи паднали дървета, които на ръка няма как да бъдат премахнати. Ние сме привличали техника както в село Сопотот да премахнем опасен стълб, ние сме привличали техника, която тръгна по 110 киловолтовия електропровод, така че да улесним действията на ЕСО, въпреки че пак казвам не е задължение на общината да го прави. На екипите на Електроенергийния системен оператор сме предоставяли през цялото време, почти денонощно с тях 5-6-10 човека с резачки, които им помагаха да стигнат. Защото токът до Рудозем нямаше как да дойде иначе. Това хората не го виждат. Да, ние предпочетохме някои вътрешни улици на места да не бъдат пробити, да изпратим наличната техника в помощ на ЕСО, за да може да дойде токът. Това също хората не го виждат и няма как да го знаят. Но във всички останали общини наоколо имаше същата ситуация. Просто нямаше от къде да бъде наета допълнителна техника. Всички възможни машини бяха ангажирани. И аз се надявам, че държавата ще погледне благосклонно на това и ще изплати тези средства, защото в противен случай при следваща необходимост няма кой да се отзове. И още веднъж да благодаря на хората за търпението- изказвам своите адмирации към всички онези, които виждайки каква е ситуацията, хванаха лопатите и решиха сами да се включат и да помогнат в почистването, защото най-лесно е да стоиш отстрани и да критикуваш. Но когато има такава извънредна ситуация, в плана за действие има приоритети. И приоритет номер едно е човешкият живот. Ние сме длъжни да правим всички усилия, за да достигнем до всеки един човек. След това вече идва пробиване на всички вътрешни улици. Много хора хванаха лопатите и почистиха вътрешните улици. В това няма нищо лошо, напротив - върна се малко духът на хората от това нещо- видяха, че задружно можаха да свършат доста неща. Доста от вътрешните улички бяха почистени от живеещите там, за което искрено им благодаря. Защото пак казвам, че техниката, която трябваше да почисти техните улици, отиде да спасява хора в беда по високите населени места и може би едва вчера щеше да дойде ред и на тези улици. Мисля, че заедно се справихме с тази ситуация, дано скоро време да не се повтаря. Всички сме си направили съответните изводи за слабостите. Аз не говоря за слабостите в цялата организация. Много мога да говоря, но предпочитам да си направим изводите и да предприемем нужните действия. Ние не можем да се борим с природата и с бедствията, но поне да минимизираме шансовете в бъдеще време да се повтарят подобни ситуации.

Снегът вече не е проблем, но започналото вече топене също крие опасности...

Малко хора, предполагам, се замислят какво правим в момента ние. Ние масово сме ангажирали всичко, що е хора и техника, да почистваме опасни пътни участъци. Ще има и извънредна междуведомствена комисия - опасните дървета и наноси в реките да ги изчистим, защото следващата беда, която ни очаква, ако не го свършим, е топенето на снега и излизането на реките от коритата. Ние не стоим в момента със скръстени ръце, правим подготовка паралелно с готвенето на отчетите. За нас падналият сняг е само първата част от цялото предизвикателство. Въпросът с липсата на ток, надявам се скоро ще бъде разрешен. Вече на 3-4 места в общината се активизираха и падат земни маси върху пътя, свличайки дървета отново. И това нещо от снеготопенето ще се усили. Администрацията работи изключително на високи обороти - където има такива опасни места, предварително изпращаме хора да отрежат дърветата. Ние не можем да спрем свличането на земната маса, но поне да няма дървета с нея и да стане по-лесно разчистването после.
 Надявам се в сряда Министерски съвет да гласува средствата, които са необходими, за да се разплатим, защото всички външни фирми, които не са ангажирани, трябва да си получат средствата. Отделно сме доставили хляб, медикаменти, провизии, горива, резачки, агрегати се наложи да закупим, за да имаме връзка с хората вече няколко дни. Това са разходи, които реално погледнато би следвало държавата да ни покрие. 

