Практически идеи за ползване с цел осигуряване на безопасност от зараза в храмовете

 
Уважаеми Църковни Служители и Богомолци,
 
Прилагам за Ваше свободно ползване практическа информация и идеи. Дано са Ви полезни по време на празниците, а и за в бъдеще. Допълнително, мисля, че е много важно да се говори с Богомолците за важността на противоепидемичните мерки и ваксинацията, както и да се избягват гостувания между домакинства, които не живеят заедно докато трае пандемията. Прилагам по-долу и специфичен пример, споделен от Сотир Червенков (копиран към това писмо), към църковното настоятелство на Българската православна църковна община "Св. Климент Охридски" в Мюнхен, Германия
 
Молба: Това е актуализиран за Великден вариант на тези практически мерки, който би било полезно да бъде разпространен по-масово сред/от Вас, Богомолците и медиите, за което Ви молим. Дано е от полза. Молим Ви за свободно разпространение, както сред общността, от Вас, така и на сайтове, от страна на медиите, а и по Ваше усмотрение. Ако имате лични контакти, включително неелектронни, сред Църковни Служители в и извън България, мисля, че би било полезно да се препрати. Текста е написан модулно и Вие можете да адаптирате примера и за бъдещи празници. Искрени благодарности на всеки за ползването по предназначение, дано се запазим.
 
1) Всички предписания на Министерството на Здравеопазването свързани с празниците трябва да се спазват. Същото важи и за всички местни мерки в съответната юрисдикция. Долните елементи са в унисон с предписанията на Министерството на Здравеопазването и единствено дават идеи относно практически стъпки за тяхното практично изпълнение и засилване на ефекта им. С други думи, целят осигуряване на максимална безопасност за всички, което е изключително важно.
 
2) Най-важно, но не единствено, е да се обърне внимание на въздуха. Според официални източници, заразата се разпространява и чрез капчици, за които дистанцията е от значение, и чрез аерозоли, които са с по-малък диаметър и които могат свободно да се носят из въздуха без да признават дистанция. Поради това, въздуха не трябва да се застоява. Отварянето на прозорци и врати е най-доброто противодействие на това, защото би предотвратило акумулирането на аерозоли. Осигуряването на течение помага.
 
3) Консумация на храна и напитки на закрито, както и други ритуални действия, водещи до сваляне на маски, пипане на устата и носа, както и на общи повърхности, не бива да се допускат - вижте примера по-долу от оригиналния текст: "Хигиенни правила за посещение на богослуженията през Страстната седмица, създадени от Българската православна църковна община "Св. Климент Охридски" в Мюнхен, Германия."
 
4) При възможност, раздаването на индивидуални маски на входа и задължителното им поставяне там преди влизане е важно. Важно е и задължителното дезинфекциране, а ако е възможно, за предпочитане е миенето, при входа и изхода, като там трябва да има осигурен дезинфектант. Същото се отнася за смяна на маските с раздавани нови такива на входа за предотвратяване на насищане на плата. Причината е, че е важно да се избегне внасяне на предварително натрупано замърсяване върху плата. За предпочитане е вратите да са отворени предварително и да се ограничи пипането до минимум.
 
5) Когато хората си пипат маските, задължително да се насочват веднага към дезинфекция преди да пипат каквото и да било друго.
 
6) Добре е да се разработват специфични за отделните ритуали предварителни планове за ограничаване на броя на хората в сградата до възможния минимум - вижте примера по-долу от оригиналния текст: "Хигиенни правила за посещение на богослуженията през Страстната седмица, създадени от Българската православна църковна община "Св. Климент Охридски" в Мюнхен, Германия." 
 
В зависимост от ритуалите, следните възможности може да се обмислят, когато са възможни: Добре е служител да обяснява реда при пристигане и да извиква хората, когато им дойде реда. Много добро решение е да има осигурено руло с номера. Човек откъсва своя номер и може да отиде да се разходи докато чака, като избягва чакането на място и съответно струпването на хора.
 
7) Нужна е графична информация за правилния начин на поставяне и махане на маски на входа и изхода, който е добре да е различна врата. Нужна е графична информация и за останалите мерки за безопасност - дистанция, места за заставане, например чрез стъпки, дезинфекция и т.н. Използването на стрелки за посоката на еднопосочното движение е добро решение. Добре е допълнително да има човек на входа, който спазва всички мерки, и обяснява реда. 
 
