С какво можем да заменим заквасената сметана при приготвянето на различни ястия
Публикувана на: 03.06.2021 | 23:28
176 прочитания
Заквасената сметана е много популярна в кулинарията. Обикновено ферментиралият млечен продукт се добавя към печени изделия - бисквити или кифли. Готовото ястие се оказва много пухкаво и ефирно. В тази сметана не се съдържат много мазнини, което я превръща в известна степен в диетичен продукт. Ако обаче сте се хванали да готвите и забележите, че е свършила, не се отчайвайте, нито пък се втурвайте към магазина. Можете да използвате различни заместители, почти напълно сходни по свойства. Готовото ястие ще бъде с идентичен вкус.
Кефир – чудесен заместител на заквасената сметана
Продуктът е воднист и с ниско съдържание на мазнини. За да увеличите процента на мазнини, добавете допълнително растително масло или сложете малко парче масло. Ако вашата рецепта включва добавяне на масло, увеличете количеството.
Кисело мляко – почти същия вкус, нужно е само да добавите малко мазнина
Заквасената сметана лесно може да бъде заменена от подквасено мляко. Крайният резултат ще е чудесен. Такъв заместител е най-успешният сред другите варианти. Особено когато става дума за приготвяне на пухкави бисквити. Ще трябва обаче да пресеете пшеничното брашно и да сложите малко парче масло, за да осигурите желания процент мазнина.
Крема сирене – и по структура, и по вкус е чудесен заместител на заквасената сметана
То има плътна структура и доста наподобява заквасена сметана. Единствената разлика е, че вкусът на крема сиренето е доста по-мек. За да добавите малко повече киселинност, използвайте пресен лимонов сок. Резултатът определено ще ви хареса.
Извара – смесете с мляко и действайте смело
Преди да добавите извара, е необходимо да я смесите с малко мляко и да разбъркате докато се получи хомогенна каша.
Както виждате, съществува наистина голямо разнообразие от заместители на заквасената сметана, подходящи за приготвянето на най-различни ястия. Когато избирате подходящия заместител, се ръководете от вкусовите си предпочитания и, разбира се, за най-добър резултат никога не спирайте да експериментирате. Ще се учудите сами от собствените си открития!
Източник: vsichki-recepti.com