© Рудозем днес

снимка: teacher.bg снимка: teacher.bg снимка: teacher.bg
Румен Пехливанов: Разходите на община Рудозем по време на снежното бедствие са за малко над 90 000 лв
17.03.2015 | 17:00
3928
снимка: teacher.bg

Изминаха 11 тежки дни за община Рудозем.  Ситуацията вече постепенно се нормализира, каква е картината към настоящия момент? Има ли все още много села без електричество?

Към настоящия момент без електричество са няколко села от Елховското корито- Елховец, Витина, Поляна, Пловдивци, Коритата, Мочура, Равнината, Иваново. Ток няма и в Боево и Добрева череша - от селата, в които има живеещи хора. Още от първите дни на бедствието, когато видяхме каква е ситуацията и колко паднали дървета има, закупихме 6 броя агрегати, които сме ги закарали в най-високите населени места. Предоставили сме гориво за агрегатите. Те са разположени в кметствата или в обществената сграда, която има в съответното село, така че да могат хората в рамките на час-два на ден да се събират, да си зареждат телефоните, за да имаме връзка с тях. Естествено това не може да замести електроподаването в цялото село, но след разговор с ръководителя на EVN стана ясно, че те ще се опитат там, където няма изгледи до утре да се пусне токът по жица, да направят така, че да има агрегат, който да захрани направо трафопоста и оттам да има ток в цялото населено място.

Нормално е в такъв момент нервите да са в повече. Но като че ли под най-сериозен словесен обстрел бяха снегопочистващите фирми. Каква оценка по шестобалната система бихте поставили за тяхната работа за адекватността на предприетите от тях действия?

Снегопочистващите фирми естествено си имат своята вина за създалата се ситуация. Но трябва да отчетем фактите такива, каквито са: До 5 часа сутринта в събота (7 март) въпреки навалелия около 40-50 см сняг в града и около метър във високите села, всички пътища и улици бяха на черен асфалт. Имаме снимки и клипове за това нещо. Само че след 5 часа започнаха да падат дърветата, блокираха възможността техниката да минава да чисти за няколко часа, защото падналите дървета бяха толкова много, че 5-6 часа бяха необходими, за да се отстранят, за да могат да продължат снегопочистващите фирми да си вършат работата. В този момент вече натрупаната снежна покривка върху самия път беше повече от 40 и на места до 50 см във високите населени места, особено говорейки за Оглед, Равнината, Иваново, Поляна, Мочуре и Бреза. И там вече не беше възможно с тази техника да се извършва снегопочистване.
Техниката беше достатъчна за почистване на общинската пътна мрежа, така както е по договор и нямаше да имаме никакви проблеми, ако не бяха падналите дървета. Второ: в момента, в който се случи този дърволом, вече започнаха да се изпитват сериозни затруднения по Републиканската пътна мрежа. За хората да поясня, че това означава, че Републиканска пътна мрежа означава входният път откъм Средногорци, т.е. от Койнарци до селата Пловдивци, Бяла река и Чепинци, та чак до Елидже. Това са участъци, за които се грижи държавата, а не общината. Фирмите там имаха същия проблем. Особено силно това се усети в Елховското корито и в посока Бяла река, където на няколко участъка бяха нападали изключително много дървета. Същото се случи малко преди входа и след изхода на Войкова лъка, след Бърчево, на разклона за Черешово. Там даже стълб бяхме принудени да премахнем, да прережем жиците и да махнем стълба. Същото се случи на излизане от Елховец в посока Пловдивци. И за всички тези участъци, за които трябва да се грижи Областно пътно управление, натрупания сняг беше толкова, че се наложи да им помагаме ние, с техниката, която се грижеше за вътрешните улици и за пътищата, които се отделят от тази Републиканска пътна мрежа до населените места. Защото, съгласете се, ефектът да са ни чисти вътрешните улици, или малките пътища щеше да е никакъв, ако бяха затворени Републиканските пътища. Това се отчете и на срещата с министър-председателя в Смолян и по-скоро на срещата след това с министър Павлова, където аз им споделих точно това, че не е нужно да гледаме това кой къде е помагал, кой къде е чистил- важно е, че сме успели да задържим ситуацията под контрол до известна степен.
За наше щастие никъде в община Рудозем нямаме пострадали хора, което е най-важното. Вярно, много механизация се повреди, снегът беше много тежък. Изпочупиха се гребла. На места падналите дървета бяха затрупани от сняг и не се виждаха, имаше свлечени земни маси. Снегопочистващите машини се движат със сериозна скорост и като се ударят в такъв камък, или по-голямо дърво, се повреждаха. От 18 машини, ангажирани на територията на общината само за общинската пътна мрежа, извън строя излязоха 6 още в събота  до обяд, именно заради счупени гребла. Отнемаше известно време да се възстановят и така се стигна до ситуацията да ни затрупа снегът. Въпреки всичко, не допуснахме да се затворят главните пътища до тези населени места, в които живеят повече хора. А там, където в събота следобед видяхме, че нещата стават много сериозни, изкарахме тежка верижна техника, за да започне да пробива и така успяхме със сериозни усилия да стигнем до някъде. Държа да подчертая, че хората от града и в населените места, които са на по-малка надморска височина и които са пряко на тези главни пътища като градът, Сопотот, Чепинци, Елховец  до Пловдивци реално нямаха възможността да видят цялата картинка. В тези населени места снегът стигна до 1-1.20 м. Но малко по-високо - Грамаде, Оглед, Равнината, Иваново, Равнината, Коритата, Мочура, Поляна, Бреза беше по-различно. Екип на bTV премери 2.30 м преди село Поляна. Наистина контрастира малко картинката, която се виждаше тук в града и хората недоволстваха, че едва ли не снегопочистващата фирма не си е свършила работата. А в същото време във високите населени места се наложи да ангажираме допълнително още 12 машини, от които 4 тежки верижни, за да можем да пробием до хората там. Защото ако в града или в центъра на Чепинци образно казано имаше път и не можеше да се стигне по уличките до къщите с превозни средства, то имаше населени места, до които нямахме абсолютно никакъв достъп, заради огромно количество паднали дървета. Само един пример ще дам, с който да илюстрирам казаното: 25 души доброволци от село Витина излязоха да помагат за пробиване на пътя до Поляна. Те се редуваха на 12-часови смени. 44 часа вървяха пред булдозера, за да премахват падналите дървета. Булдозерът можеше да се качи и за 10 часа до Поляна. Падналите дървета обаче направиха това време 44 часа.