8) Важни са всички останали мерки предвидени от властите, като дезинфекция на повърхности и др.
 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Специфичен пример - Хигиенни правила за посещение на богослуженията през Страстната седмица, създадени от Българската православна църковна община "Св. Климент Охридски" в Мюнхен, Германия

http://www.bgorthodox-muenchen.de/bg/front-page-bg/

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Хигиенни правила за посещение на богослуженията през Страстната седмица

 

Обични в Господа братя и сестри,

Намираме се в духовна и физическа подготовка за най-великия от всички християнски празници – Възкресение Христово. През тази годината ситуацията е по-различна от всички досега познати. Трябва да отбележим с радост, че, за разлика от миналата, през тази година празнуването на светата Литургия не е забранено, но сме длъжни да спазваме всички изисквания и наложените ни от правителството мерки за опазване на нашето здравето и сигурност във време на пандемията от COVID-19.

В тази връзка, църковното настоятелство изготви необходимата организация за посещение и присъствие в храма на празника Възкресение Христово (Великден). Призоваваме богомолците да спазват стриктно установените правила:

1. Задължително носене на FFP2 маски в храма, в храмовото преддверие и пред входа на храма.

2. Спазване на минимално разстояние между хората от 1,5 метра. За целта на пода на храма е поставена маркировка, указваща местата, на които трябва да стоят богомолците. Това предполага ограничен брой хора в храма, като допускането на хора в храма ще се контролира от определени за целта помощници. Спазването на разстояние от 1,5 метра един от друг е задължително не само в храма, но и в храмовото преддверие и в околността на храма.

3. Разпорежданията на специално определените помощници на входа и вътре в храма трябва да се вземат под сериозно внимание и да бъдат изпълнявани.

4. При влизане в храма е желателно богомолците да дезинфекцират ръцете си. За целта на входа на храма ще има дезинфекционни средства на разположение.

5. Всички богомолци са задължени при влизане в храма да вписват своите имена и телефон и / или имейл за контакт в предвидения за целта списък. Вписването ще се извършва от определен за целта помощник. Църковното настоятелство гарантира използването на личните данни само и единствено в рамките на действащите закони във Федерална Република Германия.

6. Консумирането на храни и напитки в храма и в преддверието на храма е забранено.

7. Богомолците трябва да напуснат храма веднага след края на Богослужението.

8. Интериорът на храма е временно променен с цел максимално гарантиране на хигиенните условия, като свещниците, аналоите с иконите и щандът за свещи са изнесени в храмовото преддверие, където всеки ще може да запали свещ и да се поклони на иконите.

9. Благословение от свещеника може да бъде взето и без целуване на десница, а с лек поклон и като се изрече „Отче, благослови!”

10. Почитта към светите икони вярващият може да изрази и без целуване, а само с поклон и прекръстване пред иконите.

11. Болни да не посещават обществените богослужения, но да се отдадат на молитва и коленопреклонение в своя дом.

Най-искрено Ви молим за съзнателно отношение и лично съдействие при отслужването на най-вълнуващите Евангелски събития, както и за Вашата загриженост и внимание към ближните, както подобава на всеки християнин.

На всички желаем светли и благословени празнични дни. Бъдете здрави и пребъдвайте в мир и любов, и в Божията благодат! И нека, както е казано в Светото писание, всеки по своему и според силите си да отдаде „кесаревото Кесарю и божието Богу“. И като се потрудим за всеобщото благо, да се срещнем с най-великия християнски поздрав:

„Христос воскресе! – Воистину воскресе!“

Енорийски свещеник: ставрофорен иконом Недялко Калинов

Църковно настоятелство

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Освен горния текст, материал е копиран с адаптация и от предишна публикация на Милен Райчев и съавтори тук:

http://rudozemdnes.bg/Prakticheskite-merki-za-bezopasnost-v-SIK-po-vreme-na-izborite

С уважение,
Сотир Червенков и Българската православна църковна община "Св. Климент Охридски" в Мюнхен, Германия
Милен Райчев и съавтори съгласно горната публикация
Етикети:

снимка: teacher.bg снимка: teacher.bg снимка: teacher.bg
Практически идеи за ползване с цел осигуряване на безопасност от зараза в храмовете
29.04.2021 | 18:42
467
снимка: teacher.bg