Какъв беше броят на доброволците в нашата община?

В два от дните имаше 170 човека доброволци- кой с резачка, кой – с брадва, всички помагаха да се отстраняват дървета както от пътищата, така и от електропроводите.

И все пак ще дадете ли оценка?

Тази картина не беше нормална картина, на снегопочистващите фирми не бих желал да слагам оценка, защото тя ще бъде субективна. Но искам да кажа, че машинистите на тези фирми не легнаха по 60 часа, не са слизали от машините. Това е повече от достатъчно да илюстрира усилията, които положиха. Ние с кризисния щаб спяхме по 1-2 часа на денонощие. Кризисният щаб съм го свикал още на 7-ми сутринта в 8 часа. Плътно сме били с началника на Пожарната, с хората от Пътно управление, със снегопочистващите фирми- координирали сме се. Хубавото е, че поне един от мобилните оператори оцеля и още по-хубавото е, че той е и мобилния оператор, с който работи Общинската администрация. Имахме връзка с кметовете по населени места и знаехме какво се случва. Така че добра оценка пиша на всички и най-вече за усилията. Ефективността не може да бъде измерена в контекста на тази извънредна ситуация.

Искам да изкажа сериозна благодарност на всички, които участваха в ликвидирането на последствията от бедствието.Тези хора не си гледаха часовника, не гледаха и колко е дълбок снегът. Малко хора знаят, че се наложи да пробиваме пътя до Добрева череша. Ние изпратихме две бригади с резачки, които изрязаха всички дървета и направиха възможно 6 дена след затварянето на пътя, той да бъде отворен от машините на Областно пътно управление. Малко хора знаят, че се наложи ние да изпратим през Търън екип от дървосекачи и хора с резачки, които да вървят до тежката верижна машина, която идваше откъм Смолян, за да пробием Дълга усойка. 4 дни човек, който е починал от естествена смърт в Добрева череша, не можеше да бъде погребан и се наложи да ходят пеша хората. Само че за да могат да отидат пеша, три дена преди това в сняг до гърдите доброволци ходиха да режат дърветата, екипът на Пожарната със специализираната верижна машина да мине няколко пъти, за да отъпка донякъде пътечка и след това да се включат и част и от жителите на Добрева череша и на техни близки с лопати да се доизчисти, за да може да се стигне до там.
За да стигне машината до Равнината и да влезе да чисти в Чепинци или Елховец вътрешни улици примерно, трябва пътят до там, който е отговорност на държавата, да е пробит. И когато ние видяхме, че Областно пътно и фирмите, които са ангажирани там, закъсват, се постарахме да помогнем първо на тях, за да може да караме хляб, провизии, лекарства, да мине линейка по спешност, ако се наложи.


Доста критици се изказаха в последните дни?

Мащабът на бедствието е огромен. Сега призовавам критиците да се качат на колата и да се разходят до Поляна- да видят колко дървета има отстрани отрязани и тогава наистина ще придобият представа за мащаба на бедствието.

Изключително горещо искам да благодаря на всички, които се включиха да помагат и на свои съседи. Така, както бяха групата от Витина – отидоха между къщите да разчистят на ръка на по-възрастните в Поляна, или групата от Пловдивци и Коритата, които излязоха да помагат по същия начин в Мочура. Има и клип в социалната мрежа, може да се види. Тези момчета отидоха и за няколко часа направиха пътеки в цялото село, за да може да се стига до всеки един от жителите. И най-вече искам да благодаря за това, че по-голямата част от хората проявиха разбиране, заради това, че ситуацията е извънредна, тежка. Ние можеше да насочим ресурси пътищата да са отворени незабавно. Но разделихме хората и ресурсите много правилно, според мен -  така, че да помагаме на ЕVN, защото ако не бяхме минали преди това през просеките, към днешна дата нямаше все още да има ток нито в Чепинци, нито в Сопотот, нито в Рибница, нито в Бяла река, или в кварталите на града. Вярно, че това си  е задължение само и единствено на електроразпределителното дружество. Но солидарността, която проявиха хората, е завидна. Между другото изглежда ние сме общината с най-много участвали доброволци в справянето с бедствията. Когато говорих с колеги от други общини, казваха цифри около 30-40 човека, ние тук в два от дните имахме по 170 човека навън, във всички села. Радвам се, че миналия ден на срещата с кметовете, областните управители, премиерът и министрите на регионалното развитиe и отбраната моето предложение да бъдат дадени по 10 кубика безвъзмездно от падналата маса на всички участвали доброволци, се възприе горещо от премиера. Надявам се Южноцентралното предприятие да си изпълни ангажимента и тези, обещани от премиера, пак подчертавам по мое предложение, 10 куб. дърва да бъдат дадени на доброволците. Аз вярвам, че ще го направят, защото по този начин ще ги стимулираме и следващ път, когато общината, или държавата има нужда от доброволен труд, той да бъде осигурен.

А разходите на общината за бедствените дни?