 
Уважаеми Църковни Служители и Богомолци,
 
Прилагам за Ваше свободно ползване практическа информация и идеи. Дано са Ви полезни по време на празниците, а и за в бъдеще. Допълнително, мисля, че е много важно да се говори с Богомолците за важността на противоепидемичните мерки и ваксинацията, както и да се избягват гостувания между домакинства, които не живеят заедно докато трае пандемията. Прилагам по-долу и специфичен пример, споделен от Сотир Червенков (копиран към това писмо), към църковното настоятелство на Българската православна църковна община "Св. Климент Охридски" в Мюнхен, Германия
 
Молба: Това е актуализиран за Великден вариант на тези практически мерки, който би било полезно да бъде разпространен по-масово сред/от Вас, Богомолците и медиите, за което Ви молим. Дано е от полза. Молим Ви за свободно разпространение, както сред общността, от Вас, така и на сайтове, от страна на медиите, а и по Ваше усмотрение. Ако имате лични контакти, включително неелектронни, сред Църковни Служители в и извън България, мисля, че би било полезно да се препрати. Текста е написан модулно и Вие можете да адаптирате примера и за бъдещи празници. Искрени благодарности на всеки за ползването по предназначение, дано се запазим.
 
1) Всички предписания на Министерството на Здравеопазването свързани с празниците трябва да се спазват. Същото важи и за всички местни мерки в съответната юрисдикция. Долните елементи са в унисон с предписанията на Министерството на Здравеопазването и единствено дават идеи относно практически стъпки за тяхното практично изпълнение и засилване на ефекта им. С други думи, целят осигуряване на максимална безопасност за всички, което е изключително важно.
 
2) Най-важно, но не единствено, е да се обърне внимание на въздуха. Според официални източници, заразата се разпространява и чрез капчици, за които дистанцията е от значение, и чрез аерозоли, които са с по-малък диаметър и които могат свободно да се носят из въздуха без да признават дистанция. Поради това, въздуха не трябва да се застоява. Отварянето на прозорци и врати е най-доброто противодействие на това, защото би предотвратило акумулирането на аерозоли. Осигуряването на течение помага.
 
3) Консумация на храна и напитки на закрито, както и други ритуални действия, водещи до сваляне на маски, пипане на устата и носа, както и на общи повърхности, не бива да се допускат - вижте примера по-долу от оригиналния текст: "Хигиенни правила за посещение на богослуженията през Страстната седмица, създадени от Българската православна църковна община "Св. Климент Охридски" в Мюнхен, Германия."
 
4) При възможност, раздаването на индивидуални маски на входа и задължителното им поставяне там преди влизане е важно. Важно е и задължителното дезинфекциране, а ако е възможно, за предпочитане е миенето, при входа и изхода, като там трябва да има осигурен дезинфектант. Същото се отнася за смяна на маските с раздавани нови такива на входа за предотвратяване на насищане на плата. Причината е, че е важно да се избегне внасяне на предварително натрупано замърсяване върху плата. За предпочитане е вратите да са отворени предварително и да се ограничи пипането до минимум.
 
5) Когато хората си пипат маските, задължително да се насочват веднага към дезинфекция преди да пипат каквото и да било друго.
 
6) Добре е да се разработват специфични за отделните ритуали предварителни планове за ограничаване на броя на хората в сградата до възможния минимум - вижте примера по-долу от оригиналния текст: "Хигиенни правила за посещение на богослуженията през Страстната седмица, създадени от Българската православна църковна община "Св. Климент Охридски" в Мюнхен, Германия." 
 
В зависимост от ритуалите, следните възможности може да се обмислят, когато са възможни: Добре е служител да обяснява реда при пристигане и да извиква хората, когато им дойде реда. Много добро решение е да има осигурено руло с номера. Човек откъсва своя номер и може да отиде да се разходи докато чака, като избягва чакането на място и съответно струпването на хора.
 
7) Нужна е графична информация за правилния начин на поставяне и махане на маски на входа и изхода, който е добре да е различна врата. Нужна е графична информация и за останалите мерки за безопасност - дистанция, места за заставане, например чрез стъпки, дезинфекция и т.н. Използването на стрелки за посоката на еднопосочното движение е добро решение. Добре е допълнително да има човек на входа, който спазва всички мерки, и обяснява реда. 
 