Премиерът обеща, че разходите, които са за извънредната ситуация, ще бъдат възстановени. Нашите разходи възлизат на малко над 90 хиляди лева- като 64 хиляди лева са само за привличането на още техника. Но да подчертая, ние не сме привличали техника само за почистването на улици. Ние сме привличали техника за отместване на големи паднали дървета, които на ръка няма как да бъдат премахнати. Ние сме привличали техника както в село Сопотот да премахнем опасен стълб, ние сме привличали техника, която тръгна по 110 киловолтовия електропровод, така че да улесним действията на ЕСО, въпреки че пак казвам не е задължение на общината да го прави. На екипите на Електроенергийния системен оператор сме предоставяли през цялото време, почти денонощно с тях 5-6-10 човека с резачки, които им помагаха да стигнат. Защото токът до Рудозем нямаше как да дойде иначе. Това хората не го виждат. Да, ние предпочетохме някои вътрешни улици на места да не бъдат пробити, да изпратим наличната техника в помощ на ЕСО, за да може да дойде токът. Това също хората не го виждат и няма как да го знаят. Но във всички останали общини наоколо имаше същата ситуация. Просто нямаше от къде да бъде наета допълнителна техника. Всички възможни машини бяха ангажирани. И аз се надявам, че държавата ще погледне благосклонно на това и ще изплати тези средства, защото в противен случай при следваща необходимост няма кой да се отзове. И още веднъж да благодаря на хората за търпението- изказвам своите адмирации към всички онези, които виждайки каква е ситуацията, хванаха лопатите и решиха сами да се включат и да помогнат в почистването, защото най-лесно е да стоиш отстрани и да критикуваш. Но когато има такава извънредна ситуация, в плана за действие има приоритети. И приоритет номер едно е човешкият живот. Ние сме длъжни да правим всички усилия, за да достигнем до всеки един човек. След това вече идва пробиване на всички вътрешни улици. Много хора хванаха лопатите и почистиха вътрешните улици. В това няма нищо лошо, напротив - върна се малко духът на хората от това нещо- видяха, че задружно можаха да свършат доста неща. Доста от вътрешните улички бяха почистени от живеещите там, за което искрено им благодаря. Защото пак казвам, че техниката, която трябваше да почисти техните улици, отиде да спасява хора в беда по високите населени места и може би едва вчера щеше да дойде ред и на тези улици. Мисля, че заедно се справихме с тази ситуация, дано скоро време да не се повтаря. Всички сме си направили съответните изводи за слабостите. Аз не говоря за слабостите в цялата организация. Много мога да говоря, но предпочитам да си направим изводите и да предприемем нужните действия. Ние не можем да се борим с природата и с бедствията, но поне да минимизираме шансовете в бъдеще време да се повтарят подобни ситуации.

Снегът вече не е проблем, но започналото вече топене също крие опасности...

Малко хора, предполагам, се замислят какво правим в момента ние. Ние масово сме ангажирали всичко, що е хора и техника, да почистваме опасни пътни участъци. Ще има и извънредна междуведомствена комисия - опасните дървета и наноси в реките да ги изчистим, защото следващата беда, която ни очаква, ако не го свършим, е топенето на снега и излизането на реките от коритата. Ние не стоим в момента със скръстени ръце, правим подготовка паралелно с готвенето на отчетите. За нас падналият сняг е само първата част от цялото предизвикателство. Въпросът с липсата на ток, надявам се скоро ще бъде разрешен. Вече на 3-4 места в общината се активизираха и падат земни маси върху пътя, свличайки дървета отново. И това нещо от снеготопенето ще се усили. Администрацията работи изключително на високи обороти - където има такива опасни места, предварително изпращаме хора да отрежат дърветата. Ние не можем да спрем свличането на земната маса, но поне да няма дървета с нея и да стане по-лесно разчистването после.
 Надявам се в сряда Министерски съвет да гласува средствата, които са необходими, за да се разплатим, защото всички външни фирми, които не са ангажирани, трябва да си получат средствата. Отделно сме доставили хляб, медикаменти, провизии, горива, резачки, агрегати се наложи да закупим, за да имаме връзка с хората вече няколко дни. Това са разходи, които реално погледнато би следвало държавата да ни покрие. 

©Рудозем днес

Последни новини
Компютри втора ръка за икономично и екологично бъдеще
Община Рудозем има одобрени 7 проекта на стойност близо 10 млн. лева
Инж. Недко Кулевски е новият кмет на Рудозем
„Запей от сърце да тропнем ний хорце”-един замислен ,организиран и реализиран проект от НЧ”Нов живот1948-с.Чепинци”
Добро представяне на чепинските хокеисти на турнир в Неделино
В читалището в Чепинци продължават да работят
Иновативна визия и подход демонстрира кандидатът за кмет на Чепинци Риза Брахимбашев на откриването на своята предизборна кампания
ГРАНДИОЗНО ТЪРЖЕСТВО ПО СЛУЧАЙ ПЪРВИЯ ПРОЧИТ НА КОРАНА СЕ ПРОВЕДЕ В РУДОЗЕМ
Кандидатът за кмет на с. Чепинци Риза Брахимбашев открива своята кампания на 30-ти септември
На 23 септември ще се проведе тържество Хатим в Рудозем