8) Важни са всички останали мерки предвидени от властите, като дезинфекция на повърхности и др.
 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Специфичен пример - Хигиенни правила за посещение на богослуженията през Страстната седмица, създадени от Българската православна църковна община "Св. Климент Охридски" в Мюнхен, Германия

http://www.bgorthodox-muenchen.de/bg/front-page-bg/

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Хигиенни правила за посещение на богослуженията през Страстната седмица

 

Обични в Господа братя и сестри,

Намираме се в духовна и физическа подготовка за най-великия от всички християнски празници – Възкресение Христово. През тази годината ситуацията е по-различна от всички досега познати. Трябва да отбележим с радост, че, за разлика от миналата, през тази година празнуването на светата Литургия не е забранено, но сме длъжни да спазваме всички изисквания и наложените ни от правителството мерки за опазване на нашето здравето и сигурност във време на пандемията от COVID-19.

В тази връзка, църковното настоятелство изготви необходимата организация за посещение и присъствие в храма на празника Възкресение Христово (Великден). Призоваваме богомолците да спазват стриктно установените правила:

1. Задължително носене на FFP2 маски в храма, в храмовото преддверие и пред входа на храма.

2. Спазване на минимално разстояние между хората от 1,5 метра. За целта на пода на храма е поставена маркировка, указваща местата, на които трябва да стоят богомолците. Това предполага ограничен брой хора в храма, като допускането на хора в храма ще се контролира от определени за целта помощници. Спазването на разстояние от 1,5 метра един от друг е задължително не само в храма, но и в храмовото преддверие и в околността на храма.

3. Разпорежданията на специално определените помощници на входа и вътре в храма трябва да се вземат под сериозно внимание и да бъдат изпълнявани.

4. При влизане в храма е желателно богомолците да дезинфекцират ръцете си. За целта на входа на храма ще има дезинфекционни средства на разположение.

5. Всички богомолци са задължени при влизане в храма да вписват своите имена и телефон и / или имейл за контакт в предвидения за целта списък. Вписването ще се извършва от определен за целта помощник. Църковното настоятелство гарантира използването на личните данни само и единствено в рамките на действащите закони във Федерална Република Германия.

6. Консумирането на храни и напитки в храма и в преддверието на храма е забранено.

7. Богомолците трябва да напуснат храма веднага след края на Богослужението.

8. Интериорът на храма е временно променен с цел максимално гарантиране на хигиенните условия, като свещниците, аналоите с иконите и щандът за свещи са изнесени в храмовото преддверие, където всеки ще може да запали свещ и да се поклони на иконите.

9. Благословение от свещеника може да бъде взето и без целуване на десница, а с лек поклон и като се изрече „Отче, благослови!”

10. Почитта към светите икони вярващият може да изрази и без целуване, а само с поклон и прекръстване пред иконите.

11. Болни да не посещават обществените богослужения, но да се отдадат на молитва и коленопреклонение в своя дом.

Най-искрено Ви молим за съзнателно отношение и лично съдействие при отслужването на най-вълнуващите Евангелски събития, както и за Вашата загриженост и внимание към ближните, както подобава на всеки християнин.

На всички желаем светли и благословени празнични дни. Бъдете здрави и пребъдвайте в мир и любов, и в Божията благодат! И нека, както е казано в Светото писание, всеки по своему и според силите си да отдаде „кесаревото Кесарю и божието Богу“. И като се потрудим за всеобщото благо, да се срещнем с най-великия християнски поздрав:

„Христос воскресе! – Воистину воскресе!“

Енорийски свещеник: ставрофорен иконом Недялко Калинов

Църковно настоятелство

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Освен горния текст, материал е копиран с адаптация и от предишна публикация на Милен Райчев и съавтори тук:

http://rudozemdnes.bg/Prakticheskite-merki-za-bezopasnost-v-SIK-po-vreme-na-izborite

С уважение,
Сотир Червенков и Българската православна църковна община "Св. Климент Охридски" в Мюнхен, Германия
Милен Райчев и съавтори съгласно горната публикация

Последни новини
Добро представяне на малките хокеисти от Чепинци в Баните
Поздравителен адрес от кмета на с. Чепинци Мустафа Брахимбашев по случай Великденските празници
Пехливанов и съветниците от ДПС добавиха още 5.5 млн. лева към дълговете на общината
Практически идеи за ползване с цел осигуряване на безопасност от зараза в храмовете
Избор на дамски елек – кой е вашият стил?
Общинският съвет ще гласува предложението за 5.5 млн. лв. кредит на Пехливанов този четвъртък
Тайната за крепкото здраве на една родопска баба
Помогнете на нуждаещи се хора от община Рудозем, чрез джамийското настоятелство в гр. Рудозем
Пореден успех за СКТХ "ЧЕПИНЦИ"
Близо 1200 фиданки бяха засадени при днешната акция за залесяване на "Младежи за устойчиво развитие"